maandag 29 juni 2009

Moestuin deel 12: alles in volle bloei

Beste lezers,

Hier eindelijk weer een berichtje van ons uit Scheemda.

We zitten nu ook zo weinig achter de computer. Het grootste deel van de dag zijn we buiten. Dat de tuin bewerkelijk is, dat schreven we al eerder. Het kost veel tijd om alles te onderhouden. En ach, misschien zijn we wel wat te kritisch en willen we het wel te perfect houden zonder onkruid enzo. Al met al krijgen we steeds groenere vingers (en daarmee bedoel ik natuurlijk de groene randen onder onze nagels en onze vingertopjes).

Woensdag na het werk kwamen David en Viola. Het was schitterend weer en we gingen heerlijk op ons plaatsje bij de kippen zitten. Suzanne had die middag lekker zitten kokkerellen, dus aten we een soort pasteitjes, stokbrood, sla uit de tuin met kruiden, spaghetti met saus met kruiden uit de tuin en een heerlijk ijsje toe.

Na het lekkere maal kwam het niet te onderdrukken fikkiesteken van David weer de kop op steken (grapje hè David), dus probeerden wij voor het eerst onze vuurkorf uit. Daardoor konden we ondanks dat we niet meer in de zon zaten, heerlijk buiten blijven zitten.

Op een gegeven moment moesten we toch afscheid nemen en ons gereed maken voor donderdag. Die dag was trouwens anders dan anders. Marcel had om tien over 3 een afspraak bij de tandarts. Van een uur en drie kwartier wel te verstaan ! Na de apk/grote beurt was het erg rustig in en rond huis, hij kon namelijk niet veel meer zeggen.

Gelukkig was er spaghetti van woensdag over, dus dat slurpte hij zo naar binnen onder het strak toeziend oog van de kippen, die de spaghetti-slierten toch echt aanzien voor wormen !

Vrijdag werd de week afgesloten, Marcel op kantoor en Suzanne in huis en in de tuin. 's Avonds aten we weer heerlijk snijbiet-ovenschotel. Zo zie je dat we toch echt plezier hebben van onze tuin.

Waar we overigens minder geluk mee hebben is de sloot. Er staat maar een laagje van 5 centimeter in. Daar kunnen we voor de bewatering dus geen gebruik van maken.

Zaterdag was een wisselvallige dag qua weer. Op internet vonden we wat uitstapjes, dus gingen we er op uit. Bij het dorpje Sellingen had een familie hun tuin opengesteld en was een soort zomerfair. Het was er lekker rustig en aangenaam. En het is verstandig in andermans tuin te neuzen, zo doe je altijd weer ideëen op.

Hierna reden we naar Bourtange waar een brocante markt was. Die was helaas wel druk en erg commercieel, we zijn er niet zo lang geweest. We reden terug via Duitsland en kochten bij de Lidl nog wat flessen sap en limonade. Met dit warme weer drink je immers veel meer dan normaal.

Thuis aten we eigen gemaakte groentensoep. We kleedden ons om en gingen op visite. Alfred en zijn vrouw Alida hadden ons namelijk uitgenodigd. Alfred is de gitarist en muziekleider van onze kerk en zoals sommigen misschien weten mochten Suzanne en Marcel in het verleden ook wel eens muziek maken en zingen in kerken. Dat gaf dus meteen een klik.

Alfred is kok van beroep en we werden tijdens ons bezoek dan ook heerlijk getrakteerd op gevulde eieren met mandarijn, gevulde tomaatjes, groningse droge worst en al dat meer. Zij hadden echt hun best voor ons gedaan, wij zijn hen daar erg dankbaar voor.

De tijd vloog ! We praatten over en weer, en besloten uiteindelijk weg te gaan. Suus en Marcel hebben al maanden geen horloge meer en toen bleek het al tien voor 12 te zijn. OEPS.

Na een korte nacht wekte meneer Nillson ons weer vroeg. Wij verduisteren het huisje, maar als de duiven rondom al om half 6 koerkertjes laten horen, dan weet Nillson hoe laat het is: Tijd om te kraaien !

Langzaam maar zeker zijn we opgestaan en naar de kerk gereden. We hadden een fijne dienst. Het was de afsluiting van het kerkjaar, volgende week gaat de voorganger met vakantie enzo. We hebben fijn gezongen en kregen een goede preek; kost om de week in te gaan !

Na de dienst reden we naar huis en aten toen andere kost: we gingen barbecuen. Uiteraard werd het vlees vergezeld van sla en radijs uit de tuin.

