woensdag 24 juni 2009

Maandagje erop uit

Goedenavond.

Zoals in ons vorige bericht al vermeld: maandag hadden wij vrij. Helaas was het weer toch minder goed dan de voorspellingen ons voorhielden. Maar vol goede moed gingen wij erop uit. Naar Zeegse, een dorpje bij Tynaarlo, een plaats in Drenthe, recht onder de stad Groningen.

Daar is de noordelijke punt van de Drenthse Aa, een eeuwenoud bos met beekjes en stroompjes. Daar wilden wij gaan wandelen en de website hierover beloofde veel moois. Eenmaal aangekomen viel dat een beetje tegen. De bewegwijzering voor een wandeling was simpelweg niet aanwezig. Na 3 kilometer lopen besloten we terug te lopen over de weg die wij kwamen. We wilden immers niet verdwalen in een bos dat wij niet kennen. Eenmaal aan de start bestudeerden wij de kaart van het gebied goed en namen de gok. We wandelden door bos en over heide. Van tijd tot tijd was de zon lekker warm. We genoten er erg van. Trouwens over die heide gesproken: dat schijnt heel onvruchtbare grond te zijn. Heel kalkrijk en arm. Daardoor viel er vroeger weinig tot niets op te verbouwen. Wat bewerkt werd, veranderde vaak in zandverstuivingen. Dat was ook goed te zien op deze heide, op sommige plaatsen was alleen zand. We lazen pas geleden dat dit de reden is dat veel wierden en terpen in Groningen en Friesland verdwenen zijn; De Drenthen groeven die heuvels af en gebruikten de vruchtbare grond in Drenthe om op te verbouwen. Maar dit terzijde.

Na een fijne wandeltocht kwamen wij weer terug bij de auto. We weten niet of we hier nog eens heen gaan. We hoorden namelijk continue verkeer in de verte en het bos was best druk bewoond; keer op keer kwamen we langs tuinen en huizen; dat is dus niet zo ongerept. Misschien zijn wij inmiddels wel verpest, wie zal het zeggen.

Bij de auto dronken we wat, waarop we naar Tynaarlo reden. Onderweg zagen we ineens in onze ooghoek een echte hunebed. Dus keerden we snel om en schoten we wat plaatjes.

Vanuit Tynaarlo reden we naar Vries, en zo naar Eelde langs het vliegveld, Paterswolde zo de stad in. Daar kochten we bij een toko een paar pakken Pandancake - mix. Dat is van die groene indonesische cake, heerlijk !

Snel lieten wij de drukke stad achter ons en reden naar huis. Daar eenmaal aangekomen bleek het weer opgeklaard en werd het zomers warm. In de avond hebben we dus volop samen in de tuin gewerkt. De planten kregen water, de kippen graan en zo kwam deze vrije dag teneinde.

Weer een hoop beleefd. Voor wie meer wil zien van bos, hei, kleine kriebelbeestjes en grote hunebedden, zijn hier foto's:

http://outdoors.webshots.com/slideshow/573188534KxdYVh

Een hartelijke groet,

Marcel en Suzanne