woensdag 17 juni 2009

Moestuin deel 11: ideale omstandigheden

Ideaal is het.

Niet te warm, niet te koud en zo nu en dan vocht. De tuin groeit en bloeit. De buurman legde ons uit: in mei moet er regen zijn. Dan moeten de oude karrensporen van de boeren vol water staan. Zo niet, dan is de grond later te droog.

En het regende in mei van tijd tot tijd. En 's nachts koelt het af en ontstaat er wat dauw. En overdag schijnt de zon geregeld. Daardoor doet alles het zo lekker in de tuin.

Het gras is mooi en vol groen; wanneer het te heet zou zijn, zou zij al snel gelig worden. De stekjes groeien almaar door. De capucijnersplant is bijna 2 meter hoog geworden ! Hij bloeit nog niet, dat zal vast nog wel komen. De erwtenplantjes groeien minder hard, maar daaraan zitten wel bloempjes.

De planten in de kas: de komkommerplanten mislukken steeds, dat geven we maar op. De tomaten daarentegen groeien behoorlijk en geven nu gele bloempjes. De tomaten en paprikaplanten in pot (in ons geval de emmers) doen het helemaal goed. De eerste vruchten ontstaan.

Suzanne oogst vrijwel dagelijk van de geplante kruidenplantjes. De kruiden verdwijnen in allerlei heerlijke gerechten. En de plantjes groeien vrij snel weer aan.

De sla en snijbiet: is behoorlijk door eten om het tempo van rijp worden bij te houden.

De stamsnijbonen vinden nu hun weg langs de stokken en klimmen omhoog.

Vandaag aten wij wat wortel-radijsjes: niet te versmaden.

Okay, met al de groei van onze plantjes groeit onkruid nog twee maal zo hard. Suzanne is geregeld bezig het onkruid te wieden. Onze groene bak is iedere twee weken tjokvol.

Kortom: we hebben veel plezier van onze nieuwe hobby: tuinieren.

Onze buurman is trouwens ook lekker actief bezig in zijn tuin (hij houdt het meer bij dan vorig jaar). Zijn rozen staan precies op onze tuin gericht en die zijn prachtig !

Voor een impressie van de tuin en de kruiden:

http://home-and-garden.webshots.com/slideshow/573056143ctztmo

(de knoflook op de foto is NIET zelf verbouwd).

Groetjes, Marcel en Suzanne