Het was erg zomers deze middag, dus legden we een kleed neer in het gras in de schaduw van de bomen. Zo hebben we heerlijk gelegen. Daarna trokken we de tuin in. Alles staat zo in bloei !

De capucijners groeien al maar door en zijn bijna 2 meter 30 hoog. Ook bloeien ze mooi en ontstaan de eerste peultjes. In de kas staan paprika's en komen er eerste pepertjes. Ook de tomatenplanten bloeien.

De ijsbergsla wordt vol en krijgt mooie bolle kropjes. De erwten bloeien en krijgen peulen. De stambonen groeien langs hun stokken. Kortom, alles is volop in bloei.

We schoten foto's voor de liefhebbers. Die kunnen jullie hier zien:

http://home-and-garden.webshots.com/slideshow/573275924VvYKSw

Zo sluiten we het weekend af en maken ons gereed voor de nieuwe week. Een hartelijke groet,

Marcel en Suzanne

vrijdag 26 juni 2009

De weg is afgesloten, dus neem je een alternatief. Wat als die ook afgesloten is ?

Tja, wat er dan gaat gebeuren ??
Das toch andere koek dan ergens in de Randstad naar je werk rijden en in de file staan !
Marcel

woensdag 24 juni 2009

Maandagje erop uit

Goedenavond.

Zoals in ons vorige bericht al vermeld: maandag hadden wij vrij. Helaas was het weer toch minder goed dan de voorspellingen ons voorhielden. Maar vol goede moed gingen wij erop uit. Naar Zeegse, een dorpje bij Tynaarlo, een plaats in Drenthe, recht onder de stad Groningen.

Daar is de noordelijke punt van de Drenthse Aa, een eeuwenoud bos met beekjes en stroompjes. Daar wilden wij gaan wandelen en de website hierover beloofde veel moois. Eenmaal aangekomen viel dat een beetje tegen. De bewegwijzering voor een wandeling was simpelweg niet aanwezig. Na 3 kilometer lopen besloten we terug te lopen over de weg die wij kwamen. We wilden immers niet verdwalen in een bos dat wij niet kennen. Eenmaal aan de start bestudeerden wij de kaart van het gebied goed en namen de gok. We wandelden door bos en over heide. Van tijd tot tijd was de zon lekker warm. We genoten er erg van. Trouwens over die heide gesproken: dat schijnt heel onvruchtbare grond te zijn. Heel kalkrijk en arm. Daardoor viel er vroeger weinig tot niets op te verbouwen. Wat bewerkt werd, veranderde vaak in zandverstuivingen. Dat was ook goed te zien op deze heide, op sommige plaatsen was alleen zand. We lazen pas geleden dat dit de reden is dat veel wierden en terpen in Groningen en Friesland verdwenen zijn; De Drenthen groeven die heuvels af en gebruikten de vruchtbare grond in Drenthe om op te verbouwen. Maar dit terzijde.

Na een fijne wandeltocht kwamen wij weer terug bij de auto. We weten niet of we hier nog eens heen gaan. We hoorden namelijk continue verkeer in de verte en het bos was best druk bewoond; keer op keer kwamen we langs tuinen en huizen; dat is dus niet zo ongerept. Misschien zijn wij inmiddels wel verpest, wie zal het zeggen.

Bij de auto dronken we wat, waarop we naar Tynaarlo reden. Onderweg zagen we ineens in onze ooghoek een echte hunebed. Dus keerden we snel om en schoten we wat plaatjes.

Vanuit Tynaarlo reden we naar Vries, en zo naar Eelde langs het vliegveld, Paterswolde zo de stad in. Daar kochten we bij een toko een paar pakken Pandancake - mix. Dat is van die groene indonesische cake, heerlijk !

Snel lieten wij de drukke stad achter ons en reden naar huis. Daar eenmaal aangekomen bleek het weer opgeklaard en werd het zomers warm. In de avond hebben we dus volop samen in de tuin gewerkt. De planten kregen water, de kippen graan en zo kwam deze vrije dag teneinde.

