donderdag 30 april 2009

Terugblik 1: Koninginnedag 2008

5636


Gaat u even met ons mee, terug naar Koninginnedag 2008 ? Daar zien wij graag op terug. Toen werd de eerste, grote, onzekere stap gezet.

Laat ons resumeren:
17 maart 2008 : interne sollicitatie
7 april 2008: einde interne sollicitatie
28 april 2008: toelichting op einde sollicitatie
30 april 2008: Koninginnedag; ondanks uitsluiting interne overplaatsing naar Groningen (wat wel zo "save" is), een stap in geloof zetten; naar Groningen en daar overnachten
1 mei 2008: hemelvaartsdag; na overnachting door Groningen gereden en gewandeld in het Lauwersmeer-gebied
6 mei 2008: sollicitatie verzonden
15 mei 2008: sollicitatiegesprek, bezichtiging huis
22 mei 2008: vervolg gesprek sollicitatie, bieden op het huis
23 mei 2008: huis gekocht
26 mei 2008: baan gekregen

En zo verder. De komende weken schrijven we hier nog wel wat meer over, het is apart om hier op terug te kijken.

In het weekend voor maandag 28 april 2008 leken alle kansen verkeken voor een verhuizing naar Groningen. Desondanks hadden wij heel sterk op ons hart niet "bij de pakken neer te zitten" en door te gaan voor wat komen ging. Wij bespraken de situatie die zondag met onze toenmalige voorganger in de kerk, John Maasbach. Hij leefde in gebed mee met het gesprek dat Marcel de volgende dag zou hebben en ten aanzien van de gevoelens en drang van ons om naar Groningen te gaan adviseerde hij: stappen in geloof zetten ! Steeds een stapje. Daarna overwegen: is het goed? dan een volgende stap zetten. Is het niet goed ? Dan heeft het niet zo moeten zijn of nog niet zo moeten zijn. Maak dan pas op de plaats, drijf niet je eigen zin door !

Dinsdag 29 april belde Marcel een Bed and Breakfast en woensdag 30 april 2008 stonden we vroeg op. Al rond zeven uur snorde het motortje van onze auto; op voor de grote tocht. Nog nooit naar Groningen gereden, op het dashboardkastje een route en aan het raam het navigatie-machientje van (schoon)papa.

We reden via Utrecht, Amersfoort, Zwolle naar Emmen. Door Emmen naar onze eerste bestemming, Nieuw Weerdinge. Op de internetsite Funda zagen wij namelijk diverse huizen, die hadden wij op een lijst gezet en in een logische route gegoten. In Nieuw Weerdinge was een leuk huisje, maar met een tuin op het noorden, dus weinig zon. Het was er heerlijk rustig, we strekten heerlijk de benen en genoten van de zon en de natuur.

Van Nieuwe Weerdinge reden we naar verschillende huizen, alsvolgt: Valthermond, Musselkanaal, Stadskanaal, Wildervank, Veendam, Midwolda, Finsterwolde, Ganzedijk. Daarna uiteindelijk naar ons slaapadres in Nieuwolda.

Wat nu zo opvalt is dat Scheemda niet voor komt in dit rijtje. We hadden tot pakkembeet 15 mei in het geheel nog nooit van die plaats gehoord. We reden naar Midwolda, vlak bij de Ennemaborgh, hier nog geen anderhalve kilometer vandaan. We kwamen in Ganzedijk. Een dorp waar "de stekker uit" wordt gehaald. Veel leegstaande huizen, vervallen, graffity en protestposters, dat Ganzedijk moest blijven. Onze mond viel open, dat hadden we nog nooit gezien. In het westen wordt iedere postzegel grond bebouwd, in Ganzedijk is geen behoefte aan woonruimte !

Die avond aten we bij een chinees in Appingedam, de plaats waar ik eerder voor een baan solliciteerde (die niet doorging), ook de plaats waar Marcel nu al weer 7 maanden mag werken. Na de maaltijd hebben wij toen heerlijk genoten van de rust, de natuur en de ondergaande zon in Nieuwolda. We maakten foto's:
Onze eerste onzekere stap, leek een goede stap te zijn.
Fijne koninginnedag 2009 allemaal.
Marcel en Suzanne

maandag 27 april 2009

Bio brandstof en regen

koolzaad 012


Goedemiddag vrienden,

Regen, eindelijk regen. In tegenstelling tot het westen hadden wij zaterdag en zondag twee prachtig zonnige dagen. Het was gisteren zelfs benauwd !

