donderdag 23 april 2009

Moestuin deel 6: Regen is zegen

2009-04-22 008


Het leek niet op te houden, al dat mooie weer. Aaneengesloten hebben wij weken met droog weer gehad. Prima weer om in de tuin te werken, maar de tuin had ook dorst.
Gelukkig staan naast de blokhut twee regentonnen. Gisteren bracht Suzanne echter het slechte nieuws: de watertonnen zijn leeg, en de tuin is droog.

We hadden ook nogal wat water nodig ! Na een maand was eindelijk de klus geklaard, al het gras was weggestoken ! Omdat alles ondergraven echt een te grote klus is, zijn we de pollen klein gaan maken. Dat viel niet mee; het gras is nu sterk en vezelig. Heel de maandag is Suzanne bezig geweest de grasmatjes klein te krijgen. Marcel voegde zich aan het einde van de middag bij haar en ging de grond omspitten. Het is zand en kleigrond gemengd. Gevolg is dat wat omgespit is in bonken, de volgende dag na wat zon bijna in gesteente is veranderd. Het was daarom zaak dat dinsdag goed geschoffeld werd, en dat deed Suzanne dan ook. Ook zette zij zaaivelden uit, kregen de aarbeien een hogere tunnelkas en kwamen er paaltjes met folie om de vogels af te schrikken. Dat de vogels zich er niets van aantrekken, dat konden we deze morgen zien; zij hipten er rustig tussen door op zoek naar wormen en ons net gezaaide pitjes en zaden.

De buurman bescheurt het van het lachen; "Wordt het al koninginnedag?", zei hij na het zien van al die folie-vlaggetjes. En gezien de grootte van de moestuin en de kas: "Gaan jullie ook naar de veiling?".
Marcel is al uitgemaakt voor "Rotterdamse boer" en alle praktische verzinsels van Suzanne zoals de folievlaggetjes worden met hard gelach bekeken. Maar het is maar spel hoor. Hij vindt het heel leuk dat wij dit doen. Hij bekijkt de tuin iedere dag, geeft tips en groet onze kippe ook nog even.

Al die stekjes, zaailingen en plantjes vragen veel water. Wat fijn dan ook dat wij net na het diné van zojuist ineens regen zagen. Regen is zegen.
Gauw zetten we wat emmertjes en tonnetjes op straat, zoveel mogelijk vocht opvangen !

De kippen piepen en klokken(kakelen kunnen en kennen ze nog niet) luid bij het zien en voelen van de druppels. Wat een ervaring voor ze. Toen de regen wat harder werd, gingen zij snel hun huisje in. Zo nu en dan komt de haan kijken of het al lekkerder is. Hij maakt dan een inspectieronde door de ren.
Suus gaf ze gauw een zeiltje, anders wordt het zo'n zooitje in de ren.

Hierbij wat foto's van de ren, de tuin tijdens de bui en het uitzicht vanaf mijn bureau waar ik nu zit te typen; zie hoe alles er ineens veel groener uit ziet. En zie hoe de werkzaamheden achter huis vorderen; Men gaat daar zogezegd huizen bouwen, maar er tussen komt een sloot. Laat die maar snel komen, weer een water-voorziening ! Tot die tijd zijn we blij wanneer er zo nu en dan regen is, dan kunnen wij weer lekker water opvangen voor de tuin.

Link naar de foto's:
 http://outdoors.webshots.com/slideshow/571336470yqqEGd

Een fijne avond,
Marcel en Suzanne