donderdag 17 juni 2010

Moestuin 2010 deel 3 - Een kijkje in de keuken

Na alle berichten over de moestuin, zonder foto's, is het goed nu eens wat foto's te tonen.

Zo kwam er het afdakje voor de tomaten; de buurman vroeg al of we groente aan de straat gaan verkopen of dat er nu een bushuisje voor ons huis komt. Maar niets is minder waar; dit afdak houdt de top van de tomatenplanten droog, een vereiste voor gezonde planten.

Naast dit losstaande (dus verplaatsbare) afdak staat de waterton met de pomp en de houten kraan.Ook kwam er een pergola constructie voor de druif. Verleden jaar pootten we een kleine rank, eigenlijk alleen een takje. Nu groeit de druif uit en klimt alle kanten op, tijd voor een klimrek dus.
We kochten in Hoogeveen het insectengaas weet u nog. Die is nu gespannen over pvc-buizen en bewijst zijn eer: geen koolvlieg en geen vogels meer die de plantjes ruineren. Helaas doen de slakkenkorrels
onvoldoende zijn werk, de slakken vreten de koolplantjes op. Het ziet er naar uit dat we dit jaar wederom geen koolplantjes hebben.


Niet te vergeten het houten rek, die mega constructie met palen en gaas, wel
2e halve meter hoog. Nou, inmiddels groeien de capucijners en reuzenerwt, over de top. Het is een ware haag geworden, prachtig nu het zo in bloei staat.
Links staan de peultjes die niet zo hoog groeien, maar wel heel dik en dicht door elkaar groeien.De rabarber planten groeien behoorlijk groot. Dat was de plek waar tweede
paasdag een spade in Marcel's voet belandde.

Het vlonder voor de blokhut waar je heerlijk kunt zitten.

En de kas en de zinken emmers. De courgettes groeien en kunnen regelmatig geoogst worden. De pepers en paprika planten staan nu in bloei en de
tomatenplanten groeien en bloeien inmiddels ook.


En tot slot de tuin van de buurman. De aardappels staan al behoorlijk hoog en waarschijnlijk is dit een niet-bloeiende soort. Maar er groeit ook volop boerenkool, iets wat hier bij huis niet lukt ! De worteltjes groeien niet. Hier niet en bij huis niet. Bij niemand niet, ook niet op de andere tuintjes en ook niet bij David en Viola. Gewoon te koude nachten en te droge periodes in april en mei. Weinig wortels dus dit jaar.


Wat wel goed groeit is onkruid. Het is een dagtaak alles onkruidvrij te houden.
De tuinen zijn al met al erg bewerkelijk. Maar er gaat toch niets boven eten uit eigen tuin. Veel verser en gezonder. Daar doen we het allemaal voor.Voor wie niet genoeg kan krijgen van plaatjes, hier een diaserie: KLIK HIER !

Groetjes.

Marcel en Suzanne