dinsdag 25 mei 2010

Pinksteren 2010

Dinsdagmorgen, het pinksterweekend zit er weer op. Dit jaar toch heel anders dan verleden jaar. Toen was het echt zomers weer en was er de vliegshow hier vlakbij in Oostwold.
Dit jaar was het voorjaarsweer.

Op zaterdag hadden we een heel programma. We stonden vroeg op en reden naar het dorpje Onstwedde. Daar was een rommelmarkt. Het was niet heel veel bijzonder, maar wel vonden wij er een snijbonen molen in crême kleur van het merk Pede, datzelfde als van de koffiemolen die hier in de keuken aan de muur hangt.

Vanuit Onstwedde reden we naar Drouwenerveen. Daar woont een vrouw die een brocante webwinkel is gestart. Haar man zit in de bouw. Zij kopen slechte panden en verbouwen die weer tot nieuw. Helaas door de economische crisis raken zij het nu niet kwijt, maar heeft de vrouw nu wel de inventaris van de winkel kunnen etaleren in een prachtige pastoriewoning.
We keken onze ogen uit en kochten een stapel zinken emmers en een eieren mandje. We vertelden eigenlijk nog op zoek te zijn naar een plantenrek (zo'n trappetje zegmaar), maar die had zij niet helaas.

Na dit bezoek reden we naar Zuidlaren. Samen met Haren is dit zegmaar het Wassenaar van het noorden.
Bij Zuidlaren is een volkstuinvereniging en die hielden open dag. Het was een groot complex. Een groep "lieden" hebben eens een akker gekocht en deelden die in moestuinen. Langs de rand, bij het bos, zetten zij speciale planten die vlinders aantrekken. Door de gunstige ligging, afgeschermd door het bos en dus weinig wind, zijn het volkstuinieren en de vlindertuin een groot succes. Ook zetten zij speciale oude rassen groenten fruit langs de rand.
Het was leuk er rond te wandelen en onderweg werden we aangesproken en geadviseerd door diverse in Mc Greggor en Marco Polo gestoffeerde mannen die wat stonden te schoffelen. Met een iets te hete aardappel, maar wel heel vriendelijk, gaven ze uitleg en advies.
En dat is leuk om zo over zo'n complex te lopen, je doet altijd weer ideeën op.

Het weer was fantastisch en zo uit de wind echt warm, heerlijk, hier hadden wij naar uit gekeken !

Na Zuidlaren reden we naar het dorpje Yde, dat ligt tussen Eelde en Vries in Noord Drenthe.
In Yde was een man die wat oude zinken vuilnisemmers verkocht op marktplaats, en wij hadden afgesproken. De afvalemmers voldeden aan onze verwachtingen, waarop de man vroeg even mee te lopen de tuin in. Hij had namelijk iets waar wij misschien belang bij hadden. En zo stonden we ineens met twee plantenrekken in onze handen. Gratis ! Juist wat we zochten. Het werd ons zo in de schoot verworpen. Verbouwereerd vroeg Suzanne aan Marcel of die aan de man gevraagd had naar plantenrekken, maar nee. Dit was gewoon een spontane surprise.
Afgeladen reden wij met onze Suzuki terug naar Scheemda.

De emmers moeten schoongemaakt worden en de plantenrekken opgeknapt, maar we hadden zo toch weer een leuke aanvulling voor onze tuin !


Zondag was het pinksteren en gingen wij naar de kerk. Het was een bijzondere dienst. Anders dan anders. Alles verliep geestgeleid, heel spontaan en de sfeer was heel fijn. Na de dienst hadden we nog een paar goede en bijzondere gesprekken. Het deed ons echt goed !

Vol energie reden we weer terug naar huis, waar wij voor het eerst dit jaar gingen barbecuen.
Daar houden wij erg van en het weer was heerlijk.
Na het uitgebreide maal zijn we nog in de tuin gaan zitten en al snel was de dag voorbij.

Die nacht ging het regenen. Dat is ook wel eens goed voor de moestuin.
Maandag was het weer droog, maar het waaide wel erg hard. En er was van tijd tot tijd bewolking.

In het vogelhuisje aan de garage broeden al een poosje musjes. En de laatste tijd waren de jongen goed te horen. Ze waren nu bijna zover dat zij uit kunnen vliegen. Ze zitten steeds in de opening van het vogelhuisje. Onder de dakrand broeden spreeuwen en ook die vlogen deze pinksterdag uit. Het was een gezellig gekwetter. Klik hier voor het:
filmpje !

 


Toch wilden we er nog even op uit. We reden naar Vlagtwedde, de
Vennehage. Daar was "open tuin." We mochten de hele tuin bezichtigen. Na een poosje reden we weer terug en doken onze eigen tuin in.
De eerste courgette kon geoogst worden en er moest nodig onkruid gewied worden. Wat ook heel bijzonder is dat onze Thijm in bloei staat. Dit kruid staat meestal rond het Middelands gebied in bloei; wij hebben het nu ook

Door dit bericht heen staan diverse plaatjes, wanneer u er meer wilt zien: KLIK HIER

Een goede nieuwe week toegewenst. Groetjes, Marcel en Suzanne