Zaterdagmorgen na het typen van ons berichtje zijn wij naar Bunde in Duitsland gereden. Dat is net over de grens en daar moesten we wat boodschappen doen. Met een volle auto reden we terug, maar nu niet over de snelweg, maar binnendoor over Bad-Nieuweschans (zo heet het sinds twee weken vanwege het kuuroord (voorheen gewoon Nieuweschans)). Aan de grens lag een koolzaadveld, dus klommen we over de ophaalbrug vanuit Nederland naar Duitsland. Dit koolzaadveld was in tegenstelling tot veel andere velden al wel geheel in bloei. Prachtig !
Van koolzaad maakt men trouwens bio-brandstof. Als geelgevlekte dalmatiërs kwamen wij uiteindelijk uit het veld; dat spul geeft wel erg af !


Na een mooie rit via Nieuw Beerta, Beerta en Winschoten kwamen we weer in ons dorpje waar de kippetjes ons al op zaten te wachten. Althans, voor ons bleken ze niet veel oog meer te hebben. De bloesems van de Japanse kers (boom) waaiden namelijk uit en soms woei het zo langs de ren van de kippen. Bij iedere windvlaag zetten zij zich schrap op wat komen ging: de bloesems waaiden tegen en door de ren; als een gek slokten ze dan die blaadjes naar binnen, elkaar geen enkel blaadje gunnend. Wat een excitement ! Ze waren helemaal door het dolle heen. Suzanne proefde dan ook maar eens zo'n blaadje, het was een beetje bitter. Maar Pippi, meneer Nillson en Witje zijn er verzot op.
Marcel kocht in Duitsland een soort scherm en spande dat op het achter-hek. Het laat zonlicht door, maar beperkt de inkijk een beetje. Toch weer wat privacy. Om half 10 kwam Suzanne hem maar halen, het was inmiddels donker aan het worden. Het was een hele klus die we beter VOOR het graven van de sloot hadden kunnen doen, maar dat is nu eenmaal zo.

Suzanne had ook niet stilgezeten, heel de keuken en het terras waren spik en span voor het bezoek van zondag.
Die zondag zijn wij naar de kerk geweest, er was een muzikant uit Bad-Nieuweschans. Het was erg mooi en bijzonder, wij konden concluderen dat er nog meer moois dan alleen koolzaad uit dat dorp vandaan komt.

Na de dienst reden David en Viola met ons mee. Na de diverse keren dat we bij hen kwamen en mee lunchten en verleden keer zelfs barbequeden, was het onze beurt iets voor hen te doen. Wij stookten onze barbeque op, serveerden broodjes, stokbrood, salade enzovoort. Het was heerlijk en: de barbeque doet het ! Die had ik immers gekregen van de collega's en baas van mijn vorige baan. We hebben er van kunnen genieten.

Na het dikkedakken gingen we wandelen bij de Ennemaborgh hier vlakbij in Midwolda. Het bos en het land erom heen waren nu heel anders dan toen wij er eerder waren (in oktober en februari). Alles was mooi in bloei. De wilde paarden renden hinnekend door de wei en het bos. Na een heerlijke wandeling was het tijd om afscheid te nemen; David en Viola moesten immers de beestjes weer verzorgen, de ezels, de pony, de geiten, de kippen, de konijnen, de honden, de katten... ook zij wilden een hapje eten.

Wij verrichten onze zorg voor de kippen en vogel Ko en deden het verder lekker rustig aan.
Deze nacht begon het dan toch echt te regenen. We hebben sinds vannacht diverse buien gehad, maar het is zo droog geweest dat alles al snel weer opgedroogd is. Behalve het zand dan waar de kippen in lopen, zitten, vroeten en rotzooien. Dat is nogal vochtig, maar het deert de kuikens niet. Zij genieten van de buitenlucht en hopen op meer bloesemblaadjes.

Marcel, Suzanne, Ko, Pippi, meneer Nillson, Witje.

zaterdag 25 april 2009

Boerendart enzoGoedemorgen lezers,

Die regen waar we woensdagavond over spraken, was slechts een flauwe druppel. Maar donderdag is zowaar de sloot achter onze tuin al gegraven. De klus is nog niet geklaard, maar het gaat er op lijken dat we spoedig een goede watervoorziening hebben.

Het gras is nu voor de eerste keer gemaaid. Dat lag bezaaid met duizenden roze blaadjes van onze bloesemboom. Nu het gras korter is kunnen wij het gemakkelijker weghalen.

