donderdag 5 maart 2009

Moestuin deel 1: minikwekerij in Scheemda

2009-03-04 037

Beste vrienden, volgers van deze blog.
Woensdag, de week is weer doormidden.
Het is wisselvallig weer en zo nu en dan kondigt het voorjaar zich aan. En wij spelen daar weer lekker op in met spitten en telen.Wij kochten de voorbij gegane week bij diverse winkels spullen voor onze tuin. Handschoenen, bemesting, een nieuwe spade, kweekbakjes enzovoort. Op speurders (verkoopsite) vonden we een verkoper in Nieuwolda die tunnelkasjes in de aanbieding had. Daar bescherm je de kleine, net opgekomen gewasjes mee tegen vogels enzo. En... vandaag is de kas bezorgd. Alleen het glaswerk weegt al meer dan 180 kilogram ! Het is met een steekwagen van de bezorger in onze garage geplaatst, zo kunnen we het beetje bij beetje gaan opbouwen. Maar eerst de grond egaliseren.

We zijn al dagen in de tuin bezig. Een stuk grond naast de blokhut is nu klaar om op te verbouwen. Er komen coniferen aan het einde en ervoor mag spoedig geplant worden. De grond is ontdaan van grasgazon en puin en eens lekker omgespit.
In het grote grasveld is de moestuin in lijnen uitgezet en is een eerste geul gegraven. Wij vinden de oppervlakte alleen nog wat klein, misschien dat wij het later nog groter maken. Maar eerst richten we ons nu op de plek waar de kas moet verrijzen. Er stonden oude ramen, brokken puin en er lag betonijzer. Dat is grotendeels weg. Ook is het houthok voor haardhout verkleind zoals eerder bericht. Nu dan moet de grond verder afgegraven worden; puin eruit en grond waterpas maken (loopt nu erg af). Dat wordt nog een hele klus.
We zijn inmiddels weer goede bekenden geworden van de medewerkers bij het grofvuil die nauwlettend in de gaten houden of we ons wel aan de voorschriften houden. Suus schoot deze morgen foto's van de tuin en vanmiddag nog even van onze kweekbakjes die in de slaapkamer staan. Bekijk deze tamelijk grote serie hier:

Dia's:http://home-and-garden.webshots.com/slideshow/570377022oyHfYV

OF overzichtslijsten met de foto's:http://community.webshots.com/album/570377022oyHfYV?vhost=community

Maar er is meer gebeurd buiten het tuin-leven. Zondag hadden we een speciale kerkdienst. Er kwam een muziekgroep met jongeren uit Stadskanaal. Zij konden mooi muziek spelen en zingen. Tussendoor mochten mensen van de kerk vertellen over bijzondere dingen die zij hadden meegemaakt. Ook was er een korte preek; alles had een bijzonder tintje.
Erna zijn wij met vrienden David en Viola meegereden en hebben we weer heerlijk gelunched. Na het eten reden wij naar Vlagtwedde waar we een eerste wandeling maakten uit het boekje dat zij ons gegeven hebben. Het was een mooie, maar ook zware tocht. Staatsbosbeheer is er namelijk bezig de rivier weer een natuurlijke baan te geven, dus veel modder en zand en paden die eigenlijk geen paden zijn. En door de veranderingen in de natuur kon het zo maar gebeuren dat mijn wandelboekje zei: loop tot over de brug !, terwijl die brug ergens in een land stond en het kanaal waar het vroeger over lag, nu gedempt en gevuld was met akkerland.
Maandag hebben wij samen de tuin dus aangepakt, maar ook de garage opgeruimd. Wat een zooitje was die. Gelukkig maar dat die nu aan kant was, nu de kas bezorgd werd !

Suzanne heeft helaas wel een beetje de griep te pakken gekregen, het verfwerk enzo voor de keuken ligt stil. Zij richt zich nu op andere, lichtere klusjes die even belangrijk zijn. We hopen maar dat ze zich spoedig beter voelt.

Marcel stort zich nog gauw op zijn werk. De vakantie komt eraan en hij hoopt de zaken voor de tijd op orde te hebben. Dan is het straks gemakkelijker voor collega's de honeurs waar te nemen. Het is even aanpoten, maar het mag ook afgewisseld met leuke dingen; met twee anderen trakteerde Marcel vandaag op zijn werk; Op het menu stonden broodjes kroket of frikandel. Ik hoef niet te zeggen dat veel broodtrommels weer even gevuld teruggingen als dat zij kwamen

Zo, nu zijn jullie weer op de hoogte. Groetjes, Marcel en Suzanne.