Weer een hoop beleefd. Voor wie meer wil zien van bos, hei, kleine kriebelbeestjes en grote hunebedden, zijn hier foto's:

http://outdoors.webshots.com/slideshow/573188534KxdYVh

Een hartelijke groet,

Marcel en Suzanne

maandag 22 juni 2009

Nieuwe tactieken, een lange reis en lid van de gemeente Immanuël

Goedenavond vrienden,
Hier dan weer eens een berichtje van Marcel en Suzanne, vogel Ko, haantje Meneer Nillson en de kipjes Witje en Pippi.
Omdat de dagen sinds het moment dat Nillson leerde kraaien wel erg vroeg beginnen, zochten wij op internet snel wat manieren om het kukelekoën te voorkomen. Dat blijkt niet mogelijk, wel kan je proberen het kraaien uit te stellen. Dus probeerden zij dat. Woensdagavond plaatste Suzanne een scherm voor het raampje van het huisje van de kippen. Daarna sloot ze de kippen op. Maar om toch wat ventilatie te geven hield zij onder het deurtje een kiertje. Gevolg: donderdagmorgen begon de haan niet om 5 uur, maar om kwart over 5 te kraaien . Het klonk wel zachter door dat hij in het huisje zat, maar toch hard genoeg om ons en de buren te wekken. Dat moest anders !
Op donderdagavond stopten wij de kippen weer in hun huisje, en hingen een zwarte theedoek voor het raampje en het ventilatiepoortje. Vrijdagmorgen..... . jawel
Het lukt ons nu voor de kippen op te staan ! En als we eenmaal op zijn, halen we het doek weg en laten we de kippen eruit. Na en tijdens het eten van wat graantjes laat Nillson dan de nodige kukeleko's horen. We hopen dat dit de verstandhouding met de buren beter houdt dan dat zij dagelijks om 5uur (of vroeger) wakker worden.
Vrijdagavond na de werkweek aten we heerlijke spaghetti met een saus met kruiden uit eigen tuin. We konden terugzien op een drukke week. Marcel op het werk op kantoor, Suzanne met haar schilderwerk. Want de (lelijk)blauwe garagedeur kreeg een grondverf laag en daarna een eerste groene verflaag. Dit moet nog een keertje over, maar het resultaat is nu al prachtig. Al vroeg gingen we die vrijdag slapen, moe van de week, maar ook voor wat komen ging.
Zaterdag: we stonden om 5uur op en maakten ons op voor de reis naar het westen. Marcel's vader was jarig geweest en het werd natuurlijk vaderdag. Iets voor zes uur stapten wij op de fiets, de oude buurvrouw van 98 zwaaide ons uit ! We fietsten naar ons stationnetje en reden met de eerste trein naar Groningen. Van daaruit met de intercity naar Amersfoort, vervolgens een intercity naar Rotterdam centraal station. Welke chaotische gekte we daar aan troffen, is moeilijk te beschrijven. Het is altijd weer "naar" om daar zoveel mensen te zien die in de problemen zijn: de stress is van hun gezicht af te lezen, anderen zijn verslaafd aan drank of drugs. En zovelen zijn in de war. Na twintig minuten arriveerde onze trein naar Hoek van Holland strand, wij stapten in Maassluis uit. Achter het station ligt de pont, maar helaas, om er te komen moesten wij een kwartier om wandelen. Eenmaal bij de pont kwam die gelukkig al snel en staken wij de Nieuwe Waterweg over naar Rozenburg waar de moeder van Marcel ons al stond op te wachten. Uiteindelijk waren we kwart over 11 op bestemming, de camping in Oostvoorne. Wat een reis !
We bekeken de moestuin van Marcel's vader en bezochten de oppas-vogel van de buren; Zij hebben een Karakiri. Omdat zij met vakantie zijn, passen pa en ma op. Het was een mooie, maar zeker ook leuke vogel.
Al snel kwam de rest van de visite; zus Irene, de oom en tante die ons in januari in Groningen bezochten, maar ook Marcel's oma. We lieten haar wat foto's zien, zodat ook zij een indruk krijgt van ons leventje hier in Scheemda.
We aten een broodlunch en genoten in de tuin van de zon (het was wisselvallig, maar goed uit te houden). Al snel werd het later op de middag en je begrijpt: al snel moesten we afscheid nemen voor de lange terugreis. Gelukkig konden we een lift krijgen naar station Rotterdam Alexanderpolder. Dat scheelde veel reistijd en veel overstappen. De terugreis was voorspoedig en we waren maar wat blij dat wij al snel weer door het groen reden met om ons heen in de trein mensen die plat-grunnigs proaten. We kwamen weer thuis !
Eenmaal bij huis werden we weer opgewacht door de kippen, maar ook de oude buurvrouw die ons verwelkomde met een pannetje heerlijke, eigengemaakte bruine bonensoep. Dat smaakte goed na zo'n reis !
Na dit maal sloten we de kippen weer op in het donker en gingen gauw slapen.
**
Zondagmorgen stonden we half 8 op. De truc met de zwarte doek was weer gelukt en om 8 uur lieten we Nillson vrij om op een aanvaardbaar tijdstip zijn broodnodige kukels te laten horen.
We kleedden ons en reden naar de kerkdienst. Het beloofde een bijzondere dienst te worden. Nu wij laatst met pinksteren hadden aangegeven "lid" te willen worden van deze kerk, was vandaag de bekendmaking in de gemeente. Het was een feestelijk moment zo aan het begin van de dienst. Samen met nog 6 andere nieuwe leden werden wij op het podium geroepen en werd de zegen over ons uitgesproken en gingen mensen voor ons bidden. Daarna zongen we gezamenlijk een lied. Veel van de nieuwe leden hadden familie bij zich voor dit speciale moment. Maar wij voelden ons niet eenzaam hoor. We komen er al weer een poosje en kennen zo al heel wat mensen met wie wij ons niet eenzaam hoeven te voelen. En in de Bijbel vertelt Jezus ook: Maar Hij antwoordde de boodschapper en zeide: Wie is mijn moeder en wie zijn mijn broeders? En Hij strekte zijn hand uit over zijn discipelen en zeide: Ziedaar mijn moeder en mijn broeders. (Matth. 12: 48+49)
Na de plechtigheid hebben wij nog fijn gezongen en kregen wij een confronterende preek: het pseudo virus. Het ging erover dat je je mooier kunt voordoen, dan dat je werkelijk bent. De buitenkant lijkt heel mooi. Maar er is er Eén, die ziet hoe je werkelijk bent.
Na de dienst praatten we nog wat na met onze vrienden David en Viola, maar ook met muzikant Alfred en zijn vrouw Alida. Toen de kerkruimte inmiddels afgebroken was, besloten wij dan ook maar naar huis te gaan en mogen wij terugzien op een bijzonder weekend.
Deze middag hebben we lekker rustig aan gedaan. In het begin regende het hard, maar inmiddels schijnt de zon alweer een paar uur. De weerman verwacht dat het morgen ook goed weer zal zijn. Marcel is morgen vrij van kantoor en Suzanne neemt ook vrij van het klussen, dus we hopen morgen lekker te genieten.
Wij wensen iedereen alvast een goede, nieuwe week toe.
Marcel en Suzanne

