zaterdag 30 januari 2010

Winter in Scheemda - deel 4

Goedemorgen vrienden.
Het lijkt niet op te houden, het winterweer.
Tot en met dinsdag was het overdag ook circa min 6 a min 7 graden. Er werd geschaatst, de meeste sneeuw op weg en trottoir was verdwenen.
Woensdag dooide het licht, maar omdat het weer ging vriezen was het donderdag spekglad. Het dooiwater was op de bevroren grond ene ijsbaan geworden.

Gelukkig kwamen we zonder kleerscheuren weer thuis.

Vrijdag begon het te sneeuwen. Suzanne sprak broer/zwager Corné nog, in het westen regende het. Doordat het rond het vriespunt was, en de sneeuw wat vochtig, werd het niet heel dik, circa 10 centimeter.

Vanochtend stonden we op. Weer ligt er een dik pak sneeuw getuigende de kiekjes hiernaast die ik gauw even door het raam
schoot. Wat een winter ! Wel mooi hoor !
Iedereen een goed weekend toegewenst.

Marcel en Suzanne

PS: zojuist toen het buiten lekker sneeuwde en wij binnen een heerlijk ontbijtje aten met warme broodjes en gebakken ei met spek is het haardje voor het eerst opgestookt:

zaterdag 23 januari 2010

Woelige week


Beste vrienden lezers van onze blog,

Het is zaterdagmorgen en we kijken terug op
een woelige week.

Het begon maandag. Destijds is ons kameraadje, Vogel Ko, aan komen vliegen. Wij zagen hem in de bosjes en een buurman (destijds in Krimpen aan de Lek) ving hem.
Toen Suzanne thuis van haar werk kwam stond er een doosje voor de
achterdeur: daar was Ko !

Maar waar moest Ko in verblijven ? Een plaatsgenoot had een grote papegaaien kooi over en daarin werd de valkparkiet gehuisvest.
Ko was in het begin depressief en erg schrikkerig en eenkennig. Maar van lieverlee werd hij tammer en
Marcel ging de belofte aan dat mocht Ko naar Groningen verhuizen, hij ons eeuwig dankbaar zou zijn.
En zo gebeurde het, Ko was de eerste inwoner van Scheemda. Wij volgden een paar dagen later om ons hier voor goed te vestigen.
De plastic bak van de kooi scheurde en werd almaar slechter.
En nu de keuken opgeknapt wordt, was het goed ook de kooi daarin te betrekken.

Zo kwam het dat wij naar Winschoten reden en daar een mooie zwarte kooi kochten. Maar hoe zou Ko reageren ? Doodsbenauwd zetten we de kooi in de woonkamer. Ko kan soms in volslagen paniek gaan fladderen om daarna doodongelukkig in een hoekje te kruipen.
Maar nu ?
Wonderlijk ! Ko stapte uit de oude kooi, weigerde de nieuwe in te gaan en vloog door de kamer. Maar eenmaal weer rustig op mijn hand, stapte hij de nieuwe kooi in. Hij keek een poosje rond, nam een hap en een slok en ging diepgelukkig zitten knasperen in zijn nieuwe onderkomen.
De houten stokken van de oude kooi werden verstookt en Ko aanschouwt het vol plezier.

Donderdag kwam er een installateur een nieuwe houthaard installeren. Wij zijn maar wat blij dat (schoon)vader Nijs kwam om de honneurs waar te nemen.
De installateur kwam alleenig, maar eigenlijk was dit een klus voor twee man.
Dus heeft schoonpapa de nodige hand- en spandiensten moeten verlenen en tot overmaat van ramp de electra om moeten leggen. De bekabeling liep namelijk precies waar een afvoergat in de muur kwam.

Toen het al donker werd was de klus geklaard. De installateur zal nog ene maal terugkomen om nog een halve meter pijp extra op het dak te plaatsen; dan komt die hoger boven de nok.

Toen Marcel uit zijn werk kwam
lag de keuken bezaaid met puin, staalresten en een deken stof. Nadat alles een beetje bij elkaar geveegd en gezogen was,  viel er een glas cola over de vloer en zo kwam de dag teneinde.


