donderdag 11 november 2010

Oranjerie geopend !

De wind giert om ons kleine huisje, wat een weer !.
Het is op en top herfst, de hele tuin is een chaos, overal liggen takken en heel veel blaadjes.
Daarom werd het tijd om alle tuinmeubelen en leuke spulletjes schoon te maken en veilig op te bergen.Iedereen die nu aan de schuur denkt als opslagplaats heeft het mis; heden is geopend; de oranjerie !

De kas is leeggehaald, alle planten van tomaten tot aubergines toe zijn op de
composthoop verdwenen. Het tuinseizoen is afgesloten, de kas is omgespit en bemest met droge koemest. Even voor de liefhebbers van koeien; het ruikt heerlijk naar koe. Deze mest kan lekker de hele winter intrekken. En nee… het ruikt echt niet vies ! Na wat overpeinzingen kwam ik ineens op een leuk idee.
Dus werden ook de rekken waar de planten aan opgekweekt worden uit de kas gezeuld en was daar een zee van ruimte over in de kas.
Bij deze is ons kasje nu omgetoverd tot een heerlijk cozy huisje waar wij straks de eerste voorjaarszonnestralen gaan opsnuiven. (een mens moet optimistisch blijven nietwaar ?)


Er is gelegenheid om een kopje thee te drinken, de kopjes en een snoezig theepotje staan al klaar.
Deze kopjes en de theepot zonder deksel (jammer toch hè, als iemand hem ooit mag vinden op een rommelmarkt of kringloop, denk aan ons, het potje is van het merk MOSA) zijn laatst nog mee gekomen uit Lekkerkerk, Suus haar moeder
heeft in de loop der jaren heel wat verzameld en brengt zo nu en dan eens wat gezellig spul mee.

Ook is er gedacht aan een warme plaid waar je lekker in kan kruipen bij koud weer. Wat jammer toch dat wij geen klein houtkacheltje over hebben, anders
zou die daar zeker komen. Het zou echt een genot zijn om in zo’n heerlijk lichte kas te zitten met uitzicht op de tuin tijdens een winters dipje.
Maar als het voorjaar haar eerste warme zonnestralen laat zien is het al heel snel warm in zo’n glazen huisje.


Ons kasje bevindt zich achter de garage in het achterste deel van onze tuin. Daar zijn in de herfst en winter altijd veel leuke vogeltjes te zien.
Er hippen al diverse roodborstjes, pimpelmeesjes en koolmeesjes rond. Ze
verstoppen zich graag in ons houthok, als wij hout halen is het steeds weer een gefladder van jewelste. Ondanks de schrik die wij hen aanjagen komen ze vreemd genoeg daar toch steeds weer terug.En nu maar even afwachten of die harde wind gaat liggen, anders zou onze
romantische droom wel eens heel snel afgelopen kunnen zijn.
Ons kasje is weliswaar verankert maar windkracht tien is toch wel aan de forse kant. De glazen plaatjes waaruit het kasje is opgebouwd zijn maar dun en erg kwetsbaar. Je hoort ze op dit moment rammelen op de wind, brrr…Op hoop van zegen, wij zullen het er mee moeten doen en laten jullie bij deze meegenieten van een paar kiekjes.
Zorg ervoor dat je niet uit je jasje waai, en wij hopen niet uit ons kasje te waaien…

 
Hartelijke groeten vanuit een stormachtig Scheemda, Suus en Marcel