Suzanne heeft zich op de garage/schuur gestort. Alles is nu beter geordend en weer enkele van de tientallen dozen vol met onze spullen, zijn geleegd. Tijdens het gras maaien zag Marcel ineens een koolmeesje tegen het raam van de schuur aanvliegen. Binnen, wel te vestaan ! Suus had lekker de deur opengezet om te luchten en gemakkelijker te ruimen, toen is er een geel-blauwe vriend naar binnengevlogen. Nu zat hij voor zijn gevoel opgesloten op de zolder, Marcel heeft hem snel weer in vrijheid gesteld.

Vrijdagmiddag en avond was er een personeelsuitje van het werk van Marcel.
Nu is hij daar doorgaans geheel niet voor te porren, maar er was beloofd dat het leuk zou worden zonder gekke toeren enzo. En dat was ook zo. In een bus werden we naar de burcht van Wedde gebracht (zie foto). Dat is vlak bij vrienden David en Viola, sterker nog, wij hadden daar laatst gewandeld met hen (en de honden en pony Olly). Nu dan stonden wij lekker in de zon te wachten op wat komen ging. Er verschenen wat mannetjes in groene pakken (net Interpolis dus). Zij lieten ons door het dorp marcheren en brachten ons bij nog meer groen-geklede nozems. Zij bleken schutters te zijn. Na een korte uitleg (dat zo Gronings was dat ik twijfel of zij zich wel verstaan) mochten wij een pand betreden. Het bleek van de plaatselijke schuttersvereniging te zijn, de Burcht-schutters.

Onder het genot van een hapje en een drankje mochten wij luchtbuks schieten, pistool schieten, laserschieten, pijl- en boogschieten en... boerendart. Dit houdt in: er staat een baal hooi met eraan metalen ringen. Van een afstand van circa 10 meter smijt je er een hooivork heen en als je in de ring of de roos gooit, scoor je punten. Dat dit minder gemakkelijk is dan je denkt, getuigde de lange rij wachtenden voor dit onderdeel.
Na afloop was er voldoende tijd om heerlijk in de zon met wat collega's te brabbelen, waarna de uitreiking van de medailles kwam.

Na een nieuwe marstocht naar de bus, reden wij naar een restaurant annex zalencentrum in het dorp Blijham. Na wat te-hard zingen en flauwe grappen van een plaatselijke artiest mochten we aan het buffet, wat lekker en gevarieerd was. Na het eten nog een kopje koffie en thee (thee dus, ik drink nog altijd geen koffie) was de avond om en gingen we naar huis. Het was best een leuke ervaring dat schieten, wat mij betreft was dit een leuk, onschuldig personeelsuitje. Niet zo'n uitje waarbij je collega's leert kennen op een manier dat je ze eigenlijk helemaal niet wil leren kennen. Dit was goed, dit was op z'n grunnings.

Fijn weekend allemaal. Marcel en Suzanne

donderdag 23 april 2009

Moestuin deel 6: Regen is zegen

2009-04-22 008


Het leek niet op te houden, al dat mooie weer. Aaneengesloten hebben wij weken met droog weer gehad. Prima weer om in de tuin te werken, maar de tuin had ook dorst.
Gelukkig staan naast de blokhut twee regentonnen. Gisteren bracht Suzanne echter het slechte nieuws: de watertonnen zijn leeg, en de tuin is droog.

We hadden ook nogal wat water nodig ! Na een maand was eindelijk de klus geklaard, al het gras was weggestoken ! Omdat alles ondergraven echt een te grote klus is, zijn we de pollen klein gaan maken. Dat viel niet mee; het gras is nu sterk en vezelig. Heel de maandag is Suzanne bezig geweest de grasmatjes klein te krijgen. Marcel voegde zich aan het einde van de middag bij haar en ging de grond omspitten. Het is zand en kleigrond gemengd. Gevolg is dat wat omgespit is in bonken, de volgende dag na wat zon bijna in gesteente is veranderd. Het was daarom zaak dat dinsdag goed geschoffeld werd, en dat deed Suzanne dan ook. Ook zette zij zaaivelden uit, kregen de aarbeien een hogere tunnelkas en kwamen er paaltjes met folie om de vogels af te schrikken. Dat de vogels zich er niets van aantrekken, dat konden we deze morgen zien; zij hipten er rustig tussen door op zoek naar wormen en ons net gezaaide pitjes en zaden.

De buurman bescheurt het van het lachen; "Wordt het al koninginnedag?", zei hij na het zien van al die folie-vlaggetjes. En gezien de grootte van de moestuin en de kas: "Gaan jullie ook naar de veiling?".
Marcel is al uitgemaakt voor "Rotterdamse boer" en alle praktische verzinsels van Suzanne zoals de folievlaggetjes worden met hard gelach bekeken. Maar het is maar spel hoor. Hij vindt het heel leuk dat wij dit doen. Hij bekijkt de tuin iedere dag, geeft tips en groet onze kippe ook nog even.

