woensdag 6 mei 2009

Moestuin deel 7: de kas, eindelijk !.. en kippenwetenschap

2009-05-05 003


In ons vorige bericht schreven wij al over de kipjes. Wij gaan hier graag nog dieper op in. Onze kippen hebben een sociaal leven, maar hebben wel een bepaalde hiërarchie. De haan heeft de leiding. Die neemt vaak de eerste stap, hij beschermt de twee hennetjes. De haan eet ook het meest, hij is het grootst. Als er voldoende te eten is, kloekt hij (kan nog niet tokken) om de hennetjes te lokken.
De kippen doen alles samen. Samen eten, samen zandbadjes nemen, samen de grond (zand) uitgraven, samen in de zon zitten. Eén van de drie neemt het initiatief, de rest volgt. En steeds neemt een ander een stap, de rest volgt vanzelf. Heel sociaal. Uitzonderingen ? Jawel, als er een klein hapje is , dan is ieder voor zich. Voorbeeld: je stopt één worm in de ren. De kip of haan grijpt de worm en gaat luid gillend en piepend door de ren heen en weer rennen, zijn/haar delicatesse-hapje beschermend.

Dit waren de kippen. Zondag was een regendag, maar maandag scheen de zon lekker. Ondanks het feit dat de kas nog niet geheel afgesloten was, zijn wij stekkies gaan planten. Ook hebben wij de tuin uitgeharkt, er zijn bergen bloesemblaadjes uitgeharkt.

Vandaag was bevrijdingsdag en is Marcel vrij. Het weer was iets minder, al was het heel de dag droog. Eindelijk arriveerden de laatste twee glasplaten en hebben wij de kas kunnen af sluiten. Wij hebben zaden uitgezet in de tuin, stokbomen, erwten, een frambozenstek enzovoort. Bij alle geplante zaden en stekkies plaatste Suzanne mooie gele bordjes. Anders weet je echt niet meer waar wat staat. De appelboompjes (ah, daar zijn ze weer !) van de buurman hebben deze week gebloeid. Nu dan vallen alle blaadjes in de tuin. Met die blaadjes komen er ook rupsjes. Suus heeft dus een groot deel van de dag op de kniëen gezeten om de rupsen te verwijderen. Daarna spande zij een vlies over de opgekomen plantjes.

Groetjes, Marcel en Suzanne