zaterdag 2 mei 2009

Eén, twee, drie, weg is het ongedierte

...en hiermee doelen we niet op het overlijden van de dader van de aanslag in Apeldoorn. We schrijven over de kippen die in een paar tellen onze tuin ontdoen van ongedierte en onkruid.

Deze eerste mei hebben we het rustig aan gedaan. In tegenstelling tot de rest van het land hadden wij tot 2 uur deze middag mist en bewolking. Toen pas brak de lucht en scheen de zon. Omdat Suzanne al een aantal dagen buikgriep heeft, zijn we in en rond het huis geweest. Nu de zon ging schijnen, zijn we op het plaatsje bij de kippen gaan zitten en liggen. We spanden wat gaas langs de poorten en zetten het poortje van de ren open. Binnen een tel zaten de kipjes buiten. Alsof ze hier al weken naar uitkeken, struinden ze het gehele terras af, op zoek naar grasjes, mosjes, miertjes, torretjes, roze bloesemblaadjes, en alles wat enigzinds te eten leek. Ze waren door het dolle heen en piepten en kloekten er wat op los. Gezamenlijk bezochten ze ieder hoekje van dat wat zij weken vanachten gaas hadden aanschouwd. En... bij tijd en wijlen renden ze de ren in om wat water te drinken en om in het huisje te kijken of daar stiekum ineens voer was gelegd. Maar helaas, voer is er pas 's avonds om 18.30uur.

De kippen zijn erg van de tijd. Rond 6uur begint het verheffen van de stemmetjes, er wordt dan uitdrukkelijk harder gepiept en gekloekt. Wanneer het dan half 7 is, zitten ze gereed voor het maal. Na het diner nog wat scharrelen in de ren, om daarna rond half 8 tezamen het huisje in te gaan om op stok te gaan. Dit ritueel herhaalt zich iedere dag !

Morgenochtend om half 8 gaat de poort weer open, komt er vers voer en begint de nieuwe dag.

Fijn dat de kipjes zo'n onbezorgd leventje hebben. Dat is in de wereld wel anders. Gistermorgen reden Suzanne en Marcel naar Winschoten, daar was vrijmarkt. Wat opviel was dat de markten hier toch anders zijn dan wat we gewend waren; in Groningen wordt veel kleding verkocht en zijn er diverse verkopers van stekjes voor groenten, fruit en bloemen. Omdat wij toch zelf stekken, hebben we niets gekocht, maar leuk was het wel.

Omdat Suzanne toen al niet zo lekker was, reden we erna naar huis en zetten we rond 12uur de televisie even aan om te zien wat er zich in Apeldoorn afspeelde. We verwachtten een vrolijk, maar cliché zaklopen, kegelen en al dat meer. Ditmaal is koninginnedag verstort door iemand met duivelse plannen. Het feest stopte, mensen waren teneer geslagen, angst is ingeboezemd. We hopen dat Koninginnedag 2010 weer mooi zal worden.

Na de lunch en nadat we dezelfde televisiebeelden 10x hadden gezien, stapten we weer in de auto. We reden naar Loppersum, een dorpje voorbij Appingedam. We waren getipt dat hier traditioneel een grote vrijmarkt was. Onderweg schoten we nog wat plaatjes bij de koolzaadvelden bij Nieuw-Scheemda.

Eenmaal in Loppersum aangekomen stonden er borden die verwezen naar een parkeerterrein. Wel stonden er langs de weg al vele auto's, maar oom agent had die behendig allemaal voorzien van een geel aandenken.

Bij het parkeerterrein bleek je na een tijd wachten een erf op te rijden waar je tegen betaling van twee euro mocht staan. Zuinig als we zijn keerden we om en reden richting het dorp Winneweer. Bij een boerenakker parkeerden we en wandelden we over een pad over de akker zo Loppersum in. Onderweg zagen we nog tulpenvelden. Toen de trein voorbij reed, schoten we wat foto's; het is net of de trein over de bloemen rijdt !

In Loppersum was het druk, maar gemoedelijk. Door het gehele dorp waren kraampjes met wederom veel stekkies en plantjes. Zegmaar iedereen zat voor zijn voordeur van zijn huis met een kleedje of een tafel vol spul waar zij vanaf wilden. Tussen al die huisraad, curiosa en rommel vonden wij een eierkoker. Die vonden we heel grappig en kostte ons ene euro. En het ding kon zo nieuw in de doos, en zo hadden we een leuke aanwinst.

Na de heerlijke wandeling terug reden we mooi binnendoor op huis aan. We hebben ondanks het gebeurde en de buikgriep van Suus toch een leuke dag gehad, dat laten we niet te snel roven !

Plaatjes van de kippen op ons plaatje, de trein over de bloemen en de eierkoker staan hier:

http://travel.webshots.com/slideshow/571634181jBOVVD

Fijn weekend allemaal, Suus en Marcel.