We hebben de haard nog niet gestookt, want het cement rondom de afvoerpijp moet uitharden en de schoorsteen is nog niet echt af.


We gaan proberen te genieten van dit weekend !
Hartelijke groeten,

Marcel en Suzannezaterdag 16 januari 2010

Winter in Scheemda - deel 3

Even een update zondagmorgen: Deze nacht is er weer veel sneeuw gevallen, alles ligt weer onder een dikke witte laag. Het is 17 januari, we hebben nu een maand sneeuw liggen !
Bericht zaterdagavond:

Eindelijk !
Eindelijk ben ik er achter wat met "sneeuwjacht" bedoeld wordt. Het was ook zo'n nieuw woord, ik kon me er zo weinig bij voorstellen.
  Het is nog steeds winter in Scheemda !
Ongelooflijk, dit zijn Suus en Marcel toch echt niet gewend. Er wordt gesproken over dooi, maar het blijft hier gewoon vrolijk vriezen; ook overdag !
Er is wel minder sneeuw, maar dat komt eigenlijk meer door het feit dat er zoveel wind was deze week. Al met al is alles toch nog wel bedekt met een witte laag sneeuw.

Donderdag is een antieke kast in elkaar gezet. Deze stond in Krimpen aan de Lek nog in de slaapkamer, maar komt nu in de keuken. Het is een hele klus het ding in elkaar te zetten. De achterplaat en de bodems van de laden werden vervangen door nieuw spaanplaat, zo is het weer steviger en zonder gaatjes van houtworm.

Naast de kast kwamen dragers voor ons tv-tje in en de schotelontvanger.
De keuken krijgt meer en meer een inrichting. Maar het duurt nog wel even eer hij af is. We plaatsen dan zeker foto's !

Onze gegevens zijn geregistreerd. Dat moet tegenwoordig bij aanschaf van een grotere hoeveelheid rattengif. ( Gecontroleerd werd het niet. Dus mocht je van plan zijn iemand op die manier af te leggen ? Verzin een naam en pak een willekeurige straat ergens in de buurt van de verkoper, en het komt allemaal goed ! )

In die zelfde schuur als waar de rat gevonden werd, sloeg Suzanne's vader een nieuw kozijn voor de achterzijde op. Die zal later geplaatst worden. Vanwege het weer kan dat nu echt niet. De kippen zouden ook niet dankbaar zijn als de koude wind zo langs de ren zou waaien.

Met kip Witje gaat het trouwens weer wat beter. Die had nek-rui, werd kaal en had het erg koud. Ze zag er best ziekjes uit. Was het misschien het vuurwerk ? Of de rat ? Of het rattengif ? Gelukkig maar, het gaat al weer een stuk beter.

Na alle gedane arbeid van donderdag gingen ook wij vroeg weer op stok.
Vrijdag ging Marcel naar zijn werk en na de koffie vertrokken Suzanne's ouders weer terug naar Lekkerkerk.
Hun terugreis was lang en vervelend. Bij Hoevelaken was een groot ongeluk gebeurd, ze zijn uren onderweg geweest. Tegen de tijd dat zij belden, kwam Marcel al weer van zijn werk en had Suzanne net het huis weer aan kant geruimd.

Vandaag, zaterdag, hebben we de nodige boodschappen gedaan en paperassen verzorgd.
Het was een drukke week en we besloten dit weekend rustig aan te doen. Op Marcel's werk waren wat nare klanten, je zou er ontmoedigd van raken. Maar er waren gelukkig voldoende leuke klanten en leuke momenten met de collega's.
En thuis was het bezoek van (schoon)ouders, de ketelboer en de pakketbezorger die nu eindelijk het bestelde kerstpakket bezorgde .

Voor nu een goed weekend, en snel tot het volgende bericht.

Marcel en Suzanne


woensdag 13 januari 2010

Hiep, Hiep, Hoera

Beste vrienden,

Hoe is het ermee ?
Zondag is erg slecht weer geworden hier in Scheemda. Sneeuw, ijs, harde wind en sneeuwduinen. En sneeuwjacht, een woord waarvan ik tot dusver nog nooit van gehoord had. (ik was eerst zo stom te denken dat ze het hier over
hadden:)
Maar goed, iedereen gebruikt nu het woord sneeuwjacht, dus zal ik het ook maar gebruiken .