donderdag 18 juni 2009

Als je het kan, dan moet je het laten horen, en het liefst meermalen !

Woensdagavond 17 juni om 18:12uur:

-

Het is zover. Na het gepiep lukt het dan toch ècht.

-

En om dat te bewijzen werd het meermalen herhaald. Iedereen mocht het zien, iedereen mocht het horen.

-

Om 5 uur deze morgen wel te verstaan !

-

Meneer Nillson kan kraaien en klokslag 5uur heeft hij pakkembeet vijf keer gekukelekood !

Gefeliciteerd hoor, ook namens de buren en alle anderehaantjes in de omgeving.

Vanmorgen dus iets eerder opgestaan dan gebruikelijk.

-

Voor zodadelijk: welterusten. Onze dag is inmiddels lang genoeg geweest.

Marcel en Suzanne

woensdag 17 juni 2009

Moestuin deel 11: ideale omstandigheden

Ideaal is het.

Niet te warm, niet te koud en zo nu en dan vocht. De tuin groeit en bloeit. De buurman legde ons uit: in mei moet er regen zijn. Dan moeten de oude karrensporen van de boeren vol water staan. Zo niet, dan is de grond later te droog.

En het regende in mei van tijd tot tijd. En 's nachts koelt het af en ontstaat er wat dauw. En overdag schijnt de zon geregeld. Daardoor doet alles het zo lekker in de tuin.

Het gras is mooi en vol groen; wanneer het te heet zou zijn, zou zij al snel gelig worden. De stekjes groeien almaar door. De capucijnersplant is bijna 2 meter hoog geworden ! Hij bloeit nog niet, dat zal vast nog wel komen. De erwtenplantjes groeien minder hard, maar daaraan zitten wel bloempjes.

De planten in de kas: de komkommerplanten mislukken steeds, dat geven we maar op. De tomaten daarentegen groeien behoorlijk en geven nu gele bloempjes. De tomaten en paprikaplanten in pot (in ons geval de emmers) doen het helemaal goed. De eerste vruchten ontstaan.

