maandag 13 september 2010

Weekend vieren en rosehip jam !


Lieve vrienden,

Ons weekend is ten einde, helaas zijn ook deze vrije dagen als een zucht aan ons voorbij gegaan.
Vrijdagmiddag kwam Marcel uit zijn werk en hebben wij om het weekend te vieren een ouderwets portie patat gegeten. Wat is er nu heerlijker dan met de vrijheid in het vooruitzicht te genieten van een ouderwets patatje. Ook ontbrak de Groningse eierbal niet.
Kent u hem nog ? Dat is een hard gekookt ei in een omhulsel van een naar kerrie smakende, eivormige kroket.
In het westen hadden wij deze nog nooit gezien.
Het schijnt echt een specialiteit van hier te zijn. Enige maanden geleden hebben wij eens een frietje genoten in een piepklein zaakje in Nieuw-Scheemda. Dat was een friettentje uit grootmoeders tijd die zo in de geschiedenisboeken kon worden geschreven. Alles was ouderwets en nostalgisch, inclusief de eierbal, deze was handgemaakt natuurlijk. Wij hebben om dit alles toen smakelijk kunnen lachen, genietend van de vette hap en het uitzicht op een prachtige uitgestrekte boerenakker.


Vrijdagavond kregen wij Bertjan en Yvonne (een stel uit onze kerk) uit Winschoten op visite.
Het was gezellig en onder het genot van een huisgemaakte appeltaart en wat zoutjes vloog de avond voorbij. Het werd natuurlijk veel te laat voor ons ochtendmensen, maar zaterdagmorgen konden wij best iets langer
slapen. Al ware het niet dat onze lieve Henkie ging kukelen als nooit tevoren. Wij besloten, nadat hij tussen 5 en 6 de boel op stelten had gezet, hem alvast wat graan te voeren. Als hij maar zou stoppen ! Maar niks hoor, de schat nam een hapje, en tussen twee hapjes door kukelde hij vrolijk voort…

Zaterdagmiddag hebben wij een mooie fietstocht gemaakt richting Winschoten. De tocht was bijzonder zonnig en leidde ons langs smalle weggetjes met typisch Groningse huisjes. Wij kunnen daar enorm van genieten en gluren wat af. Vooral als mensen een klein boerderijtje er op na houden met kipjes en een leuke tuin.


Onderweg kwamen wij een heleboel rozenbottelstruiken tegen die eigendom zijn van de gemeente. Wij hebben een bescheiden zakje geplukt en daar thuis aangekomen een heerlijk geurende jam van gekookt. Ook onze lieve kipjes hebben ervan gesnoept.
Henkie zat op schoot te smikkelen en veegde zijn vies geworden gele snaveltje tevreden af aan mijn witte shirt. Truusje zat helemaal onder de oranje/rode prut maar kreeg gelukkig een stevige was-/poetsbeurt van Pluis en Zwartje.
Pippi slikte de hele boel natuurlijk in een keer door. En Witje was doods benauwd van die enge dingen .
Helaas is het schoonmaken (en plukken) van deze rozenbottels iets minder romantisch. De steeltjes hebben van onderen veel stekels (stiekels zeggen ze hier). Vanbinnen hebben deze bottels een enorme kern met zaden. Deze zaden moeten er uit anders word de jam bitter. Een klein deel word gedroogd om er thee van te kunnen trekken. Heerlijk zo’n fietstochtje puur natuur, en ehhhhhhhh…wij komen natuurlijk altijd thuis met oogst !...
en werk dus 


Wij wensen iedereen een fijne nieuwe week toe,
liefs, Suus en Marcel.