Wij hebben na overleg besloten niet naar de kerk te gaan die zondag. Gewoonweg te gevaarlijk. Thuis lekker gesudderd en via onze schotelantenne een dienst gezien van een kerk in New York (wat is de wereld toch klein).

Maandag begon de werkweek weer, en Suzanne probeerde nog zoveel mogelijk verfwerk in de keuken af te ronden.

Die dinsdag kwamen namelijk haar ouders !
Gelukkig was het weer redelijk goed en de weg begaanbaar en aan het einde van de middag kwamen zij aan. Marcel, die vroeg begint op zijn werk, kwam rond half 5 ook thuis.
Samen aten we een uitgebreid diner, door Suus bereid. Maar tegen het eind ging de telefoon; de buurvrouw. Of we inmiddels wilden komen. En dat deden we.
Ze is die dinsdag namelijk 99 geworden, een moment om te vieren.
We aten een gebakje en hoorden verhalen van het vroegere Scheemda aan.
Omdat de vaat nog wachtte en Marcel ook woensdag weer vroeg moest beginnen, gingen we bijtijds weg.

Vandaag, woensdag dus, is er weer veel gebeurd. De verwarmingsketel maakte vreemde geluiden, dus kwam de ketelboer kijken wat de oorzaak is. Verder was er een kleine lekkage in een radiator beneden in de woonkamer. Maar goed dat (schoon)vader Nijs er was, want alle radiators moesten leeg en het huis werd een puinhoop. En nu ? Nu maakt de ketel bij een heel koud huis, nog dat vreemde bromgeluid .

Maar er gebeurde meer: Het afdakje boven de deur achterom moest namelijk verwijderd worden. Een zware klus !
Marcel ging ondertussen weer naar kantoor, maar de weg erheen was levensgevaarlijk. Met de harde oostenwind waaide sneeuwduinen de weg op.
Voor het eerst in de gehele carrière in 't noorden was er een soort file, voorop gegaan door schuivers. Het mocht helaas maar kort baten, want er achter stoof de sneeuw weer over de weg.
Dan ben je dankbaar als je weer veilig thuis komt !
Maar we moeten wel zeggen dat ondanks dat wij meer van zon en warmte houden, deze lange, witte groningse winter toch ook wel erg mooi is.
Het ziet er naar uit dat het voorlopig zo blijft, dus genieten we er maar van.

Groetjes,

Marcel en Suzanne

zondag 10 januari 2010

Ra ra, wat is het ?


Ik zal u uit de onzekerheid halen: dat hierboven is een kleine impressie van de berg hout die vrijdagavond in onze garage is gestort. Vriend David werkt bij een bedrijf dat hout bewerkt en de afvalstukken spaart hij op in grote bakken. Die neemt hij vervolgens mee voor hun eigen haard, maar tegen een leuke prijs ook soms voor vrienden en kennissen. Zo reed hij vrijdagavond met een aanhanger met daarop twee kuub hout vanuit Wedde naar ons huisje, waar we met zijn vieren bijna een uur bezig waren het hout in de garage te storten. Wij kunnen weer even vooruit, zullen we maar zeggen .

Zaterdag was het moment om die grote berg neergepletterde houtblokken op orde te brengen.
We reden met een kruiwagen het houthok achter de garage vol. Ook besloten we de nieuwe eetkamerstoelen eens uit te pakken. Die zijn anderhalf jaar geleden gekocht, maar waren nog steeds niet uitgepakt. Die grote dozen kwamen goed van pas om het hout in te verpakken, dan kunnen de stoelen totdat de keuken af is wel op de overloop staan. Tijdens het vrij maken van de dozen deed Suus een lugubere ontdekking; in een kleed tegen de doos lag een grote, dode rat.
Hij zal nog niet zo lang dood geweest zijn en even twijfelden we of ie al wel dood was. Maar toen dat vastgesteld was, kon Suzan hem trots aan de buren en de fotograaf tonen, waarna wij de rat in de berm achter de tuin stortten (is nu toch bouwterrein, niemand last van).
Toen het inmiddels donker was, zijn we naar binnen gegaan en zijn we lekker bij de haard gaan zitten.
Het weer begon slechter te worden; door de dag heen was er niet veel sneeuw, maar nu begon het veel harder te waaien en gecombineerd met sneeuw was het net of het huis gezandstraald werd.

