zaterdag 29 mei 2010

Bezoek aan het ultieme moestuin imperium

Goedenavond,

Vandaag zijn we in Hoogeveen geweest. "Hoogeveen ?", zult u denken; "Wat heeft die stad nu met moestuinen te maken ?"
Nu, in Hoogeveen zit zaadhandel van der Wal. En dat is een van de grootste van ons land en hij heeft naast zaden heel veel
materialen.
Wat vooraf ging:
deze week was weer een drukke week. Het werk opa kantoor en in en om huis; Suzanne ruimde de garage op, die was een grote puinhoop.
En na de regen van de week schoot met name onkruid op. Dus
moest er veel geschoffeld worden in de moestuin. En 's avonds na het werk ook nog op de tuin van de buurman.
De aardappels beginnen al behoorlijk te groeien. Wij hebben
ondanks het niet gebruiken van kunstmest en bestrijdingsmiddelen wel zo'n beetje de grootste plantjes van de omgeving.
De boerenkool aldaar komt ook al op. We aten pasta met regenboog-snijbiet (zie stelen/foto's) en keken het verkiezingsdebat; wijzer geworden maar nog altijd lastig vinden wat we moeten kiezen, is het resultaat.
Meer foto's van de snijbiet zijn hier te vinden: KLIK HIER

Woensdagavond hadden wij een gebedsavond in de kerk. Al met al een drukke week, we waren blij toen het weekend werd.
Maar van uitslapen kwam het niet; er was vroege vogel korting bij de plaatselijke bouwmarkt, dus voor dag en dauw kochten we de
benodigde spullen voor een afdakje voor tomaten.

Toen we in de moestuin gingen kijken bleken bijna onze gehele koolplantjes te zijn opgegeten door rupsjes. Die zijn van de
koolvlieg / koolwitje. Verleden jaar was ook al rampzalig voor onze brocoli, spruitkool en boerenkool. Dus gingen we op zoek naar een oplossing. Horgaas is niet stevig genoeg. Toelichting: gisteren hagelde het ineens hard; dan scheurt hor.
Op internet lazen we over speciaal gaas. Dat zagen we verleden week ook al op de moestuinen in Haren. Dus gingen we op zoek naar een verkoopadres. Helaas !
Welkoop, intratuin, bouwmarkten enzovoort, het hielp ons niet verder.
Op internet stond een groot handel die niet aan particulieren verkoopt. En er is een engelse producent, maar die levert in principe niet aan particulieren buiten Groot Brittanie.We reden daarom met de auto naar Heiligerlee waar een kweker zit; die kende het wel, maar verkocht dit gaas niet. Vlagtwedde waar een kleine zaadhandel zit kende het gaas niet en had het dus ook niet. In Stadskanaal zat een tuinvcentrum annex kwekerij, maar helaas, die kon ook niet verder helpen. Dus reden wij binnendoor via Valthe via mooie Drenthse dorpjes naar Hoogeveen. Heel Drenthe ligt vol drempels en rotondes, vrij irritant, maar de rit was mooi.
Hoogeveen is een typische provinciestad met een grof parkeerbeleid. Maar na gratis geparkeerd te hebben en lekker gewandeld, kwamen wij bij de zaadhandel. Dit is echt het droomrijk voor de moestuinder ! Die hebben alles !
En zij hadden ook het gezochte gaas. Met moeite sneed hij 3 grote lappen voor ons en verkocht hij ons klemmateriaal. Het gaas kan dan gewoon over goedkoop pvc-buis geklemd worden. We kochten nog wat zaad, een vogelnet, regenmeter en ecologisch slakkendood.
Liever het spul halen dan het in dit hoogseizoen bestellen; levering kan dan weken duren, en dan zijn alle koolplantjes zeker weggevreten .
We besloten Hoogeveen snel achter ons te laten en reden aan op het dorpje Orvelte. Daar was een brocante markt. Er aangekomen zagen we veel dure auto's en veel koude kak. Er waren erg veel mensen, maar het leek ons toch leuk rond te kijken. De entree bleek echter 4euro de man te zijn, en dat vonden we een beetje te gek; het was immers al 3uur en zo lang zou de markt niet meer duren. En daar komt bij; waarom zoveel betalen voor een markt met kraampjes die je her en der ook kunt vinden of de spullen ook op internet kunt vinden.
We lieten Orvelte daarom voor wat het is en reden naar Noordbroek, naar Brouk.
Brouk is de omgebouwde snackkar van Arjan en daar kochten we friet met iets lekkers.
Op weg naar Scheemda aten wij het op in de akker, vlak bij het koolzaad veld. Het rook er heerlijk en zo uit de wind was heerlijk vertoeven.
Na dit maal toerden we naar Scheemda, naar de bouwmarkt waar we de dag begonnen. Daar kochten we pvc buizen en toen op naar huis.De kipjes en vogel Ko waren bij dat we er weer waren. We gaven alle planten water en zorgden dat de kippen weer een schoon verblijf hebben. Na dit alles doken de kippen gauw het huisje in. Dat doen ze meestal; dan klinkt er een kabaal en geschuif en gebonk: Zij maken het bed op.
Wanneer het stro gereed ligt zoals zij dat willen, eten ze nog wat en gaan daarna op stok.

En wij zijn inmiddels ook versleten en gaan dus met hen mee de nachtrust zoeken.
Alvast een goede zondag gewenst,

Marcel en Suzanne