maandag 31 januari 2011

Afscheid nemen


Het afgelopen weekend stond voor ons in het teken van “ afscheid nemen ”. Vaak is het nemen van afscheid niet gemakkelijk, het kan zelfs uiterst pijnlijk zijn. Anderzijds schept het in sommige gevallen weer kansen voor nieuwe hoop en verwachting.

Zaterdagmiddag kondigde het eerste afscheid zich al aan. Pa en ma vingen hun terugreis aan richting het westen van ons land. Natuurlijk zijn we de zaterdagmorgen eerst gezellig begonnen met een uitgebreid ontbijt. Daarna zijn Marcel en pa, als twee echte boeren, een partij mest op gaan halen in Muntendam. Deze paardenmest is een jaar oud, de rechtvaardige eigenaar nam er maar al te graag afscheid van, zodat wij deze op de moestuin achter het huis kunnen gebruiken. De mannen beleefden zichtbaar plezier aan dit tochtje. Hi hi…ze kwamen glunderend en lachend weer thuis met ons kleine autootje. Ons sjeesje was stampvol geladen met zakken mest. De boerin was genoodzaakt tot thuis blijven, aangezien ze anders bovenop de zakken met paardenvijgen had moeten zitten. Pa vindt dit soort uitjes altijd geweldig leuk, hij geniet zichtbaar van het Groningse boerenland.

Na dit avontuur hebben we een deel van de mest verspreid over ons kleine akkertje (zie foto’s). Daarna hebben we gezamenlijk de keldervloer gevoegd en schoon gepoetst. Toen was de tijd toch echt aangebroken voor het nemen van afscheid. We maken er altijd grapjes over;
“ Een gast brengt altijd vreugde aan, is het niet bij het komen dan is het wel bij het gaan ! ”. Maar als “ het gaan ” daadwerkelijk is gekomen vinden wij het best even treurig.
 
Zondagmorgen hadden wij wederom te maken met het nemen van afscheid. Onze kerkelijke gemeente is namelijk uit zijn jasje gegroeid. Dat wil zeggen dat het gebouw waar wij samenkomen te klein is geworden. Dus was zondagmorgen het moment aangebroken om afscheid te nemen van het oude schoolgebouw. Komende zondag zullen wij een kerkdienst hebben in de tramwerkplaats te Winschoten. Dit is een prachtig oud gebouw waar in vroeger tijden de stoomtrams werden opgelapt.

Inmiddels is dit pand gerestaureerd en verbouwd tot een theater. Dit theater is uiterst geschikt om fijne kerkdiensten in de houden. Wij zien dan ook uit naar deze verhuizing en naar het grote plan dat God met onze gemeente heeft. Het is en blijft een groot wonder dat er in korte tijd zoveel mensen zijn bijgekomen. De bijbel heeft hier nog een speciale tekst voor,  heel specifiek over het uitbreiden, over hoe te handelen in dit soort situaties.

Jesaja 54 : 2
Vergroot de plaats voor je tent, span het tentdoek wijder uit, zonder enige terughoudendheid.
Verleng de touwen, zet de tentpinnen vast.

Wonderlijk dat wij hier getuige van mogen zijn. In dit geval geeft dit afscheid ons een nieuwe plaats om samen te komen, maar het biedt ons ook de nodige ruimte, zowel letterlijk als figuurlijk. Een nieuw seizoen is ingegaan, het is de tijd om hoopvol uit te zien naar wat God gaat doen. Zo nemen we ook afscheid van de maand Januari en stappen wij vol goede moed de nieuwe maand in met de ogen verwachtingsvol gericht op hierboven.

Hartelijke groeten,
Suzanne en Marcel