Al die stekjes, zaailingen en plantjes vragen veel water. Wat fijn dan ook dat wij net na het diné van zojuist ineens regen zagen. Regen is zegen.
Gauw zetten we wat emmertjes en tonnetjes op straat, zoveel mogelijk vocht opvangen !

De kippen piepen en klokken(kakelen kunnen en kennen ze nog niet) luid bij het zien en voelen van de druppels. Wat een ervaring voor ze. Toen de regen wat harder werd, gingen zij snel hun huisje in. Zo nu en dan komt de haan kijken of het al lekkerder is. Hij maakt dan een inspectieronde door de ren.
Suus gaf ze gauw een zeiltje, anders wordt het zo'n zooitje in de ren.

Hierbij wat foto's van de ren, de tuin tijdens de bui en het uitzicht vanaf mijn bureau waar ik nu zit te typen; zie hoe alles er ineens veel groener uit ziet. En zie hoe de werkzaamheden achter huis vorderen; Men gaat daar zogezegd huizen bouwen, maar er tussen komt een sloot. Laat die maar snel komen, weer een water-voorziening ! Tot die tijd zijn we blij wanneer er zo nu en dan regen is, dan kunnen wij weer lekker water opvangen voor de tuin.

Link naar de foto's:
 http://outdoors.webshots.com/slideshow/571336470yqqEGd

Een fijne avond,
Marcel en Suzanne

maandag 20 april 2009

Voorjaarsperikelen

2009-04-18 054

Goedenavond,

Inmiddels loopt het weekend ten einde, en nog altijd is het droog in Scheemda. Al tijden geen regen gehad en lekkere temperaturen.
Wat een wonder is het toch zoals de natuur zich weer zo mooi opbloeit. Zo vernuftig; eerst is de boom en de struik kaal, en wanneer de temperaturen stijgen ontstaan de bladeren, bloesems en groeien en bloeien de bloemen. Wat wonderlijk, wat een scheppingskracht ! Daar raken we niet over uitgepraat.

Vrijdag schoot Suzanne foto's in de tuin:

De Japanse kers begint in bloei te komen. De perenboom van de buurman staat al in volle bloei. Ook krijgen de aarbeienplantjes al bloemetjes.

Zaterdag toen Marcel er ook was, maakten we opnieuw foto's van de tuin, die nu voller in bloei staat dan vrijdag

Die zaterdag zijn we ook op uitgetrokken. En wie denkt dat de bovenstaande foto ergens rond Lisse is gemaakt, heeft het mis. Ook in Groningen hebben we bollenvelden.
We reden via Appingedam naar Loppersum en Oldenzijl bij Uithuizermeeden. Prachtige natuur en bij sommige boeren al bollenvelden.

Ook groeien de koolzaadvelden op. Nog heel even en ook die staan in bloei. Wij schoten nog heel wat leuke plaatjes.

Bij de Eemshaven kwamen we trouwens nog bij de molen, genaamdGoliath. Dit is de noordelijkste molen van ons land. We hebben het in vol bedrijf gezien. De molenaar draaide kop van de molen naar de wind. En daarna trok hij de rem los en begonnen de wieken te draaien. Zo doe je met een dagje ontspannen ook nog kennis op !

Eenmaal thuis hebben we heerlijk eigen gemaakte groentensoep gegeten, waarna we weer aan de slag moesten. Suzanne richtte wat bloembakken in met geraniums en lavendel. Marcel spitte het laatste gras weg. Eindelijk is die klus geklaard, het heeft precies een maand tijd gekost.
De buurvrouw (van onze leeftijd, zij wonen aan de oostkant) kwam bij ons langs. Zij vond in haar tuin een piepklein vogeltje. Zo uit het ei. Het lag op haar straat. Alles zat er op en er aan, maar het was nog kaal, was nog blind en heel zielig om te zien.

Internet bevestigde ons bange vermoeden, zo'n klein vogeltje is niet te redden. We legden het in een mandje en gaven het een eigeel-papje. Met kruikjes hielden we het profesorisch gemaakte nestje warm. Deze morgen leefde het nog, maar toen wij uit de kerkdienst kwamen was het helaas toch overleden.

