dinsdag 24 maart 2009

23 maart 2009: even een update

62f0

Goedemorgen,

De regen heeft sinds een paar uur echt doorgezet, tijd om de weblog eens bij te werken.
Ons laatste bericht was van woensdagmorgen. Hier het vervolg van onze vakantie; Die woensdag hebben wij ons verder ontfermd over de tuin. Daar waar de moestuin moet komen ontstond een grote berg grond. Het gras werd verwijderd, de grond weggespit, gras er ondersteboven in en dan weer grond er op. En zo strook voor strook.

Donderdag besloten wij ons weer meer te richten op de plek waar de kas moet komen. Marcel kruidde heel veel slechte grond op een zeil en Suzanne harkte dat uit. Zo werd de rotzooi gescheiden en bleef er mooie, luchtige grond over. Jullie begrijpen dat dit een erg tijdrovende klus is. Suzanne deed over ruim een kuub grond bijna de gehele dag. Marcel ging die middag met de buurman en een vriend van hem mee naar een boomkweker. Daar kochten zij veel koniferen en planten en dat bood ons de mogelijkheid ook wat koniferen te kopen voor achter in de tuin. We moesten tweemaal met de aanhanger op en neer rijden. De groningers lachten mij nog uit dat ik geen handschoenen mee had gebracht; immers "iedere Grunniger heeft een paar bij zich !", zo giechelden zij.

Aan het einde van die dag had Suus de grond uitgezocht en stonden de koniferen op hun nieuwe plek.
Vrijdag was een prachtige dag. Heerlijk weer. Na een bezoek aan het afvalbrengstation voor de zoveelste hoeveelheid puin, reden wij naar Aduard. Dat is een dorpje ten westen van Groningen-Stad. Wij kochten er een heus kippenhok ! Op termijn gaan ze dan toch echt komen !

Wij reden vanuit Aduard naar het plaatsje Niehove. Daar begon een wandeltocht uit het wandelboekje dat David aan Marcel had gegeven op zijn verjaardag. Niehove is gebouwd op een wierd, of in fries beter bekend als terp. Er stond een mooi oud kerkje op de heuvel met er rondom gebouwd huisjes.

De omgeving was heel mooi; niet alleen akkerbouw zoals hier in Scheemda, maar ook veeteelt. Wij wandelden door de weilanden naar het plaatsje Kommerzijl (wat betekent: kamersluis). Via een andere weg terug naar Niehove spotten wij weer wat reëen. Het was een heerlijke wandeling met prachtig mooi weer. Na afloop reden wij met een voldaan gevoel EN een kippenhok terug naar Scheemda.
Een impressie van deze dag in foto's:http://outdoors.webshots.com/slideshow/570639053LZwtia

Zaterdag begon koud. Marcel begon om half 7 te spitten. De vorst lag nog over de tuin, dus met shirt, fleecetrui, sjaal en jas begon de klus. Toen de zon eenmaal op was werd het al snel weer lekker en hebben we zelfs voor het eerst buiten kunnen ontbijten !
Van lieverlee gingen steeds meer kledingstukken uit totdat een het shirt en de fleece met opgestroopte mouwen over bleven.

Om 3 uur rondden wij de klus af. Wij douchten ons even, we mochten namelijk uit eten. Na een bezoekje aan de Hema in Winschoten (waar wij gordijnen voor de keuken bestelden) reden we naar het plaatsje Westerlee.
Daar gingen wij op bezoek bij de voorganger van onze kerk. We wilden elkaar beter leren kennen en deden dat onder het genot van een indische maaltijd. De voorganger is namelijk indonesisch (doch gewoon hier in Nederland geboren). Zijn vrouw is nederlandse, maar zij houden erg van indisch eten. De maatijd was lekker en we hadden goede gesprekken. Bij tijds reden wij weer naar huis, het was immers best een lange dag geweest.
Zondagmorgen bezochten wij de kerk. Als snel sloeg het weer ineens om in wisselvallig. Veel bewolking en vooral veel wind.

Nadat wij thuis gelunched hadden belden David en Viola met de vraag of zij ons huis eens met daglicht mochten zien en of we misschien nog een stukje wilden wandelen. Wij stemden in. Wij toonden hen de ravage in de tuin, de kratten vol puin enzovoort. Na een warme kop thee wandelden wij naar Nieuw-Scheemda en weer terug. De wind had een kracht van 7 en op de open akkers gierde de wind dus rond om ons.
Uit ons jasje gewaaid keerden we terug, dronken nog wat waarna zij weer terug reden naar Wedde. Wij gingen bijtijds slapen, want het zou maandag vroeg dag worden.

Dat was vandaag. Al om half 7 stonden we op. De buienradar gaf aan dat rond 8 uur de regen vanuit het noorden het land in zou trekken. Om geen kostbare tijd verloren te laten gaan, gingen we snel aan de slag. De regen bleef nog even uit, maar rond half 10 was het toch echt zover dat de regen losbarstte. Tezamen met de wind is het nu gewoon erg naar weer buiten, maar dus wel een moment om aan andere dingen toe te komen dan de tuin.

Zo, nu zijn jullie weer even op de hoogte. Groetjes, Marcel en Suzanne