woensdag 15 december 2010

In de SOETE suikerbolIn de Soete Suikerbol:
dit is de titel van een oud jeugdboek van W.G van de Hulst waar bij het horen van deze woorden het water je in de mond loopt en de ZOETE geuren je tegemoet komen.
Dit boekje bestaat uit diverse delen en beschrijft het leven van een dikke, gezellige, lieve vriendelijke bakker met blozende wangentjes en zijn lastige vrouw.
Zij beleven van alles en nog wat, waaronder een reis naar ’t Noorderland.
De provincie Groningen misschien ?
Hier een klein fragment uit dit o zo leuke boekje:

De dikke bakker had het druk, o zo druk. Honderd suikerbollen! En dat voor de koning!....Zijn bolle rode wangen glommen van de warmte en van de pret....
En de bollen moesten lekker zijn, zó lekker als hij ze nog nóóit gebakken had....
Hij zou zijn uiterste best doen.
En hij maakte mooie balletjes deeg klaar, met boter en rozijnen en amandelen en sukade en vanille en nog veel meer lekkers...

De moeder van Suus heeft daar vroeger veel uit voorgelezen, en brengt ons heden ten dage bij de geur van onze eigen keuken. Het bakvirus heeft hier in huis ook weer driftig toegeslagen.
Gelukkig is het hier niet voor de koning zoals in de soete suikerbol …maar gewoon voor de knusheid tijdens deze donkere koude dagen voor kerst.
Tussen alle drukte door proberen wij het gezellig te houden en in dit geval te maken.

Met die zoete geuren in ons kleine huisje wil dat best lukken.
Wij proberen ons natuurlijk te beheersen want volgens het boekje had het schattige bakkertje een dikke suikerbollenbakkersbuik.
En die willen wij nu net weer niet.

Vandaag stonden er kerst-kaneel-koekjes op het programma.
Het is niet zo bijzonder als het klinkt hoor !
Het is maar een eenvoudig zandkoekje met kaneel maar het ziet er uit om je vingers bij op te eten. Zo zijn er ster-koekjes met poedersuikerglazuur (op eiwitbasis) gemaakt,
en er zijn koekjes in elkaar geknutseld die uit twee delen bestaan.

Een dichte ster, daarop een schepje pruimenconfituur (zelfgemaakt van de pruimen van de besjes-collega van Marcel uit Spijk) afgesloten door een ster-koekje met een kleine ster daaruit geponst. Het is grappig te ontdekken dat de smaak van pruimen en kaneel heel goed samengaan.

Ik vraag mij af of meneer van de Hulst ooit had kunnen bedenken dat zijn schrijfkunst nog eens zou inspireren tot het bakken van kerst-kaneel-koekjes in stervorm opgedirkt met een flinke dot overheerlijke pruimenconfituur.
Dit verhaal kwam van lang vervlogen tijden weer boven in mijn gedachten en sprak zomaar ineens tot de verbeelding.


Tja…helaas bestaat ons leven natuurlijk niet alleen uit zoete koekjes bakken.
Als dat eens zou kunnen zou het geen slechte optie zijn. In de wereld om ons heen horen en zien we momenteel zoveel moeilijke, nare en pijnlijke dingen. Zo af en toe is het fijn om gewoon simpel bezig te zijn met de eenvoudige dingen van het leven.
Dan is het belangrijk te zien wat binnen je bereik ligt, en te beseffen wat je hebt.
Soms is het de tijd om te genieten van dingen die voor velen misschien waardeloos zijn.
Dan rijst bij ons echter de vraag, wat is werkelijk van waarde ? Een berg met geld, een groot huis en veel rijkdom ?


De kunst van genieten zit in het zien van de kleine dingen, wetende dat je geliefd en gekend bent door onze Hemelse Vader.
Hij is het die overigens ALLE dingen ziet, juist Hij weet als geen ander wat de kleine dingen zijn.
In Zijn wonderbaarlijke schepping heeft Hij zoveel prachtige details geschapen.

Aan vele van deze schoonheden rennen wij voorbij, omdat wij ons de tijd niet gunnen om ze te aanschouwen. Ook is daar soms het kruis die jouw en mijn huis niet voorbij ging. Dan moet je weer terug strompelen naar de basis, en komen tot het besef dat je er dankzij God er niet alleen voor staat. Hij is met je al de dagen van je leven, van nu aan tot in eeuwigheid.

Wij wensen iedereen een fijne verdere week toe !
Hartelijke groeten,
Suus en Marcel