Ook dat is natuur. Dat zijn dingen die zijn niet leuk. En zo is het met eigenlijk wel meer dingen in het leven. We begrijpen soms niet "waarom" iets zo loopt zoals het loopt. We treuren er om, maar gelukkig mogen wij in het volst vertrouwen vooruit kijken, maar ook omhoog zien naar onze Hemelse Vader die alles wat leeft heeft geschapen. Dan zijn wij dankbaar voor alle mooie dingen die wij mogen ervaren. Ook dankbaar dat wij daar open ogen voor hebben gekregen. Je moet het maar zien!
Nog een fijne avond en alvast een goede nieuwe week toegewenst,

Marcel en Suzanne

zaterdag 18 april 2009

geen SCHOKKEND nieuws

aad1


Goedemiddag,

Deze morgen mocht Marcel naar zijn werk rijden in Appingedam. Alles stond er nog, het pand, zijn bureau, de monitor. Niets te zien dus van de aardbeving. Maar verscheidene collega's maakten het gisteren echt meer om 19.12uur. Ook in Zuidbroek, hier circa 7 kilometer vandaan, was het te voelen. Wij in Scheemda voelden niets en zaten vrolijk het programma Man bijt Hond te kijken.
Want tv kijken, daar komt het niet meer van. En internetten ook niet zo. 

Telefonisch zijn we slecht bereikbaar. Almaar zijn we bezig in de tuin. Woensdag tot na half 10 en gisteravond waren we na Man bijt Hond ook nog lang bezig.
We willen nu dan de klus klaren: gras verwijderen en puin ruimen (voor zover mogelijk). En de rest van het huishouden draait ook verder. De kippen weten nu dan dat zij 's avonds voer vinden in hun huisje. Dus klimmen ze zo'n 286 keer per dag in het huisje om te kijken of het er al is. Suzanne vroeg zich af of een worm uit de tuin hun zou bekoren. Nou, reken maar. Het is voor hun net een frikandel. Ze gillen, rennen er mee rond en zijn er besjokken van !

Inmiddels hebben de kippen ook door dat huismussen niet eng zijn. Eerst schrokken zij van iedere mus die onze tuin bezocht. Stel je voor ! Maar nu zijn de mussen, de houtduiven en de Turkse Tortels geaccepteert in het leefgebied van onze villa-bewoners.

De perenboom van de buurman staat mooi in bloei en onze Japanse kers wordt ook steeds rozer. Op de akkers staan paardebloemen en spoedig zal er geel koolzaad zijn. Sommige velden hebben tulpen, dus daar hoeven we niet voor naar Lisse. Die zijn hier ook, in al hun kleurenpracht.

En zo doet het voorjaar goed zijn intreden. Regende het deze morgen in bijna geheel Nederland, wij hielden het droog en weer is het een zonnige dag.
We gaan nu snel verder met het gras afsteken (een klus die nu veel lastiger is nu het gras veel sterker is door de zon enzo). 

Een fijn weekend,
Marcel en Suzanne

woensdag 15 april 2009

Op audiëntie

2009-04-13 003

Goedemorgen,

Wat was het goed weer deze paasdagen.
Nadat we zaterdag volop met de kippen en de tuin bezig waren geweest, mochten we het zondag rustig aan doen. We gingen toen naar een speciale paasdienst in de kerk, het was erg feestelijk.
Daarna reden we naar Termunterzijn. Daar zou een strand zijn. Dat werd al kilometers vantevoren aangekondigd. Het strand bleek niet groter dan twee handdoeken te zijn !
Dus zijn we op de dijk gaan zitten. Dat was heel leuk, want je zit dan tussen de schapen en lammetjes. Na een picknick en te hebben genoten van het uitzicht, reden we naar huis. Daar was het gelukkig wat warmer dan aan de kust.
De kippen zaten nog vredig in hun nachtverblijf. Ze zijn nog zo klein, we moeten ze alles leren !Dus na wat lokken met graan kwamen ze dan het hokje uit. Daar liepen ze dan, voor het eerst in de buitenlucht.
De oude buurvrouw van 98 vindt de kippen ook erg leuk en zij gaf haar zoon de opdracht ook maar weer kippetjes te kopen voor haar; die hadden zij vroeger altijd en zij vindt het erg gezellig.

Aan het einde van de dag moesten de kippen weer op stok. Maar hoe krijg je ze het huisje in ? Lokken mocht niet helpen. Dus met wat hulp kwamen ze in het hok. Pisnijdig worden ze daarvan trouwens.

Maandagmorgen, tweede paasdag bleek mooier weer dan voorspeld. Marcel stond om 10uur bij de opening van de Intratuin. Geloof me, het was toen al druk !
Ik kocht grint en worteldoek.