Of we deze morgen naar de kerk kunnen hangt af of er al sneeuwschuivers zijn geweest en of het weer het toelaat. We zullen zien, een goede zondag.

Marcel en Suzanne

donderdag 7 januari 2010

Moment Suprême !Goedemiddag vrienden,

Vandaag was het zover. De uitreiking van de door Marcel gewonnen prijs, een scooter.
Het was nog even spannend of het allemaal goed ging komen. Maandag en dinsdag was het best goed weer en was er weinig neerslag. Maar gisteren, woensdag dus, kwamen er weer fikse sneeuwbuien.
Gelukkig zag de leverancier toch kans de scoo
ter uit Stadskanaal naar Scheemda te brengen, al was de rit een crime.
Bij de uitreiking zou iemand uit Veghel aanwezig zijn (van Sligro). Zou die wel kunnen komen ?
En er zou een medewerker van de producent van de mexicano's komen uit Dordrecht.
Met spanning wachten we deze donderdag af.Gelukkig waren de wegen deze morgen wat beter begaanbaar en was de brabander van Sligro gisteren al hierheen afgereisd.
Probleem was nu de RDW, die nog geen kentekenbewijs had geleverd (de feestdagen en het weer gaven de nodige vertraging). Anderhalf uur voor de uitreiking was de kentekenplaat er, en reden we snel naar Stadskanaal een en terug om de Piaggio op naam te zetten.

Tien minuten voor tijd waren we weer terug in Scheemda en schuifelden we naar de snackbar.
Er was een fotograaf van de pers en iedereen had kans gezien op tijd aanwezig te zijn.
Buiten in de sneeuw werd een plaatje geschoten, de sleutel overhandigd en werden handen geschud. Binnen was het warmer en dronken we thee na.

Meneer Sligro legde uit dat er heel veel inzendingen waren geweest, en dat ik echt geen grote kans had gehad te winnen. Desondanks zijn we nu een scooter rijker !
Wat een zegen.

Marcel en Suzanne

Slogan: Wanneer ik een Mexicano van de Vries eet, dan.....

Kom ik in Mexicaanse sferen, al moet ik dan nog wel die pittige smaak trotseren !

dinsdag 5 januari 2010

Veel winter in Scheemda - deel 2

Goedemorgen,

Het nieuwe jaar is alweer 5 dagen oud en nog altijd is de winter niet te stuiten.
Op nieuwjaarsdag zijn we bijtijds opgestaan en hebben wij de buren een nieuwjaarsgroet gegeven. Die middag zijn we lekker gaan wandelen. De lucht was helder en het was koud. Er lag nog wat sneeuw, maar veelal aangevroren ijs maakte onze regio wit.
We reden met de auto naar Nieuw Scheemda en zagen daar op een akker reeën lopen. Een mooie gelegenheid om onze nieuwe videocamera uit te proberen. Onze eerste camera was namelijk al snel stuk gegaan en via de postbank kon Marcel een eenvoudig en goedkoop exemplaartje kopen. We wandelden langs de akker en filmden de reeën.
Voor de liefhebbers is dit filmpje hier te zien: KLIK

Na de wandeling aten we een lekker bord macaroni, dat ging er wel in met dit koude weer.