Suzanne oogst vrijwel dagelijk van de geplante kruidenplantjes. De kruiden verdwijnen in allerlei heerlijke gerechten. En de plantjes groeien vrij snel weer aan.

De sla en snijbiet: is behoorlijk door eten om het tempo van rijp worden bij te houden.

De stamsnijbonen vinden nu hun weg langs de stokken en klimmen omhoog.

Vandaag aten wij wat wortel-radijsjes: niet te versmaden.

Okay, met al de groei van onze plantjes groeit onkruid nog twee maal zo hard. Suzanne is geregeld bezig het onkruid te wieden. Onze groene bak is iedere twee weken tjokvol.

Kortom: we hebben veel plezier van onze nieuwe hobby: tuinieren.

Onze buurman is trouwens ook lekker actief bezig in zijn tuin (hij houdt het meer bij dan vorig jaar). Zijn rozen staan precies op onze tuin gericht en die zijn prachtig !

Voor een impressie van de tuin en de kruiden:

http://home-and-garden.webshots.com/slideshow/573056143ctztmo

(de knoflook op de foto is NIET zelf verbouwd).

Groetjes, Marcel en Suzanne

zondag 14 juni 2009

Geen zorgen !

Goedenavond lezers van deze weblog.
Okay, het is al weer even geleden dat we een bericht plaatsten, maar geen zorgen, het gaat goed. En misschien las of hoorde u deze week het nieuws: In de provincie Groningen is een eerste geval van mexicaanse varkensgriep geconstateerd. Laten we hopen dat deze griep spoedig zal verdwijnen en niet te dichtbij zal komen.
Het "weer" was onstuimig deze week. Erg veel wind en van tijd tot tijd flinke buien regen. Suzanne kon daardoor onmogelijk de buitenboel verven, en ging dus binnen maar verder. Zij gaf de trap een laag grondverf en zorgde dat de nieuwe badkamerdeur er tiptop uiztiet (weet je nog, die vorige werd gesloopt toen (schoon)ma opgesloten zat).
Tussen alle bedrijvigheid door was er soms ook zon en werkten we lekker in de avond in de tuin of wandelden we wat rond in Scheemda.
Aan het einde van een vermoeiende week werd onze nieuwe aanwinst bezorgd: een heuse 250liter grote diepvrieskist. Ons diepvrieskastje was al te klein, laat staan nu wij een moestuin hebben. "Verwachten jullie zo'n grote oogst dan, is dat wel reëel ?"Ach, het is goed als je je vertrouwen ergens op stelt en er dan ook naar handelt.
Zo was dat een jaar geleden ook; veel dingen wezen erop dat we NIET naar Groningen zouden gaan, en toch pakte Suzanne in en bereidden wij ons voor op de verhuizing hierheen.
Vandaag was het ineens beter weer en zonnig. Dus trokken wij er lekker op uit. In de plaats Meeden is een grote tuin / kwekerij waar speciale verkoop dagen zijn:Rare planten dagen ! En die rare planten waren er. Zo was er rode Boerenkool. We wilden eerst een plantje kopen, maar er was ook zaad en zelf opkweken is leuker. Lieten wij onze buurman toch mooi op zijn neus kijken: Rooie boer'nkool ? Dat had hij nog nooit gezien !
We reden van Meeden naar een plaatsje, Middelstum. Daar is ook een borg, genaamd Ewsum. Vandaag was daareen traditionele groningse produktenmarkt. Het was er mooi en gezellig. We kochten er een potje met honing van koolzaad, de mooie gele velden waar wij een maand terug zo van genoten. Bij de borg was ook een grote moestuin en het is altijd leuk te zien hoe anderen het aanpakken. Nu waren er om deze tuin veel heggen, dus was het windstil. De tuin was overweldigend mooi.
FOTO'S ? Klik hier:http://travel.webshots.com/slideshow/573000018GORkWw
Van Middelstum reden wij naar de jaarmarkt in Loppersum, om daarna naar Delfzijl te rijden; daar kochten we bij Lidl diverse diepvriesprodukten. Nu we toch de ruimte hebben kon er best een pizza en wat ijs ingeslagen worden.
Na Delfzijl reden wij terug naar ons huis waar de kippen ons opwachtten. De haan gaat kraaien ! Eerder deze week hoorde de buurman naar zijn idee al twee kraaien, en Suzanne hoorde het donderdag ook een keer; nogal schoor en onwennig, maar toch. En de haan en de kippen piepen niet meer maar kakelen meer. Erg gezellig. Maar wat groeien ze; vooral de haan is nogal fors geworden. We hopen maar dat die niet heel veel groter zal worden.
Boven de ren hangt trouwens dat vogelhuisje; we fotografeerden dat al eens in maart; nu is er dan echt nieuw leven; de mussen vliegen af en aan en uit het huisje klinkt een luid gepiep. Het is een gezellige boel.
In de tuin erachter tiert het trouwens ook welig. Want al die regen zorgt er wel voor dat alles fris groen is. De capucijnersplant groeit circa 15 centimeter in hoogte per dag. We hebben trouwens bezoek gehad van "iets". De kroppen sla waren aangevreten, er lagen nog stukjes naast. Misschien is "iets" een muskusrat, of gewoon een merel of misschien toch een konijn of weten wij veel. We hebben maar wat gaas over de kroppen gespannen, dan houden wij meer sla over.
Suzanne vist van internet allerlei recepten voor sla en snijbiet, en zo is ieder maal weer anders. Vrijdag: pasta met snijbiet. Heerlijk !
We hopen dat het morgen weer zulk lekker weer mag zijn. In elk geval aan iedereen een goede zondag toegewenst,
Marcel en Suzanne

