maandag 8 november 2010

Productiviteit

Omdat ik niet het woord "druk" wil gebruiken, schrijf ik maar dat er een hoop productiviteit is.
Het is maandagmorgen half 7, de start van weer een nieuwe week.
Hiermee is een einde aan het weekend gekomen.

Wat is er zoal gebeurd. Verleden week dinsdag bereidde Suzanne de komst van haar ouders voor. Marcel was ondertussen in Veendam voor het in behandeling nemen van twee klanten.
Op de terugreis ging ik langs de boer voor een pak hooi. Die was nu 5euro, daar waar hij in het voorjaar nog 3,50euro was. De oogst is mislukt door eerst extreme droogte en vanaf half juli juist extreme regen. Dat is ook goed te zien op het land. De eerste wintertarwe komt alweer boven de grond. Die zal volgend jaar begin augustus weer geoogst worden. Maar op de diverse akkers staan grote plassen. Het lijken wel meren. De zaden komen daar dus niet op, de tarwe zal beschimmeld weggerot zijn.
Ook zijn er nog verschillende akkers met mais. Ook die valt niet te oogsten; veel te drassig. En een deel van de oogst is gaan schimmelen. Zo ook bij onze eigen mais. Dat wat goed is, is zaterdag opgegeten door de kipjes.

Dinsdagavond dus het pak hooi in de schuur gezet en na het diner naar David en Viola gegaan. Die zijn de leiders van de huiskring waar wij door de kerk zijn ingedeeld. In de huiskring zingen we, staan stil bij onderwerpen uit de Bijbel, drinken gezellig koffie en thee en delen met elkaar de dingen die ons zo dagelijks bezig houden.

Toen wij thuis kwamen doken wij direct het bed maar in.
Woensdag ging Marcel naar kantoor, ging Suus schilderen aan onderdelen van het keukenblok, en ging schoonvader Nijs aan de slag om het muurtje tussen de buurman en onze tuin, een deel af te breken. Zo kan de auto in de toekomst misschien achterom.
Het is een hele klus. Het houten rolhek werd verlengd en de stenen geslepen en gebeiteld. Ook kwam er een mooie gemetselde rand voor. De klus was vrijdag geklaard.
Woensdagavond gingen Suzanne's ouders juist weer naar een kerk, dus waren we die avond weer niet samen.

Donderdag was dan de eerste avond samen.
Bij de "Lekkerkerkertjes" staat de tijd ook niet stil. Neef Lennard had een laptop geschonken. Ondanks dat schoonmama zo haar weerstand heeft tegen het ding, is schoonpa wel enthousiast. Marcel is donderdag en vrijdavond bezig geweest het ding gebruiksvriendelijk in te stellen. Pa kreeg een eerste eigen e-mailadres en kan nu skype-telefoneren.
Nu moeten zij nog internet aanvragen, maar schoonmoeder heeft daarmee nog niet zo'n haast.
Misschien dat ook zij nog meer enthousiast zal worden.

Marcel had een drukke week op kantoor.

We mochten het allemaal gelukkig los laten van het weekend.
Tussen elf en twaalf zaterdagochtend, toen de door Suus geverfde latten teruggeplaatst waren in de keuken, reden haar ouders terug naar het westen. Onderweg gingen zij over Nieuw-Schoonebeek in Drenthe. 3 jaar voor ons vertrek waren overburen van hen al deze kant op verhuisd. Nu die mensen een kindje hebben gekregen, gingen zij op bezoek bij hen.
De terugreis naar het westen verliep daarna dramatisch, ruim vierenhalf uur over gereden.

Hier in Groningen is het gelukkig een stuk minder druk.
Na een mooie rondrit en bezoek aan de graanboer (voor gemengd graan voor de kipjes), gingen wij nog even bij onze vrienden David en Viola aan. We wandelden wat, en dronken in de serre bakjes thee. We zagen koolmeesjes, pimpelmeesjes, winterkoninkjes, roodborstjes en ga zo maar door.
Aan het einde van de middag reden we naar huis en genoten van een rustige avond.

Zondag was de Adrillendienst in onze kerk.
Afgelopen maandag was er immers weer Adrillen in Winschoten: allerheiligenmarkt. Wij stonden er verleden jaar ook, weet u nog. Ook nu weer waren er mensen uitgenodigd om eens onze kerk te bezoeken. En ja, er waren verschillende nieuwe gezichten.

Na de dienst hebben wij lekker gesudderd bij de haard. De buurman bracht nog een pannetje huisgemaakte erwtensoep en zo kwam het weekend ten einde.

Een goede week toegewenst.

Marcel en Suzanne