donderdag 25 november 2010

Speculaaspoppen bakken !

Er is niets gezelliger dat in je vertrouwde keukentje heerlijk ouderwets koekjes bakken.
Oké, je kan ze ook gewoon bij de supermarkt kopen en klaar is Kees ehhh… Suus,
maar daar gaat het mij nu net niet om.
Het gaat om het kneuterig bezig zijn, de heerlijke geur en de spanning of het zal lukken.
En natuurlijk doe ik het ook voor mijn lieve man die na een dag hard werken thuis komt en dan overheerlijke vers gebakken koekjes op mag smikkelen. Daar word ik gewoon blij van, en hij ook trouwens.
Voor hem bak ik ze meestal speciaal in hartjes vorm.

Het doet mij denken aan lang vervlogen tijden, toen we net getrouwd waren.
Tussen al het werken door had ik ook nog wel eens van die liefdevolle pas getrouwde hartjesuitspattingen.
Dus om mijn lieve echtgenoot te verrassen had ik een stel winterpenen in ronde partjes gehakt en er hartjes uitgesneden.
Na het koken had ik ze mooi op een bord gedrapeerd met gebakken aardappelkrieltjes en gesudderd vlees erbij.
Het moest een verrassing blijven, dus dan zeg je niets…
toen het bord bijna leeg was zei ik diep teleurgesteld; “Schat het waren hartjes ”.
Maar inmiddels is mijn lieve schat met de jaren nog liever geworden dan dat hij al was.Hij ziet nu, na elf en een half jaar huwelijk
, dat als ik hartjeskoekjes bak dat het hartjes zijn.
Het is toch heerlijk om zo voor elkaar te zorgen, ook na al die
jaren zijn wij nog steeds heel blij en gelukkig met elkaar.
En dat is een rijkdom waar wij God heel dankbaar voor zijn, Hij heeft ons samen gebracht en ons rijk gezegend met veel liefde voor elkaar.

Dit keer heb ik geen gewone zandkoekjes in hartjesvorm gebakken (daar kan je trouwens ook nog 1000 leuke varianten mee verzinnen) maar traditionele speculaas.
Helaas hebben wij zelf niet van die enige plankjes om speculaas in verschillende vormen te bakken, misschien dat wij er ooit nog eens tegenaan lopen.
Als iemand weet waar wij die kunnen vinden, laat het ons weten. Nu was daar tot onze grote vreugde vriendin Viola die ons haar plankje uit wilde lenen.
Dit plankje vertegenwoordigd een mannetje en een vrouwtje in ouderwetse kledij gehuld, van restjes deeg heb ik natuurlijk lieve hartjes gemaakt! Je moet wel een geduldig typetje zijn om de popjes ook heel uit het plankje te krijgen, zo nu en dan heb je nog wel eens een onthoofd popje of een met gebroken benen.

Maar oefening baart kunst, het resultaat mag er zijn (ook gebroken speculaasbenen zijn trouwens best lekker, hi hi…)

Voor de meeste onder ons past speculaas bij sinterklaas maar wij vinden dit smakelijke koekje de hele winter door passend en overheerlijk. Het is trouwens wel een heel kruidig koekje. De kruiden (2 theelepels mix) die tezamen met boter (110 gr), bruine basterdsuiker (90 gr.), zout (flinke snuf ), citroenrasp, bloem (100 gram), zelfrijzend bakmeel (100 gr.) en ei (1 lepel losgeklopt ei) het deeg vormen noem je speculaaskruiden.
Deze kruidenmix bevat 30 gr. kaneel, 10 gr. gemalen kruidnagel, 10 gr. nootmuskaat, 5 gr. witte peper, 5 gr. anijszaad en als laatste 5 gr. korianderzaad.
De bereidingswijze is als volgt;
Roer boter, suiker, zout en kruiden tot een zachte
massa. Zeef de bloem door een fijnmazige zeef.
Meng door de zachte massa vervolgens citroenrasp,
losgeklopt ei en de gezeefde bloem tot er een homogeen geheel ontstaat. Kneed als laatste het zelfrijzende bakmeel er doorheen.
Als het deeg te droog is, voeg een scheutje water toe.
Wikkel het deeg in huishoudfolie en laat het minimaal een nacht / nog beter een dag rusten in de koelkast
(daar wordt de smaak voller van).
Kneed het deeg goed door en rol het uit op een met bloem bestoven werkblad. Bestuif de houten speculaasplankjes ook met wat bloem.
Duw het deeg met de vingers in de vorm en rol er daarna met de deegroller overheen.Snij het overtollige deeg horizontaal af met een vochtig mes.
Haal de poppen voorzichtig uit de vorm (kloppen) en versier ze eventueel met wat geschaafde amandelen.
Leg de poppen op een bakplaat die is bekleed met bakpapier en bak de poppen/koekjes in een voorverwarmde oven op 170 graden.
Kleine koekjes bakt je in ongeveer 20 minuten gaar,
grote poppen in 25 minuten.

