donderdag 13 januari 2011

Boodschappen doen en consuminderen

Het klinkt misschien wat degelijk, maar ik (Suus) kwam de afgelopen week wat geschrokken thuis van het boodschappen doen. Wat zijn de prijzen enorm gestegen ! Natuurlijk wordt dit geen somber verslag hoor. Maar wij moeten het (sinds wij een koopwoning bezitten en nog maar 1 inkomen hebben)  best zuinig aan doen. Vroeger was er geld over, en nu is er precies geld genoeg. Het "GENOEG HEBBEN" is overigens ook iet om DANKBAAR voor te zijn. Maar er is niet veel over zegmaar, en dat gaf bij mij even een kleine schrikreactie aangezien veel supermarkten de prijzen flink omhoog gegooid hebben. Dus eenmaal van de schrik bekomen werd de passie aangewakkerd om meer te streven naar eenvoudig te leven, maar ook naar een ietwat meer zelfvoorzienend bestaan.

Sinds onze verhuizing hebben wij deze droom al een klein beetje voor ogen. Het is eigenlijk best leuk en een uitdaging om te zoeken naar manieren om eenvoudiger, goedkoper en op een meer natuurlijke wijze en dus gezonder te leven. Even kort samengevat kwam na de schrik het verlangen om daar juist iets moois van te maken, en ons uit te strekken naar het consuminderen. Dit woord hoor je de afgelopen tijd nogal eens noemen. Al roept de overheid ons juist weer op om het geld te laten rollen ten gunste van onze economie. Maar als je het niet of weinig hebt kun je het zo moeilijk overdadig laten rollen. Het is niet verstandig om mee te willen rennen met wat de rest vindt van wat jij allemaal "MOET". Denk maar eens aan dingen als; mode, trends, verplichtingen enzovoort. Velen in onze maatschappij hebben daardoor torenhoge schulden, en dat maakt echt niet gelukkig hoor !

Als wij iets bij elkaar gespaard hebben willen wij dat het liefst uitgeven aan duurzame dingen, bijvoorbeeld een houtkachel. Dat soort aankopen zijn prijzig, maar dragen bij aan een beter milieu, in dit geval gaat zo’n kachel bij goed onderhoud een leven lang mee. Ook is hij ten alle tijde op te stoken, zonder elektriciteit of gas te verbruiken. Je kan er zelfs water op verwarmen, of een klein potje op koken. Al is een hout gestookt fornuis dan nog een betere keuze. Wij zijn ons al aan het oriënteren op dat gebied. Het hangt ook af van de kosten die zo’n fornuis met zich mee brengt of dat realiseerbaar is. Het is wel een grote wens van ons, dan heb je naast een kookplaat namelijk ook een oven waar je weer overheerlijke stoofschotels in kan laten sudderen. De afrekening van de energiemaatschappij word dan ook een stuk milder. Wij hebben ontdekt dat met name gas zo duur is, aangezien wij op gas koken is dat het overwegen waard. Marcel roept altijd heel olijk: “misschien moeten we gewoon eens een gat in de grond boren, en wie weet hebben we zelf wel een gasbel”. De provincie Groningen is rijk aan gasvelden, het is zo dichtbij maar waarom zijn die kosten dan eigenlijk zo hoog ?   

Ook is het zo dat veel mensen het te druk hebben om daadwerkelijk iets te doen met consuminderen of eenvoudiger te leven. Maar het moet hier op ons kleine boerderijtje toch lukken ! Met een fulltime huisvrouw in dienst, een hardwerkende echtgenoot, een 6 tal kippendames, een dikke haan (hi hi…die kost eigenlijk alleen maar geld met dat vele eten dat hij doet), twee moestuinen, een flinke dosis creativiteit, en een groot geloof in onze Hemelse Vader dat Hij voor ons zal zorgen, gaan wij er voor.

Wij houden jullie op de hoogte van onze nieuwe levensstijl, die eigenlijk al een poosje in wording is. Maar het kan altijd beter. En misschien is dit wel het zetje in de juiste richting om ons meer te ontwikkelen op dat gebied. Ons eerste project is het zelf bakken van brood, maar dan niet met kant en klare broodmixen van de supermarkt. Wij zijn op zoek naar een molenaar/of graanboer zodat wij een grote zak met meel kunnen kopen. Dan zal ik (Suus) mij gaan storten op het brood te bakken zonder kunstmatige geur- en kleurstoffen, maar ook zonder droge, dure en ongezonde gist. Ik zal proberen het geheel te gaan maken op de ouderwetse manier met zuurdesem. Zuurdesembrood is licht verteerbaar en zorgt ervoor dat je de voedingsstoffen beter op kan nemen. Ook bevat zo’n brood melkzuurbacteriën, dit zijn goede bacteriën die zorgen voor een optimale darmwerking. Zo dit was weer een stukje onderwijs, ook voor onszelf natuurlijk. Nu zijn wij klaar voor de praktijk.

Als iemand hier al ervaring mee heeft, laat het ons weten ! Want ook hierin zijn wij nog groentjes, al hopen wij, wat de moestuin betreft, ons derde tuinseizoen alweer in te gaan. Eigenlijk zijn wij wat dat aangaande al iets minder groen geworden, of juist nog groener ? Het is maar hoe je het wil zien, kortom; “Wij gaan consuminderen !”.

Veel groene zuinige groeten van Suus en Marcel.

(P.S. deze foto’s zijn gemaakt om te laten zien wat je met leuke oude rommeltjes uit de kast en een lief hartje allemaal niet kan doen, een creatieve uitbarsting die NIETS heeft gekost !)