vrijdag 13 augustus 2010

Suus jarig en tuinieren

Beste vrienden,

De eerste week vakantie zit erop, al voelt dat nog niet helemaal zo.
Met twee van die tuinen is er zo veel te doen.
En Suzanne was jarig. Om dat te vieren wilden meerdere mensen langs komen, dus besloten we er maar een feestje van te maken.
Zaterdag kwamen Marcel's ouders en dinsdagmiddag kwamen Suzanne haar ouders.
Haar vader had nog dinerbonnen en zij besloten die met ons te delen, dat scheelde weer een kookbeurt voor Suzanne. We reden richting Beerta naar "In den
Stallen." Daar aten we in een oude boerenschuur.
Er was soep vooraf (boerengroentesoep of
Groninger Mosterdsoep) en Suzanne had een kaasschotel. Hierna aten wij een hoofdgerecht; tournedos door de mannen en een moot zalm door de dames). Als dessert namen we bavarois en sorbets. Het was allemaal erg lekker.

Na dit maal reden we weer terug naar huis. Daar wachtte een verrassing. De buurvrouwen hadden namelijk cadeaus aan de schutting gehangen. (foto links hier boven)

Na dit uitgepakt te hebben, pakte Suzanne de nieuwe kippen om aan haar moeder te laten zien. Haantje Henk kreeg een knuffel en werd ook op de foto gezet.

Hierna wandelden we naar de tuin van de buurman. (Schoon)pa Nijs kende het inmiddels al, die versleet er al wat uren met ons. Maar (schoon)mama Kuina wist niet wat haar te wachten stond. Zij vond het al met al wel een erg groot land en dus erg veel werk. Dat is het ook, maar wij genieten er wel van. Hieronder zit Suzanne naast onze reuzenpompoen (die inmiddels al weer groter gegroeid is )
We wandelden naar huis en wachtten op andere gasten. Buurman Warrie kwam en ook vrienden David en Viola met dochter Rosa.

Het ging, zoals meestal hier, veel over tuinieren, de land- en tuinbouw, de mooie omgeving en oude stories over Groningen (die buurman Warrie zo mooi kan vertellen).
Al snel werd het tijd om afscheid te nemen en na de afwas doken we ons bed in. Meer foto's van de verjaardag: KLIK HIER

Woensdag na het ontbijt vertrokken Suzanne haar ouders en stortten wij
ons op de tuin van de buurman. Er was namelijk weer veel onkruid, maar ook de eerste boerenkool kon geoogst worden. En de laatste aardappels zijn dan ook direct maar gerooid. Er werden bonen geplukt en voor we het door hadden was het 6uur 's avonds.

Donderdag was het wat kouder dan de dagen ervoor. We ontbeten lekker voor de blokhut, en gingen daarna aan de slag. Suzanne met de strijk en Marcel in de tuin.
Aan het einde van de middag reden we naar Bunde, net over de grens om lege flessen in te leveren en inkopen te doen
. Bij een luxe supermarkt kochten we kruidenazijn voor augurken.
Marcel's vader had immers tijdens ons bezoek op 19 juni augurken plantjes meegegeven en die dragen nu vrucht. Maar de klus op zich bleek een crime. Want, hadden we gelukkig kant en klare gurken-azijn, er moest nog zoveel bij, ook moesten de potten worden uitgekookt, met en zonder inhoud, het is allemaal erg bewerkelijk. En dat terwijl je in de winkel voor 69 cent een pot groene zure jongens koopt !
Hoe dan ook, er kwamen ingemaakte augurken en Suzanne zette ze op de foto.

Voor meer sfeervolle plaatjes kunt u hier naar een album en daar desgewenst wat foto's aanklikken. KLIK HIER

Vandaag, vrijdag was het weer iets beter. We sliepen uit, ontbeten en verzorgden de kippen.
Daarna ging Suzanne in de zon aan de strijk en ging Marcel boerenkool oogsten.


Heel veel boerenkool ! Bergen boerenkool.
(hiernaast een foto tijdens Suus haar verjaardag)


Suzanne ziet inmiddels groen van ontstemdheid (de klus: groen van de stengels rijgen, dat verknippen, wassen, in porties wegen, koken, invriezen en dit nog een keer of 8).
Marcel werkte de kas bij en verwerkte de foto's.

We aten tussendoor nog een lekkere spaghetti schotel. De laatste boerenkool staat nu op het vuur.

Wij zijn trouwens niet de enigen die druk met de oogst zijn. Trekkers en combines rijden hier af en aan. Het graan wordt nu geoogst en dan is het een drukte van jewelste op de akkers. Gisteravond rond zonsondergang zijn we nog gaan kijken langs de akker. Daar rijdt de combine dan met grote bouwlampen (zie de foto's van een jaar geleden op deze blog).

Wij gaan nog even door met koken. Voor zodadelijk: Welterusten !

Marcel en Suzanne