Voor het geval dat je denkt dat de smaak van deze ovenverse heerlijkheden gelijk is
aan fabriekskoekjes uit de winkel heb je het helemaal mis.
Pas maar op want als je hier eenmaal van geproefd heb wil je nooit meer anders.

Je kan natuurlijk ook naar de warme bakker rennen, maar dan betaal je daar ook de prijs voor.
Deze kruiden hebben wij standaard in huis (in grotere hoeveelheden ingekocht / is ook voordelig), wij gebruiken veelvuldig kruiden.
Wij vinden het erg leuk om zo nu en dan eens een nieuw recept uit te proberen.
Zodoende komen deze kruiden in onze keuken altijd van pas, is het vandaag niet dan wel morgen.

Het is ook nog een optie om deze mix kant en klaar te kopen bij de supermarkt, dat is in verhouding wel wat duurder.
Tenzij je nooit losse kruiden gebruikt, dan moet je
hier zeker voor kiezen.
 
Een kakelvers ei wil kip Witje wel voor ons regelen, zij is de enige getrouwe legkip die ons zelfs door weer en wind wil blijven voorzien van deze luxe.
Heerlijke roomboter van de low budget supermarkt uit ons dorp is ook zeer betaalbaar, basterdsuiker staat bij ons altijd al op de plank en een vers citroentje
is ook het geld niet.
Bloem en zelfrijzend bakmeel kopen wij bij een Duitse supermarkt.
Onze Duitse buren kunnen ons deze twee soorten respectievelijk voor 19 eurocent per kilo en 29 eurocent per kilo
aanbieden.
Dat betekend dat je dit recept 10 x kan maken en totaal 48 cent aan meelkosten kwijt bent.
Al met al ben je qua ingrediënten dus niet veel geld
kwijt, je moet alleen de tijd hebben.
Het resultaat is verrukkelijk, de smaak is wel anders dan van speculaas die je in de winkel koopt (uit een fabriek).
Vreemd is dat, als je altijd al deze speculaas gegeten zou hebben zou dit de smaak zijn die voor jou bij speculaas past.
Bij een heleboel voedingsmiddelen is een standaard smaak en kleur bedacht door van alles toe te
voegen waaronder diverse E-nummers en smaakversterkers.Ook omwille van de houdbaarheid worden de meest vreemde stoffen toegevoegd (conserveermiddelen).
Helaas zijn dit soort toevoegingen niet altijd even goed voor de gezondheid.
Ga je gewoon basic en natuurlijk eten dan word het
allemaal andere koek en smaak dus…
Als je op deze manier speculaas gaat bakken heb je echter wel een heel puur koekje, die anders smaakt dan je gewend ben, maar zonder dit soort narigheden.Wij hopen dat het water je al in de mond loopt, voor hen
die het ook daadwerkelijk gaan proberen en eens zin hebben in andere koek, veel bak en smulplezier !

Heerlijk geurende ovenverse kruidige groeten uit herfstachtig Scheemda, Suus en Marcel