zaterdag 28 augustus 2010

Tussen de buien door...


Ja Ja…zo tussen de buien door genieten wij nog van de spaarzame vrije tijd die rest.

Wat is onze vakantie hard gegaan! En ook in die vakantie hebben wij best hard moeten werken, het is immers oogsttijd. Zoals ons vorige bericht al verhaalde willen de tomaten niet zo goed op kleur komen, het gaat net als bij de bramen, een voor een. Maar met veel geduld en moestuinliefde hebben we inmiddels aardig wat verzameld. Ook de roemeense punt-paprika’s zijn ineens helder rood geworden. En dat maakt ons dan zo tussen de buien door toch heel blij en dankbaar. Het is en blijft een wonder als er uit zo’n piep klein zaadje een stekje opwast tot een sterke plant vol met grote vruchten.
Zo werden er deze week veel paprika’s
geoogst, gewassen, fijn gesneden, in porties verdeeld en in de vriezer gestopt. De kleine gele mini tomaatjes eten wij de hele dag door als snack.Ze zijn heerlijk zacht en zelfs romig van smaak, en het gele jasje eromheen verneem je niet. Onze rode kerstomaatjes hebben helaas wel zo’n stevige schil. Maar die kunnen dan samen met de vleestomaten in de soep worden gestopt; ook verse macaroni of spaghettisaus is natuurlijk niet te versmaden.
Weet u nog, die augurkenplantjes van Marcel's vader…die hebben het wel heel erg naar hun zin op het land van de buurman. Ze woekeren net als de pompoenen maar door en door. Kilo’s halen wij eraf, de laatste berg heeft
Suus nog ingemaakt, maar nu stoppen wij ermee.
Anders wordt het iedere dag verplicht augurken eten tot volgend jaar zomer. De laatste zijn ingemaakt in echte ouderwetse weckpotten. Wij hebben laatst een doos weckpotten van de buurman (nog van moeder Lindeman) gekregen, alleen ontbraken de rubberen ringen en klemmen. Die zijn in de loop der jaren vergaan.
Nu kwamen wij deze week bij de “Welkoop” (een winkel in land-, dier- en
tuinbouwprodukten) en ja hoor…daar zijn ze weer!
Grootmoeders weckpotten inclusief ringen en klemmen hagelnieuw te koop.

Dus konden wij weer wat setjes kompleet maken.
Inmiddels zijn deze potten rijkelijk gevuld met zure bommen. Het was wel een gezellig klusje zo tijdens die stortbuien, gezellig rommelen in de keuken. De grote soeppan stond op het vuur om de weckpotten van hun laatste zuurstof te ontdoen. De ramen waren aangeslagen, van al dat kokkerellen.

Deze week is ook nog vers bereid: bramensorbetijs!
Het sorbetijs is met onze nieuwe aanwinst vervaardigd; ”een heuse Philips
ijsmachine.”
Het was maar een tweedehandsje van Marktplaats, iemand uit Scheemda deed
hem voor een prikkie weg, slechts € 7,50. Het apparaat was nagenoeg nieuw, in de originele verpakking. En eerlijk is eerlijk, zo lekker maak je het met de hand niet hoor !

Naast sorbetijs kwam er bramensap en bramensiroop.
Je kan bramensap natuurlijk heel puur en snel maken, de bramen koken met water en wat suiker, even door een fijnmazige zeef doen en klaar.
Jammer is dan wel, dat je de velletjes er ook uitzeeft. Beter is om het prutje te pureren met een staafmixer en dan pas de pitjes eruit te zeven (dit is weer iets meer werk maar wel gezonder).

Maar wat nog lekkerder is, als je eerst een echte suikersiroop inkookt (200 gram witte basterdsuiker met 200ml water, maakt 300ml siroop; dit alles 5 minuten inkoken en blijven roeren tot het dik en geleiachtig is geworden, even laten staan).
Vervolgens stoom je 500 gram bramen in een pan met twee eetlepels water, pureer deze met de staafmixer, zeef de pitjes eruit en tot slot, meng dit prutje met de siroop, voeg nog wat citroensap toe. (twee eetlepels citroensap op 500 gram bramen en 300 ml suikersiroop).
Je krijgt dan echte ouderwetse limonadesiroop, die je langer kan bewaren dan zo’n gewoon sapje, je moet het voor gebruik uiteraard aanlengen met water.

En wist je al hoe heerlijk het in je keuken gaat ruiken? Echt een klusje voor zulke regenachtige zomerdagen…
Meer foto's van dit kokkerellen zijn te vinden: KLIK HIER

Een fijn weekend !

Suus en Marcel