Onderweg kocht ik op aanraden van de buurman een pak stro voor de kippen. In het nachtverblijf bleek zaagsel namelijk geen succes. Kippen graven en maakten er zo een bende van (zaagsel uit het huisje, in het water enzovoort)

Eenmaal thuis liepen de kippen al weer vrolijk buiten. Zij waren druk in de weer met graven in het zand en ontdekten hoe zij zandbadjes moeten nemen. Dat is leuk om te zien, wel jammer van al het zand dat vervolgens buiten de ren ligt.

Wij gingen ook graven, maar dan in de tuin. Naast de kas kwam een terras van grint en erachter legden we wat stenen naar het terras toe. Suzanne zocht ook nog wat grond uit en ontdeed dat van puin. Die grond kwam vervolgens naast de blokhut terecht.

Het was erg broeierig deze dag. De flessen appelsap en glazen water vlogen.
Na veel gedane arbeid werd het avond, tijd om de kippen weer hun verblijf in te krijgen. Dat leverde weer de nodige taferelen op. We hebben besloten het voortaan maar anders te doen. Voer in het huisje en zij moeten dan zelf hun weg maar vinden het huisje in.

Foto’s van de paasdagen zijn hier te vinden:

Dinsdag was een gewone werkdag. Marcel op kantoor, Suus hard werkend in de tuin.
Het houthok werd uitgezocht, de schuur opgeruimd en de kippen voorzien van water en voer en de nodige aandacht.

Aan het einde van de middag hebben we samen de grote berg grond achterin de tuin, in alle kuilen gestopt en de tuin vlak gemaakt. Wat een werk was dat !
Snel nog even opgefrist, want ’s avonds mochten we op bezoek bij de burgemeester. Als nieuwe bewoner van Scheemda, toekomstig gemeente Oldambt (uitspraak OL-DAMPT) waren wij uitgenodigd voor een kennismaking.

We kregen een leerzame, leuke presentatie over de gemeente. Na een korte pauze kwam er een voorstelling over de kunstwerken in de gemeente (ons weinig interesserend => eens zei de verteller: als je op de sneelweg A7 rijdt, kan je dat kunstwerk zien !. De vraag rijst dan bij mij: wil je het zien !)

Na een hapje en drankje gingen we weer naar huis. En ja hoor, zowaar. De kippen hadden zelf hun weg gevonden het huisje in ! In plaats van op stok lagen ze vredig dicht tegen elkaar aan, voor het raampje.

Tijd om te slapen.

zondag 12 april 2009

Verrassing - deel 2: gezinsuitbreiding

Hier dan een tweede berichtje op deze dag. En ditmaal weer een verrassingsmail.
Wil je hier meer over weten, klik dan hier:

Wij wensen u fijne en gezegende Paasdagen toe, Marcel en Suzanne

zaterdag 11 april 2009

Verrassing - deel 1

dfdc

Goedemorgen,

Hier dan een berichtje uit Scheemda. 

Suzanne was in het huis hard bezig met schoonmaken, schilderwerk, kweken en onderhouden van stekkies. Voor we het wisten was het goede vrijdag. En wat was het goed weer.

Helaas moest de auto in opdracht van de importeur terug naar de garage. Het zou een uur kunnen duren, toen ik er eenmaal was om 8uur bleek het een dag te kosten ! Er was geen vervangende auto. Een beetje teleurgesteld reed men mij in mijn eigen auto terug naar huis en gingen daarna aan de slag. Daar zaten we dan ! We hadden afgesproken met vrienden David en Viola, dat zou in de soep lopen.
Gelukkig haalden zij ons op. Eenmaal bij hen thuis konden we heerlijk in de tuin genieten. We maakten een fietstoch, David en Viola op een tandem, wij op hun fietsen. Bij het dorp Alteveer ligt een heuvel; met wat wind tegen was dat best een klim. Maar het was heerlijk. Suzanne: "ik ben zo gelukkig dat ik hier mag wonen !"
Teruggekomen bij hun huis bij Wedde reden we even snel naar de garage, om mijn auto op te halen. Men vertelde dat er nog een kabeltje besteld is voor de binnenverlichting. Moet ik weer terug !

Maar goed, het mocht de pret niet drukken. Snel reed Marcel nog even langs de Formido bouwmarkt naast de garage. We hadden namelijk kortings-stickers bij de post gekregen, en Nederlands als we zijn, gaan we daar mee aan de slag. 20% korting is toch best leuk !
Omdat we die nog altijd niet hadden en het een gemis is bij het klussen enzo, besloot Marcel uit te zien naar een goede werkbank. Er waren 3 types. De goedkoopste bleek niet voorradig, de middelste was aardig, de grootste sprak me het meest aan. Alleen zag de verpakking er wel heel beroerd uit. Scheuren in het karton, vastgetaped. En verder was een hoek helemaal verkleurd door de zon. Op de tape stond: hersteltape, depot.
Dat de doos er zo beroerd uit zag, zegt natuurlijk niets over de inhoud. Ik waagde de gok en kocht de workmate met behoorlijke korting.

