maandag 29 juni 2009

Moestuin deel 12: alles in volle bloei

Beste lezers,

Hier eindelijk weer een berichtje van ons uit Scheemda.

We zitten nu ook zo weinig achter de computer. Het grootste deel van de dag zijn we buiten. Dat de tuin bewerkelijk is, dat schreven we al eerder. Het kost veel tijd om alles te onderhouden. En ach, misschien zijn we wel wat te kritisch en willen we het wel te perfect houden zonder onkruid enzo. Al met al krijgen we steeds groenere vingers (en daarmee bedoel ik natuurlijk de groene randen onder onze nagels en onze vingertopjes).

Woensdag na het werk kwamen David en Viola. Het was schitterend weer en we gingen heerlijk op ons plaatsje bij de kippen zitten. Suzanne had die middag lekker zitten kokkerellen, dus aten we een soort pasteitjes, stokbrood, sla uit de tuin met kruiden, spaghetti met saus met kruiden uit de tuin en een heerlijk ijsje toe.

Na het lekkere maal kwam het niet te onderdrukken fikkiesteken van David weer de kop op steken (grapje hè David), dus probeerden wij voor het eerst onze vuurkorf uit. Daardoor konden we ondanks dat we niet meer in de zon zaten, heerlijk buiten blijven zitten.

Op een gegeven moment moesten we toch afscheid nemen en ons gereed maken voor donderdag. Die dag was trouwens anders dan anders. Marcel had om tien over 3 een afspraak bij de tandarts. Van een uur en drie kwartier wel te verstaan ! Na de apk/grote beurt was het erg rustig in en rond huis, hij kon namelijk niet veel meer zeggen.

Gelukkig was er spaghetti van woensdag over, dus dat slurpte hij zo naar binnen onder het strak toeziend oog van de kippen, die de spaghetti-slierten toch echt aanzien voor wormen !

Vrijdag werd de week afgesloten, Marcel op kantoor en Suzanne in huis en in de tuin. 's Avonds aten we weer heerlijk snijbiet-ovenschotel. Zo zie je dat we toch echt plezier hebben van onze tuin.

Waar we overigens minder geluk mee hebben is de sloot. Er staat maar een laagje van 5 centimeter in. Daar kunnen we voor de bewatering dus geen gebruik van maken.

Zaterdag was een wisselvallige dag qua weer. Op internet vonden we wat uitstapjes, dus gingen we er op uit. Bij het dorpje Sellingen had een familie hun tuin opengesteld en was een soort zomerfair. Het was er lekker rustig en aangenaam. En het is verstandig in andermans tuin te neuzen, zo doe je altijd weer ideëen op.

Hierna reden we naar Bourtange waar een brocante markt was. Die was helaas wel druk en erg commercieel, we zijn er niet zo lang geweest. We reden terug via Duitsland en kochten bij de Lidl nog wat flessen sap en limonade. Met dit warme weer drink je immers veel meer dan normaal.

Thuis aten we eigen gemaakte groentensoep. We kleedden ons om en gingen op visite. Alfred en zijn vrouw Alida hadden ons namelijk uitgenodigd. Alfred is de gitarist en muziekleider van onze kerk en zoals sommigen misschien weten mochten Suzanne en Marcel in het verleden ook wel eens muziek maken en zingen in kerken. Dat gaf dus meteen een klik.

Alfred is kok van beroep en we werden tijdens ons bezoek dan ook heerlijk getrakteerd op gevulde eieren met mandarijn, gevulde tomaatjes, groningse droge worst en al dat meer. Zij hadden echt hun best voor ons gedaan, wij zijn hen daar erg dankbaar voor.

De tijd vloog ! We praatten over en weer, en besloten uiteindelijk weg te gaan. Suus en Marcel hebben al maanden geen horloge meer en toen bleek het al tien voor 12 te zijn. OEPS.

Na een korte nacht wekte meneer Nillson ons weer vroeg. Wij verduisteren het huisje, maar als de duiven rondom al om half 6 koerkertjes laten horen, dan weet Nillson hoe laat het is: Tijd om te kraaien !

Langzaam maar zeker zijn we opgestaan en naar de kerk gereden. We hadden een fijne dienst. Het was de afsluiting van het kerkjaar, volgende week gaat de voorganger met vakantie enzo. We hebben fijn gezongen en kregen een goede preek; kost om de week in te gaan !

Na de dienst reden we naar huis en aten toen andere kost: we gingen barbecuen. Uiteraard werd het vlees vergezeld van sla en radijs uit de tuin.

Het was erg zomers deze middag, dus legden we een kleed neer in het gras in de schaduw van de bomen. Zo hebben we heerlijk gelegen. Daarna trokken we de tuin in. Alles staat zo in bloei !

De capucijners groeien al maar door en zijn bijna 2 meter 30 hoog. Ook bloeien ze mooi en ontstaan de eerste peultjes. In de kas staan paprika's en komen er eerste pepertjes. Ook de tomatenplanten bloeien.

De ijsbergsla wordt vol en krijgt mooie bolle kropjes. De erwten bloeien en krijgen peulen. De stambonen groeien langs hun stokken. Kortom, alles is volop in bloei.

We schoten foto's voor de liefhebbers. Die kunnen jullie hier zien:

http://home-and-garden.webshots.com/slideshow/573275924VvYKSw

Zo sluiten we het weekend af en maken ons gereed voor de nieuwe week. Een hartelijke groet,

Marcel en Suzanne