maandag 20 september 2010

Grote slachtpartij aan de Molenstraat te Scheemda


Lieve vrienden,

Er moest heel wat aan te pas komen om deze “oranje vriend” te slachten;
Een takkenzaag, een broodmes, een aardappelschilmesje en een bundel sterke spierkracht. Maar het is gelukt hoor ! Eén van onze grote
reuzenpompoenen is in stukjes gehakt en verwerkt in een overheerlijke soep en ook nog in twee soorten marmelade.


De dikke maaltijdsoep heeft als basis pompoen. De verdere ingrediënten zijn:wortels, aardappels, prei, komkommer, bieslook, rode uien, verse rode peper (tot zover alles uit eigen tuin), een paar teentjes knoflook, sojaroom, groentebouillontabletten, magere runderlappen, een theelepeltje sambal en tot slot peper en zout naar smaak. Wij kunnen u verzekeren dat het een behoorlijke klus was voordat deze soep werd opgediend. Maar het was het zware werk dubbel en dwars waard.

De overgebleven stukken pompoen zijn in twee soorten marmelade verwerkt. We hebben er één gemaakt met geleisuiker, stukjes pompoen, citroenschil, citroensap en gemberpoeder. En de tweede jamvariant is gevuld met geleisuiker, pompoenmoes, stukjes appel, kaneel, gemberpoeder, citroenschil en citroensap.Het leuke is dat je dit soort creaties niet in de winkel kunt kopen. Dat maakt het extra speciaal.
Marcel is niet zo’n zoetekauw maar hij moest toegeven dat ook hij het verrukkelijk vind. Tijdens deze pompoenslachtpartij was het weer veelal stormachtig. Echt weer
om met een heerlijke kom pompensoep en vers gebakken stokbrood achter het haardje te kruipen.
Maar er kwam nog een verrassing : Marcel bracht vrijdagavond ruim 10 kilo
slaboontjes mee van de tuin van de buurman… slik
Dat hadden wij allebei niet verwacht zegmaar. 10 kilo netto trouwens, nadat deze geblancheerd was en ingevroren kon worden.
De  tweede verrassing  was dat David en Viola die avond nog even een bakje koffie kwamen drinken om het weekendgevoel met ons te delen. Gezellig !
Maar toen zij aankwamen, zat boer Marcel nog op het land om al die bonen te plukken. David is hem maar even gaan halen op de fiets.
Viola had twee schattige pompoentjes meegenomen (uit eigen tuin) in de kleuren van de soep (zie foto’s). Ze moesten erg lachen om onze reuzenpompoenen, maar wie het kleine niet eert…wij zijn er heel blij mee.Zondagmorgen hadden we feest in de kerk. Vijf jaar geleden hebben zij onze voorganger William Boné beroepen en dat was de start van een nieuwe koers. Sindsdien heeft de gemeente een enorme groei en bloei doorgemaakt. Wij zijn trouwens ook al bijna twee jaar deelgenoot aan deze gemeente. Wat gaat de tijd toch snel !
Deze zondag was er daarom een dankdienst voor God dat Hij ons allemaal zo rijk heeft gezegend gedurende die 5 jaar. Collin Cooper, een voorganger uit één van de grootste kerken van het Verenigd Koninkrijk, leidde deze dienst. Het is een boeiende predikant die het evangelie met veel plezier en humor brengt.
Na de dienst hebben we met de gemeenteleden en vele bezoekers broodjes hot  gegeten. Voor de kinderen was er ook van alles te doen. We hebben al met al gezamenlijk genoten van deze feestelijke ochtend.

Nu dan is de nieuwe werkweek begonnen, en helaas regent het veel. Een deel van de tuinen moet worden opgeruimd en een beetje goed weer is daarbij wel welkom. We zullen zien wat de rest van de week zal brengen.

Wij wensen iedereen een goede en frisse start voor deze nieuwe week,
Liefs Suus en Marcel