Terug in Wedde bleken David en Viola een verrassing te hebben. David opende het zomerseizoen met een barbeque. Hij heeft zo'n mooie tuin-keuken met gasbarbeque.
Heerlijk in de zon zittend aten wij gehaktballetjes, kippenpootjes, speklapjes en hamburger. Ook was er stokbrood, komkommer en sausjes.
Op een gegeven moment toch wel een vest / trui gezocht, het voorjaar is nog jong en al vroeg wordt het donker.

David stookte een vuur op in een zelfgebouwde stenen tuinhaard. En zo praatten we nog na en was het al snel tijd om naar huis toe te gaan.
Deze morgen stonden we bijtijds weer op. Marcel pakte de workmate uit. Groot was de verrassing toen hij na het uit de doos halen van de werkbank, naast een zakje onderdelen met handleiding nog een doosje zag: de producent had er gratis een spiksplinternieuwe decoupeerzaag bij gedaan.

Kortom, het weekend staat vol verrassingen. De auto moest grof onderhouden worden, er kwam een barbeque, en nu was er een gratis decoupeerzaag.
Wanneer het een beetje meezit volgt er later deze dag / in de loop van dit weekend nog een verrassingsbericht.

Marcel en Suzanne

dinsdag 7 april 2009

Klompen, hardbroodjes en neefjes op bezoek

f33e

U denkt wellicht, wat is dit nu weer !?
Nu. In het kader van onze inburgering hierbij weer wat nieuwe Groningse termen en gebruiken. Zaterdag kocht Marcel zweedse klompen, daarmee dreutelt hij net als veel andere Grunnigers door de tuin.
Vanmorgen verraste collega Marjon ons met een zak hardbroodjes. Een typisch gronings broodje. Voor uitleg over hardbroodje hierbij even de wikipedia link:

Het ziet er zegmaar uit als iets tussen een beschuitbol en een pita-broodje. Morgen bij het ontbijt zullen wij het proeven.

Marjon legde nog even uit dat er ook "zachte hardbroodjes" zijn. Wat wij ons bij deze paradoxale naam moeten voorstellen... ?(iets is immershard of iets iszacht; voor zover ik mij kan herinneren is er maar weinig hard en zacht tegelijk (behalve tikkels dan, die zijn hard van buiten en zacht van binnen, maar dat terzijde)).

Tot slot berichten wij dat wij neefjes op bezoek hebben gehad. En "neefjes" zijn in deze context niet van die ventjes (van broer, (schoon)zus of zwager) die op bezoek kwamen, maar eenvoudigweg kleine muggen. Muggen, die net zo irritant kunnen zijn zegmaar.(je moet immers toch een verklaring vinden hoe ze anders aan die naam "neefjes" zijn gekomen).

Nu is onze Groningse kennis voor vandaag weer wat bijgewerkt, wij wensen u een fijne avond. Marcel en Suus.

