maandag 27 april 2009

Bio brandstof en regen

koolzaad 012


Goedemiddag vrienden,

Regen, eindelijk regen. In tegenstelling tot het westen hadden wij zaterdag en zondag twee prachtig zonnige dagen. Het was gisteren zelfs benauwd !

Zaterdagmorgen na het typen van ons berichtje zijn wij naar Bunde in Duitsland gereden. Dat is net over de grens en daar moesten we wat boodschappen doen. Met een volle auto reden we terug, maar nu niet over de snelweg, maar binnendoor over Bad-Nieuweschans (zo heet het sinds twee weken vanwege het kuuroord (voorheen gewoon Nieuweschans)). Aan de grens lag een koolzaadveld, dus klommen we over de ophaalbrug vanuit Nederland naar Duitsland. Dit koolzaadveld was in tegenstelling tot veel andere velden al wel geheel in bloei. Prachtig !
Van koolzaad maakt men trouwens bio-brandstof. Als geelgevlekte dalmatiërs kwamen wij uiteindelijk uit het veld; dat spul geeft wel erg af !


Na een mooie rit via Nieuw Beerta, Beerta en Winschoten kwamen we weer in ons dorpje waar de kippetjes ons al op zaten te wachten. Althans, voor ons bleken ze niet veel oog meer te hebben. De bloesems van de Japanse kers (boom) waaiden namelijk uit en soms woei het zo langs de ren van de kippen. Bij iedere windvlaag zetten zij zich schrap op wat komen ging: de bloesems waaiden tegen en door de ren; als een gek slokten ze dan die blaadjes naar binnen, elkaar geen enkel blaadje gunnend. Wat een excitement ! Ze waren helemaal door het dolle heen. Suzanne proefde dan ook maar eens zo'n blaadje, het was een beetje bitter. Maar Pippi, meneer Nillson en Witje zijn er verzot op.
Marcel kocht in Duitsland een soort scherm en spande dat op het achter-hek. Het laat zonlicht door, maar beperkt de inkijk een beetje. Toch weer wat privacy. Om half 10 kwam Suzanne hem maar halen, het was inmiddels donker aan het worden. Het was een hele klus die we beter VOOR het graven van de sloot hadden kunnen doen, maar dat is nu eenmaal zo.

Suzanne had ook niet stilgezeten, heel de keuken en het terras waren spik en span voor het bezoek van zondag.
Die zondag zijn wij naar de kerk geweest, er was een muzikant uit Bad-Nieuweschans. Het was erg mooi en bijzonder, wij konden concluderen dat er nog meer moois dan alleen koolzaad uit dat dorp vandaan komt.

Na de dienst reden David en Viola met ons mee. Na de diverse keren dat we bij hen kwamen en mee lunchten en verleden keer zelfs barbequeden, was het onze beurt iets voor hen te doen. Wij stookten onze barbeque op, serveerden broodjes, stokbrood, salade enzovoort. Het was heerlijk en: de barbeque doet het ! Die had ik immers gekregen van de collega's en baas van mijn vorige baan. We hebben er van kunnen genieten.

Na het dikkedakken gingen we wandelen bij de Ennemaborgh hier vlakbij in Midwolda. Het bos en het land erom heen waren nu heel anders dan toen wij er eerder waren (in oktober en februari). Alles was mooi in bloei. De wilde paarden renden hinnekend door de wei en het bos. Na een heerlijke wandeling was het tijd om afscheid te nemen; David en Viola moesten immers de beestjes weer verzorgen, de ezels, de pony, de geiten, de kippen, de konijnen, de honden, de katten... ook zij wilden een hapje eten.

Wij verrichten onze zorg voor de kippen en vogel Ko en deden het verder lekker rustig aan.
Deze nacht begon het dan toch echt te regenen. We hebben sinds vannacht diverse buien gehad, maar het is zo droog geweest dat alles al snel weer opgedroogd is. Behalve het zand dan waar de kippen in lopen, zitten, vroeten en rotzooien. Dat is nogal vochtig, maar het deert de kuikens niet. Zij genieten van de buitenlucht en hopen op meer bloesemblaadjes.

Marcel, Suzanne, Ko, Pippi, meneer Nillson, Witje.