Zaterdag liep anders dan verwacht. Toen we opstonden viel er een enkele vlok sneeuw. (schoon)-vader Nijs belde met de vraag hoe het hier stond met de sneeuw. Zij hadden in het westen namelijk wat sneeuw gehad, maar het zou bij ons in het noorden erg sneeuwen. Het poederlaagje dat gevallen was, was niet noemenswaardig. Maar gaandeweg het gesprek ging het harder sneeuwen. En nog harder. En zo viel er voor de middag zo'n 15 centimeter sneeuw ! Er reed geen verkeer meer op straat en veel mensen waren bezig de stoep schoon te vegen. Marcel groef de auto uit en parkeerde die weer op een veiliger plaats. Ook die middag bleef het sneeuwen en werd de laag zo'n 20 centimeter.
Onze buurman heeft zoals u misschien weet aan de andere kant van Scheemda een grote tuin. Daar staan diverse rozenstruiken. Ook is er een schuur waarin twee tractoren staan en allerlei machines.
Op de grond staat ook een typisch gronings huisje (zie foto rechtsboven), maar dat gebruikt hij verder niet. De tuin staat vol
bomen, struiken, sparren, coniferen. Er zijn daarom ook altijd veel vogeltjes. De buurman wilde het toegangshek sneeuwvrij maken en controleren of alles goed was zo na oud en nieuw. Wij besloten met hem mee te gaan. We gingen niet met de auto, maar te voet en het was een mooie tocht. In de tuin heerste een serene rust. Sneeuw dempt geluid ook. Enkel het gekraak onder je voeten en de vogeltjes waren hoorbaar. Het was net of je in Oostenrijk wandelde.

Toen we thuis kwamen was het inmiddels donker en zat de buurvrouw al op ons te wachten. Zij wordt volgende week 99 jaar en zij gaat met dit weer logischerwijs niet naar buiten. Wel had ze snert gekookt en wij kregen ook een pannetje.
Voor liefhebbers van nog meer filmpjes kan u hier een filmpje van zaterdag zien toen het sneeuwde en wij naar de buurman zijn landgoed wandelden.

Zondagmorgen stonden we bijtijds op, maar het was natuurlijk maar de vraag of we naar de kerk konden met dit weer. Gelukkig was de sneeuwschuiver een paar keer door onze straat gereden en ook over de hoofdweg naar Winschoten, dus door vroeg weg te gaan kwamen we toch op tijd. Het was een bont gezelschap zo. Iedereen had sneeuw-vriendelijke kleding en schoeisel aan. Er werd even teruggeblikt op het afgelopen jaar en stonden stil bij de planning voor het komende jaar, waarnaar wij verwachtingsvol uitzien.
Na de dienst was er koffie en gelegenheid iedereen nog een goed nieuw jaar toe te wensen.

De terugreis was weer glibberen, maar we kwamen veilig thuis. Daar kookte
Suzanne een zuid afrikaans gerecht, Boboti genaamd. Echt een aanrader voor liefhebbers van stoofschotel met kerrie. Zij verwerkte in het gerecht de sperziebonen van onze tuin, appels van de buurman, spekjes, gehakt en rozijnen. Bovenop een laag kaas en ernaast was er rijst.
Heerlijk !

Om het maal te laten zakken besloten we te wandelen. Het was helder weer, wel erg koud. Maar doordat het zo vroor, was het niet zo glad. Een uitgelezen kans om naar Nieuw Scheemda heen en terug te wandelen.

Dit werd een wonderlijke tocht.
We hadden het in het begin niet zo door; het leek wel of er in de verte mist boven de akker hing.
Toen we eenmaal verder gelopen hadden, bleek er een wereld van mist op de akkers te hangen. En wij gingen er dwars doorheen. Het was een wondere wereld zo. Er was verder niemand op straat, wij zijn
tijdens de gehele tocht van tweeënhalf uur niemand tegen gekomen.
Een uitgelezen kans om prachtige foto's te schieten zoals u hiernaast ziet. En ook werd de videocamera weer gebruikt.


Het resultaat van vooral de foto's is fantastisch, u kunt ze hier bekijken.

Verder dus voor de liefhebbers nog twee filmpjes, deel 1 en deel 2.

Het is hier nog altijd mooi wit, maar voor vandaag staat dooi op het programma. We zullen zien.

Marcel en Suzanne

vrijdag 1 januari 2010

1 januari 2010

Langs deze weg wensen wij iedereen een goed, gezond en
 gezegend 2010 toe.