maandag 8 juni 2009

Weekend vol bezoekjes

Het weekend is weer voorbij en deze stond in het teken van bezoekjes.

Zaterdagmorgen kwamen onze oude buren uit Krimpen aan de Lek op visite. Toen wij verleden jaar na 8 jaar naast hen gewoond te hebben, bekend maakten hier naar Groningen te verhuizen, zeiden zij: volgend jaar gaan wij bij jullie in de omgeving met vakantie en komen we een keertje langs. En zo gezegd, zo gedaan !

We hadden een erg leuke dag met hen. Het weer was best goed, dus na de rondleiding door onze tuin en ons huisje konden we lekker in de tuin gaan zitten om koffie te drinken en te lunchen.

En omdat we de tijd aan ons zelf hadden, zijn we er samen nog op uitgetrokken om onze nieuwe woonomgeving te showen. We reden via Nieuwolda langs de mooie grote heren-boederijen. Het koolzaad was inmiddels uitgebloeid, maar nu waren er akkers vol koren en gerst. En daarlangs stonden op een paar plaatsen korenbloemen ! Buurvrouw de Bode en Suzanne vonden het wel jammer dat zij niet een bosje hebben kunnen plukken. Sorry dames !

We keken uit over de Dollard waar nu koeien grazen; net na kerst stond er water, twee weken geleden met Marcel's ouders zag het er moerassig uit, inmiddels is het droog genoeg om er vee op te laten.

We reden naar Nieuwe Statenzijl en het leek de (ex)-buren leuk om naar de vogel-kiekkast te wandelen. We liepen door het verse riet. Mevrouw de Bode merkte op dat door de wind dit riet net op de zee lijkt: het golft en ruist. Aan het einde van de wandeling kwamen we dan bij het vogel-uitkijkpunt. We konden heerlijk over de Dollard uitkijken tot de Waddenzee aan toe. En in het vogelkijkhuisje zat een nestje zwaluwtjes; de moeder en vaderzwaluw vlogen af en aan om de jongen te voeren.

De tijd vliegt op zo'n middag dus wandelden we weer terug naar de auto om via Ganzendijk en Finsterwolde weer terug te rijden naar Scheemda. In de tuin dronken we nog een kopje thee, waarna we afscheid namen. Het was heel leuk om Jan en Gijsje de Bode nog eens terug te zien in ons Scheemda.

Zaterdagavond bracht onze nieuwe oude buurvrouw (van 98) nog een kommetje bruine bonensoep en daarvan genietend sloten we de dag af.

Foto's van deze dag met de mini-zwaluws enzo staan hier:

http://good-times.webshots.com/slideshow/572908996tvmnZu

Zondagmorgen was het weer somber. Het had niet geregend, in tegenstelling tot grote delen van Nederland. We reden naar de kerkdienst en hadden een fijne dienst. Hierna reden wij naar Wedde om op bezoek te gaan bij David en Viola en de kinderen. David bleek niet stil gezeten te hebben en vol trots maakte hij zijn plannen bekend: achter in de tuin komt een gastenverblijf ! De vloer was inmiddels gestort en het hout ligt klaar om betimmerd te worden. De caravan naast de stal, waarin nu gasten slapen, moet op termijn weg. Het nieuwe huisje zal een prachtig uitzicht krijgen !

