dinsdag 5 oktober 2010

Scheemda omsingeld !

Het klinkt wat ongeloofwaardig maar het is waar: ”Scheemda is omsingeld” door…
BIETEN.
Het is een hele toestand, ze liggen overal.Bergen, heuvels, dijken,
allemaal suikerbieten.
En dan maar niet
te spreken over de conditie van de wegen… her en der liggen dikke kleikluiten over de weg uitgesmeerd, en hier en daar een verlaten of vergeten biet.
Tot in de late uurtjes is het een geronkt, geraas en gebulder op de akkers rondom Scheemda.Wij zitten ’s nachts nogal eens rechtop in bed als er zo’n gigantische grote kar wordt leeg gestort aan het einde van onze o zo geliefde, anders zo rustige Molenstraat.

De bieten moeten namelijk van het land, en de boeren hebben haast.Anders gaan ze rotten (door regen) of gooit de eerste vorst aan de grond roet in het eten.Want zijn ze eenmaal bevroren dan verliest de biet zijn suikergehalte (en waarde) en kan je hem weg gooien. Ze worden eerst met een bietenrooier van het land gehaald, en direct ontbladerd en gekopt.Vervolgens liggen ze in afwachting op het groene licht van de suikerfabriek om te worden vervoerd. Al die boeren kunnen natuurlijk niet allemaal tegelijk komen met hun bietenoogst.Dan raakt de suikerfabriek in de stress zegmaar, het gaat netjes op afroep. Vandaar die bergen, heuvels en dijken langs ons dorp. Inmiddels zijn wij echte kenners geworden van het landleven…en leven wij heerlijk mee met de seizoenen.
Zodoende zijn wij dus niet meer in de bonen maar in de bieten.

We zien de prachtige akkers vanaf het prille begin met zijn eerste tere groene sprietjes tot aan het bittere einde wanneer de boel weer wordt
leeggehaald en de akker eenzaam achterblijft, wachtend op een nieuw seizoen. Het is een rijkdom om dit alles van dichtbij te mogen aanschouwen. Wij verwonderen ons nog dagelijks over de Schepper van hemel en aarde, hoe GROOT Hij is en hoe bijzonder het is om vanuit een klein zaadje een prachtig gewas te doen opwassen.
 En ehhh…het is toch leuk te weten, als je een suikerklontje in de koffie of thee stopt dat het misschien wel allemaal begonnen is in het Groningse
Scheemda…

(hierbij wat kiekjes van een bieten-wandeling van afgelopen zondagmiddag)
 
Hartelijke groeten uit een bietig Scheemda,
Suus,Marcel en een heleboel kipjes.