Wat leuk dat u ook in dit nieuwe jaar onze weblog bezoekt.
De feestdagen zijn weer achter de rug. Typisch Groningse dingen zijn: de Dokter Denker puzzel op 24 december in dagblad van het noorden, kniepertjes (een soort wafeltjes), carbid-schieten in oude
melkbussen, en nu met het nieuwe jaar Vegter rolletjes met room. Maar ook niet te vergeten de vele kerstdiensten, zangavonden en toneelstukken van de geboorte Jezus, in de diverse eeuwenoude kerkjes hier rondom.

Na onze trip naar het westen afgelopen zaterdag, hebben we die zondag lekker rustig aan gedaan.
Marcel had een paar dagen vrij, dus hebben we maandag ook relaxt gedaan. Rond twee uur reden we naar Manske Mulder; dat is een soort grote verkoophal met oude en nieuwe spullen, hier vlakbij in Westerlee. Het is een bijzonder allergaar potje van spullen. Suzanne kocht er een set mooie ouderwetse glazen onderzetters.Hierna reden we naar vrienden Freddy en Erna, met hun dochtertje Melina. Wij waren daar eens 's avonds geweest. Nu was het nog licht en bezochten wij de kippen, fazanten en duifjes. Die zitten in een ren in en tegen een blokhut in hun tuin. Rondom is een veranda, het is erg knus. Leuk om 's zomers zo vanaf de veranda al die beestjes te aanschouwen. Rond het huis wandelt nog een dikke rode kater en zij hebben nog een klein hondje en een aquarium met vissen.

Binnen was het aangenaam warm door de haard die zij hebben. We gingen gourmetten en lekker nasoezen met bakkies thee en goede gesprekken. Het was erg gezellig.

Dinsdag zijn wij via Hoogezand en Zuidlaren naar de plaats Anloo gereden. Dat is een eeuwenoud dorpje, gebouwd rond de kerk. Het is erg pittoresk.
Voorbij Anloo ligt een bos. Daar parkeerden wij de auto.
Omdat het erg vroor was alles mooi wit aangevroren. En omdat het de dag ervoor gedooid had, hingen er bevroren waterdruppels aan de bomen.

We wandelden door het bos naar een hunebed. Daarna vervolgden wij onze wandeling naar Pinetum. Dat is een aangeplante tuin midden in het bos. Er staan veel verschillende coniferen, taxus en rododendrons.
Door het winterse wit was het erg mooi om hier te wandelen, al moest je goed uitkijken niet onderuit te glijden.

Hiernaast staan foto's van deze dag. Wilt u er meer zien ?

KLIK HIER

Daarna is deze laatste week in 2009 afgerond door te werkenop kantoor. Er waren oliebollen en het was telefonisch gelukkig niet zo druk. Na de lunch stopten we om het financieel jaar af te sluiten.
Ik was dus weer lekker vroeg terug in Scheemda.
Suzanne was druk bezig de schuur op te ruimen en de kipjes gerust te stellen. Die werden niet zo blij van al die knallen op straat. Witje was onophoudelijk aan het tokken.
Marcel zat ondertussen achter de computer, de nodige wachtwoorden aan te passen; TIP ! Het is wel eens goed om je wachtwoorden van diverse internetsites enzo aan te passen, dat is wel zo veilig.

Na deze saaie klus waren er door Suus
gebakken appelflappen. We aten een griekse gyros-oven-schotel en stookten de haard op. Even na 7uur verscheen de buurman nog met 4 oliebollen en een zakje Vegter-rolletjes.
We hebben bij de haard wat tv gekeken, en zijn op een gegeven moment gewoon met de kippen op stok gegaan. Wel vannacht even gecontroleerd of het goed met ze ging en het licht bij vogel Ko uitgedaan.
En nu dan is het 2010. Vanaf vandaag valt Scheemda onder de nieuwe gemeente Oldambt. Van de week kregen wij net als alle bewoners een boek cadeau met de titel "Moi." Het woordje dat iedereen zegt om elkaar te groeten.

We zien uit naar weer een mooi jaar hier in het Groningse land.

Een fijne nieuwjaarsdag, Marcel en Suzanne