maandag 6 april 2009

Zondag 5 april, een bericht tussendoor

Goedenavond,
Inmiddels loopt het weekend al weer teneinde. Wij zien nu al uit naar volgend weekend, die vanwege goede vrijdag en pasen wat langer mag zijn.
Suzanne zorgde donderdag dat het gehele kippenhok een witte grondlaag kreeg. Vrijdag is zij begonnen om de buitenkant te schilderen. Omdat Marcel donderdags wat langer door gewerkt had, was hij vrijdag weer wat eerder thuis en konden we samen aan de tuin werken.De grond in de kas werd omgespit en geschoffeld. Suzanne harkte nog een stuk uitgegraven grond uit en ontdeed dat van puin. Het was 21 graden, dus heerlijk vertoeven in de tuin.
Zaterdag begon helaas heel anders. Het was grauw, mistig en een graad of 8. En helaas voelde Suzanne zich ook nogal grieperig. We besloten dan maar rustig aan te doen. In het kader van de inburgering kocht Marcel samen met de buurman een paar zweedse klompen. Bij thuiskomst had de buurvrouw een lekker pannetje erwtensoep voor ons.
In de loop van de middag klaarde het wat op en gingen wij toch de tuin nog even in. De grond in de kas is toen uitgeschoffeld en bemest. Ook nog wat verse grond erop en toen zijn wij rekken gaan plaatsen. Daar tegenop kunnen dan later de tomaten groeien enzo.
De rekken die in de auto nog best een heel pas-en-meetwerk waren, bleken in onze ineens groter lijkende kas "in het niets" te vallen. Waar wij de breedte dachten te bekleden, kwamen we precies op de helft. Dus in deze nieuwe week dan maar opnieuw naar het tuincentrum voor meer rekjes. Suzanne harkte trouwens weer wat grond uit. Daarna pootten wij wat aarbeienplantjes langs de rand van de kas.
Samen stippelden wij nog een plaats uit voor een extra terrasje; mooi beschut enzo. Verder willen we daar een wat grotere buitenren maken. Daar komen de kippen dan niet voor vast, maar puur wanneer we op dat terras zitten of in de tuin werken; het is immers wel gezellig dat gescharrel om je heen.
Zondag gingen wij naar de kerk. Er was een nieuwe muzikant en die kon door middel van zijn stem en keyboard prachtig spelen en zingen. Erna kregen we nog een leerzame boodschap, daar kunnen we de week weer mee in.
Eenmaal thuis bleek het weer opgeklaard te zijn. We begonnen mistig, maar nu scheen de zon. Op het terras hebben we een verse salade, rösti (aardappelkoekjes) met pesto-kalkoen gegeten. Allemaal van de Aldi en een echte smakelijke aanrader !! En daarna zaten we heerlijk te genieten van ons terras. Vogel Ko stond ook buiten. Hij keek zijn oogjes uit. Boven ons zweefden roofvogels; Ko bewonderde die vogels helemaal.
Na wat zaad gestrooid te hebben, kwamen er woud-duifjes en koolmeesjes. Ko, en wij met hem, vonden het geweldig.
In de namiddag wandelden we nog wat rond en keken bij anderen in de tuin die ook moestuinen en/of kipjes houden.
En nu dan is het zondagavond.
Wij wensen iedereen een fijne avond en een goede nieuwe week toe.
Marcel en Suzanne.

woensdag 1 april 2009

Moestuin deel 5: Hij staat !

2009-03-31 002


althans....
De kas staat zo goed als. Want tijdens het inmekaar zetten begaf een parker-schroef het. En ook bleken er twee ramen gesneuveld in de verpakking. Men heeft ons belooft nieuwe te zenden, waardoor de deur straks verstevigd kan worden en voorzien van glas.
Het afbouwen van de kas bleek een monsterklus. Het frame enzo stonden, nu moest daaraan de laatste hand gelegd worden en kon het glas erin. Alvorens het glas erin te plaatsen, moesten er rubberen randjes om het frame gevouwen worden. DRAMA !

We zijn met zijn vieren bezig geweest om al die randjes met de hand te voorzien van rubbere bescherming. Blaren en sneden en kloven op onze vingertoppen waren het gevolg. Hoe we het ook probeerden, er was geen gemakkelijke manier. Dit in tegenstelling tot het plaatje in de handleiding waarin de voorbeeldvingers het geheel gladjes en gemakkelijk in elkaar duwden. Dat was dus te vergelijken met de hamburger op de foto boven de toonbank van Mc Donald's, en dan de werkelijkheid: dat wat je uit de verpakking haalt. Het plaatje is iets anders dan de werkelijkheid.

Na de rubberen randjes kwamen de glasplaten die heel vernuftig met een soort paperclips klemgedrukt werden. Dan weer sprongen er splinters in het rond, dan weer schoot de klem achter de glasplaat en dan weer zat je vinger klem. Om 6uur 's ochtends begonnen, 's avonds net na zes uur was de klus geklaard. Eén kas is dus voldoende, voor ons geen tweede kas.

Plaatjes zijn geduldig, hier een reportage met de kas en de door ons geplante witte druif:
http://outdoors.webshots.com/slideshow/570764675pVvLFT

Toen gisteravond iedere vorm van gevoel in onze vingers verdwenen was, reden Nijs (vader Suus) en Marcel naar Delfzijl naar de bouwmarkt: een nieuwe binnendeur kopen. Helaas, dit mega megafiliaal had geen deur op voorraad, even bestellen dan maar ? Niet dus. We reden naar Winschoten en vonden daar ergens achter in een schap een correcte deur. Inmiddels is deze deur op zijn plaats gehangen en zijn Suzanne's ouders weer terug naar 't westen. Wij maken ons op voor ons normale leven, de vakantie is helaas voorbij.

Een hartelijke groet uit Scheemda, Marcel en Suzanne