dinsdag 30 november 2010

Tijd voor warme chocolademelk


Wie zegt dat het nog herfst is…?
De kalender lijkt het te beweren, maar de winter doet toch echt zijn intrede.
Dit weekend zijn de temperaturen hier rondom ons Groningse huisje flink
gedaald.
In de nachten van zaterdag op zondag en zondag op maandag werd het tussen de –7 en
–11 graden Celsius. Zaterdag en zondag overdag was het ijzig helder weer met een stralende zon. Het geheel deed bijzonder sprookjesachtig aan; de bomen, struiken en akkers waren zelfs overdag gehuld in een fris wit laagje rijp/sneeuw. Door deze heldere zonneschijn deed het soms pijn aan je ogen, het was met recht “schitterend mooi” te noemen.

Maar wij hebben de kou getrotseerd en zijn goed ingepakt en wel zaterdag eind van de morgen op pad gegaan. We zijn begonnen in Hoogezand, daar zit langs het haventje met half ingevroren bootjes een leuke kringloopwinkel; “de Graanschuur”. Het is een grote oude schuur met gezellige kleine stalraampjes, aan de achterkant is nog een loods aangebouwd. In het midden van dit geheel staat een houtkachel te branden om de bezoekers en vrijwilligers warm te houden.

De naam “de Graanschuur” is afkomstig van een verhaal uit de bijbel.
Jozef, een van de zonen van Jakob, werd door zijn broers verkocht als slaaf en werd naar Egypte gebracht. Jozef geloofde in God en had Hem hartelijk lief.
Jozef bleef ondanks alles op God vertrouwen. Ook al had zijn hele familie hem verlaten God liet Jozef niet in de steek. God zegende hem, en na een moeilijke periode in de gevangenis, werd hij uiteindelijk prins van Egypte. In een overvloedige periode van 7 jaar bouwde hij grote graan- en voorraadschuren, zodat hij in de 7 magere jaren, waarin er hongersnood kwam, uit kon delen van de overvloed.

Deze Graanschuur is ook een bijzondere plaats, een plaats waar ruimte is om van de overvloed uit te delen aan anderen. Zo zijn er speciale acties voor mensen met een laag inkomen. De Graanschuur kan deze mensen voor een lage prijs/of soms gratis aan goederen helpen. De kringloopwinkel zelf is ook bijzonder vriendelijk geprijsd, en heeft zodoende veel leuks te bieden voor weinig. De inkomsten zijn bestemd voor stichting Immanuel, deze stichting zamelt geld in voor goederentransporten naar Moldavië, Oekraïne en Roemenië. Op deze manier worden arme mensen in deze landen voorzien van voedselpakketten, kleding en andere benodigdheden. Wij vinden dat een goede zaak en kochten er een snoezig theepotje, die hadden wij natuurlijk nog niet…hi hi, maar het is voor het goede doel nietwaar ?

Na een bezoek aan dit bijzondere project zijn wij de winter en al haar schoonheid op gaan snuiven rondom Slochteren. Wij hebben genoten van allemaal schattige Groningse boerderijtjes en oude panden in deze wondere witte wereld. In de tuin van de Fraeylemaborg hebben wij heerlijk kunnen wandelen. Na de wandeling zijn wij op huis aan gaan koersen en via de prachtige grote akkers, die al een oranje rode poolgloed van de ondergaande zon vertoonden, Scheemda weer binnengereden.
De tijd is weer aangebroken om na al die kou onder het genot van warme chocolademelk lekker bij te komen. Inmiddels is er alweer een nieuwe
werkweek ingegaan, en heeft het hier in Scheemda flink gesneeuwd, wij wensen iedereen een fijne verdere winterse herfstweek (?) toe.
 
Veel winterse groeten uit sneeuwwit Scheemda,
Suus en Marcel