zaterdag 30 mei 2009

Moestuin deel 10: Wat je zaait, zul je oogsten

2009-05-29 015


Dat is op zich een Bijbels principe. Het geldt niet alleen voor het letterlijke zaaien van zaden in de grond, maar ook figuurlijk voor de daden en dingen die je verricht. Daar pluk je later de vruchten van; goede en slechte.

Maar wij gaan nu voor hetletterlijke en nemen u weer mee naar onze moestuin. Na de harde storm van dinsdag kwam er de laatste dagen toch weer wat zonneschijn. De plantjes die in de bui zowat verzopen en geknakt waren, richtten zich weer op en genieten van het weer. Alle boontjes komen op en de capucijnersplant groeit per tak per dag zo'n 5 centimeter.

In de kas hebben we wat rigoreuzer gewerkt en diverse zieke planten verwijderd of gesnoeid. Ook hebben wij een bodemtestje gekocht, de eerste test kwam niet negatief uit de bus. Wij gaan nog een tweede test doen, op een andere plek en dan wat dieper. Er staan nu weer verse groene stekken en we hebben alle hoop dat het nu wel gaat lukken.

Maar bijzonder nieuws: we gaan oogsten ! De aarbeien groeien en groeien als kool. We konden al tweemaal een bakje plukken. Doordat ze op de grond hangen, rotten ze snel. Dus heeft Marcel gisteravond zwart doek om de plantjes gespannen, zo over de grond. Hierdoor is de aarde bedekt. Een klus die je trouwens beter kan doen na het poten van de plantjes voordat ze ver uit gegroeid zijn.

Maar niet alleen de aardbeitjes worden opgegeten, ook aten wij gisteren: snijbiet ! Veel mensen, weten niet wat dat is. (veel groningse collega's ook niet hoor, u bent niet de enige !)
Het lijkt op spinazie, postelein. Er groeit een rij blaadjes, je snoeit die. Twee a drie weken later zijn er weer blaadjes, die snoei je enzovoort. Suzanne maakte er voor donderdag een heerlijke aardappel ovenschotel mee.

En vrijdag aten wij onze eerste krop sla. Vers geplukt uit eigen tuin. Rondom de kropjes staan trouwens kleine groene bakjes. Daarin zit bier ! Daar zijn slakken dol op, zo vreten ze je sla niet aan. Hoewel..... zie de foto's:

http://home-and-garden.webshots.com/slideshow/572607516oaBWlo

Voor nu een fijn weekend,
Marcel en Suzanne