dinsdag 15 juni 2010

Jan Huigen in de (regen-)TON

Lieve lezers,

Het blijft wonderlijk weer, nietwaar !?
Vrijdag hadden wij nog last van plens-buien, zaterdag bleef het droog maar was de temperatuur niet echt aangenaam te noemen.
Zo ook vandaag, grote witte wolken waaiden voorbij met een onderbroek-blauwe achtergrond, het was een koude wind die de hele dag om ons huisje suisde.
Ook de moestuin heeft het zwaar te verduren.
Alle prille groene kweekjes blijven maar met moeite staan.

Samen met de buurman kwamen wij tot de conclusie dat de moestuin een maand achterop is.
 
Vandaag willen wij jullie met blijdschap mede delen dat wij sinds zaterdag een prachtig wijnvat annex regenton rijker zijn. Onze oude plastic regenton heeft ons een heel moestuin-seizoen lang zijn goede diensten bewezen en bleef ons sinds begin dit jaar plagen met een lekkende kraan.
Vlak bij ons huis, in Meeden, zit een handelaar in oude wijnvaten uit Frankrijk.
Alleen het bezoek aan deze grote oude boerenschuur is al een uitje op zichzelf.
Aan de voorkant pronkt een grote oude Groningse herenboerderij.
Als je de herdershond hebt overleefd mag je de oude schuur in, over geur hoef ik niets te schrijven.

Het levende bewijs dat ze echt in gebruik zijn geweest ruik je uren later nog diep in je neus. Wij werden netjes geholpen en verlieten enige tijd later het erf met het gigantisch vat.
Ook onze auto  begon aangenaam te ruiken, eenmaal thuis aangekomen begrepen wij ineens waarom het vat wel heel erg rook.
Ze waren de stop vergeten erin te stoppen.
Dus fietste Marcel in een uur heen en weer (dit is echt heeeeel snel, hij heeft gevlogen vermoed ik), en kwam thuis met de zo brood nodige stop.


Na een hoop tillen, rollen, trekken, zuchten, steunen, en knutselen staat hij te pronken op een verhoging van stenen. Bovenop het deksel zit een pomp, dat is lekker makkelijk om het laatste druppeltje water onderin eruit te krijgen, je kan er zo een emmer aan hangen en pompen maar. Onderin zit ook nog een  houten kraantje, als de ton eens leeg moet is dat sneller (of in winter-tijden wanneer het gaat vriezen).
Meer foto's van de ton en de tuin: KLIK HIER !


Zo dat was het dan weer voor vandaag, wij werken de week af en maken ons op voor het weekend. Het weekend zal dit keer niet in het teken staan van wijnvaten en uitjes in het o zo mooie Groningse land, wacht maar af...wij hopen bij leven en welzijn weer veilig thuis te komen en jullie te berichten van ons weekend.

Hartelijke groetjes, wees gezegend,
Suus en Marcel.