Na een broodlunch gingen wij wandelen nabij Onstwedde en Höfte. We waren daar al eens eerder geweest in november, maar het blijft mooi. En het groen was nu uitbundig. De honden waren ook mee en ineens klonk er een kef voor ons; David en dochter Rosa konden nog net zien hoe een vos op de vlucht sloeg. Hij was natuurlijk nogal bang voor de honden en speurde de bosjes in.

Onderweg rende een grote groep stieren op ons af, vol enthousiasme. Maar goed dat ze achter een hek stonden. We konden ze zelfs aaien!

Na de wandeling reden we terug naar de plezierboerderij van David alwaar we de tuinhaard opstookten. Het weer was namelijk niet heel goed en een beetje warmte konden we wel gebruiken. En niet alleen de tuinhaard, maar ook de barbecue werd opgestookt. Marcel had zo het geluk dat hij buiten zijn schuld om weer mocht barbecuen en David had het excuus dat hij niet anders kon, dus zo hadden we allebei weer een reden onze hobby uit te oefenen.

Na de gehaktballetjes, worstjes, spareribs, speklapjes en hamburgers hebben we nog heerlijk relaxt bij de tuinhaard. Na lekker thee gedronken en nagepraat te hebben reden wij naar huis. Het bleek al tegeen half 10 te zijn !

We mogen terugzien op een leuk weekend met bezoekjes over en weer.

Fijne dag,

Marcel en Suzanne

zaterdag 6 juni 2009

Zaterdag 6 juni: niet heel veel nieuws

Na alle bijzondere activiteiten van de afgelopen weken (swieneparadies, wandelingen, vliegshow) is er op dit moment eigenlijk niet zo veel te melden.
Dinsdag begon de werkweek. Marcel ging weer naar kantoor en er waren de rest van de week weinig bijzonderheden. Suzanne schuurde dinsdag de garagedeuren; zij zag helemaal blauw van de stof. Bij de plaatselijke bouwmarkt kocht zij professionele verf voor de buitenboel. Dat zou toch wel duurzamer zijn, de tijd zal het leren.
Zij zette de houten deur in de grondverf, maar omdat we de rest van de week af en aan regenbuitjes hadden kon zij niet verder verven. Die buitjes waren klein, dus voor de tuin gefet dat niet echt veel vocht. Wel onkruid ! !
De komkommerplanten die wij in de kas lieten staan doen het nog steeds niet goed. De tomaten daarentegen krijgen kleine gele bloemetjes. De grond is goed bleek uit onze testjes, dus geven wij nu meer water en bedekken de plantjes met vliesdoek in de hoop dat dit beter voor de plantjes is.
Buiten groeit alles lekker door. Tweemaal per dag bezoeken wij de capucijnersplant om zijn uitlopertjes aan het hek te snoeren. Er groeien steeds "armpjes" die zich vast willen grijpen en als je het niet bijhoudt, dan woekert het zo de verkeerde kant op. Zo troffen we al "armpjes" aan andere plantjes, het hek van de buren, de vlagjes die Suzanne neerzette tegen de vogels enzovoort.
De radijsjes moeten geoogst worden en ook de snijbiet is weer bijna op volle grootte. De aarbeien worden om de 3 dagen geoogst en de slakroppen zijn mooi vol.
Nu is het weer weekend en de weermannen zeggen dat het hier vandaag het beste weer van Nederland zal zijn. We zullen zien. Het is in elk geval zonnig met wat sluierbewolking en wind.
Dit was weer een update uit Scheemda, een fijn weekend allemaal.
Marcel en Suzanne

dinsdag 2 juni 2009

Pinksteren 2009

Wat een weer !

Het is echt zomer deze pinksterdagen. Dat is wel eens anders; Want met pinksteren zijn altijd de opwekkingsdagen in Biddinghuizen (Flevoland). Daar kamperen veel christenen en zij bezoeken er openluchtconcerten en diensten in tenten. Het is meermalen voorgekomen dat de mensen er weg-regenden. Toen wij er in 2005 waren, was het ook van tijd tot tijd regenachtig. Dit jaar hebben ze meer geluk. Mensen vanonze kerk zijn er ook geweest, zoals de kinderen van David.

Onzekerk; nadat wij een aantal weken kennismakingsavonden hebben gehad, hebben wij besloten ons bij deze kerk aan te sluiten. Wij hebben ons gisteren dan ook ingeschreven als lid.

Dit pinksterweekend heeft zogezegd erg mooi weer. Zaterdag was eigenlijk nog de minst mooie dag. Toen reden wij na een lekker ontbijt in de tuin naar Groningen. Daar bezochten wij Ikea en Hornbach. We hadden doelgericht wat dingen nodig. Dus na een kort bezoek reden wij door de akkers en dorpjes waar we nooit eerder van hoorden, terug naar huis.

Eenmaal thuis stortten wij ons nog even op de tuin. Al snel was het 9 uur. Voor je het weet ben je weer uren in de tuin bezig !

Zondag gingen wij naar de kerk. We hadden een feestelijke pinksterdienst. Pinksteren is het feest van de uitstorting van de Heilige Geest. Die is ons gegeven, zodat wij de dingen beter kunnen begrijpen, kunnen doorgronden. Verder is het een middel om ons in ons leven te leiden naar goede plaatsen of juist een onbehaaglijk gevoel te geven op plaatsen waar het niet pluis is. De liederen die wij zongen gingen logischerwijs over de Heilige geest. We hadden een verkwikkende preek en na de dienst dronken we nog wat thee. We spraken toen de zus en zwager van David nog even. Zij wonen in Gouda; toch altijd een stukje herkenning, niet waar.

We reden terug naar huis waar we heerlijk lunchten in de tuin. Hierna brachten wij ons aanmeldformulier bij de voorganger en dronken daar nog een glaasje fris. Na dit korte bezoek reden wij door naar de staatsbossen bij Gasselte. Daar wandelden wij wat en Marcel nam een verfrissende duik in "Het nije Hemelriek". Dat is een meer van een zandopgraving middenin het bos.

Pas later in de avond reden we terug. Het weer was ook zo goed, zo kan je nog wel even blijven hangen.

Maandagmorgen waren wij weer vroeg op. Het beloofde weer een zonovergoten dag te worden. De kippen hadden honger en Witje maakte dat luidkeels duidelijk. Ondanks dat dit kipje het kleinst is, is zij de eerste die echt als een kip kakelt ! Nog wat onwennig, maar toch...

Na hun maal gingen ook wij ontbijten, weer heerlijk op ons terras. Het is echt een genoegen daar te eten.

We schoffelden nog wat, maaiden wat kanten, zorgden dat de plantjes in de kas uit de zon kwamen te staan. Verder zorgden wij dat de grijpende takjes van erwt en capucijners, zich vastgrijpen aan de daartoe bestemde rekjes.

Na al deze arbeid was het tijd om te ontspannen.

We fietsten naar Midwolda en zo langs het Oldambtmeer en de Blauwestad naar Oostwold. Daar is een klein vliegveldje, maar eens per twee jaar is daar op tweede pinksterdag een heuse vliegshow.

We hadden een kleedje en wat drinken bij ons. Van de zijkant van de akker was het allemaal goed te aanschouwen. Het was echt spectaculair. Heel bijzonder al die kunsten die de piloten uithaalden. Er waren vele typen vliegtuigen. Ook kwam er een delta-vlieger. Die werd omringd door vogels die steeds met hem meevlogen. Dat was een merkwaardig gezicht.

Na een paar uur genoten te hebben fietsten we langs het meer, het strand en het Midwolderbos bij de Ennemaborgh, zo Scheemda weer in.

Eenmaal thuis plukte Suzanne wat sla en radijs en zij maakte een heerlijke salade. De oude buurvrouw van 98 kwam nog een bakje stoofpeertjes brengen. Nu werd het wel erg culinair allemaal. Snel stookteMarcel de barbecue op. We aten heerlijke dingen, aanschouwd door onze kipjes (soms voelt dat wat ongemakkelijk: een kippenpoot eten met naast je vers gekakel).

Toen het 5uur was begon het spektakel. De vliegshow was voorbij en gedurende anderhalf uur vlogen alle vliegtuigjes over ons huisje. Terug naar waar ze vandaan kwamen, Zuid, West en Oost (Duitsland). Het was een mooi gezicht. Nog steeds zijn ze te aanschouwen, dat kunnen jullie zien op de foto´s uit ons zolderraampje.

We mogen terugkijken op een mooi pinksterfeest. We hopen dat iedereen heeft mogen genieten.

We schoten heel veel foto´s. Foto´s van de moestuin, de kas, onze ontbijtjes enzovoort zijn hier te vinden:

http://home-and-garden.webshots.com/slideshow/572749006VyjFHT

Vele foto´s van de vliegshow zijn hier te vinden (echt voor de liefhebbers)!

http://entertainment.webshots.com/slideshow/572769370HdwTnh

Hartelijke groeten uit Scheemda van Suus en Marcel.