woensdag 19 januari 2011

Een GRIJZE miezerige week


Lieve allemaal, wat hebben we te maken met GRIJZE dagen. Dagelijks vallen er heel wat buien uit de donkere wolkenluchten. Zo helder als dat het zondag was, zo anders is het deze week. Helaas zijn de vooruitzichten wat het weer betreft nog niet veelbelovend voor de rest van de week. Toch is het heerlijk weer om lekker bezig te zijn in huis. Inmiddels zijn de kwast en de trapleer weer tevoorschijn getoverd en word er hier in de keuken al weer ijverig geschilderd onder het genot van mooie muziek en een thermoskan met groene thee.

Zoals al eerder is beschreven hebben onze kipjes ook zo hun dagelijkse programma  om hun kleine humeurtje tijdens deze sombere dagen op peil te houden. De schuurdeur wordt iedere morgen om een uur of negen op een kier gezet. De kipjes kunnen dan zelf beslissen wat ze willen, in de schuur scharrelen of toch maar naar buiten. Henkie de haan wil nogal eens naar buiten spurten omringd door zijn vriendinnen om vervolgens weer met grote snelheid terug naar binnen te vliegen. Dit soort kippen (met lange pluimveren) zijn duidelijk niet gecharmeerd van regen. De andere drie kippendames (met korte borstelige veertjes) geven er niets om. De regendruppels blijven gewoon liggen op hun verenpakje. Ze staan trouwens op hun tenen voor de keukendeur te gluren, want daar waar het vrouwtje is zijn lekkere hapjes te vinden. Als ik ze dan roep, en ze een beetje aanmoedig gaan ze voor het raam in de keukendeur op en neer springen. Als je zoiets grappigs eenmaal hebt gezien kan je daarna natuurlijk geen rechte lijn meer schilderen van het lachen.

Met grote regelmaat moet ik naar buiten om spullen uit de schuur te halen, dan loopt het hele stel achter mij aan te dribbelen. Dat kipjes zo aanhankelijk kunnen zijn hè !
Het is heel gezellig om hen op ons plaatsje zo te zien rommelen. Het hekje naar de kas, het grasveld en de moestuin doen wij wijselijk dicht. An
ders verlies je ze uit het oog, en voor je het weet zwiert er zo’n dikke buizerd in de tuin om vervolgens zo’n schattig onschuldig kipje te stelen. Laten die buizerds maar muizen vangen, die zijn er genoeg.

Op het zoldertje boven de schuur zijn er weer piepmuizen geconstateerd. Een oud verfpakje (een blouse) was aan stukken gevreten, er lagen allemaal lorren op de plankenvloer.
Als het maar geen grote rat is, want die vinden wij toch echt wel eng (die joeg ons vorig jaar namelijk de stuipen al op het lijf !). Tijdens de wintermaanden trekken dit soort dieren uit de velden naar de huizen toe. Ze hopen daar uiteraard een lekker hapje te vinden.
Met knoeiende kippen in de buurt is dit natuurlijk een royale uitnodiging richting deze beestjes. Ik probeer twee keer per dag de hele boel om de kippenhokjes heen schoon te vegen. Dit om te voorkomen dat het voer hier gratis is af te halen, maar dan nog…Uiteraard is Marcel buitenshuis hard aan het werk. Hij vindt het erg jammer dat als hij van huis gaat de kippen nog op stok zitten. En als hij weer thuis komt zit het hele spul alweer te dutten. In het kippenleven wordt duidelijk rekening gehouden met de wintertijd. De kipjes doen het lekker rustig aan, en maken zich vooral niet druk.

Wij hopen dat iedereen de moed er nog een beetje in kan houden tijdens deze deemstere dagen. Het kwam zelfs in het nieuws dat veel mensen in deze tijd depressief zijn.
Voor hen die deze dagen ook moeilijk vinden is hier nog een mooie bijbeltekst  te lezen uit Romeinen 15 vers 13 (NBV);

”Moge God, die ons hoop geeft, u in het geloof geheel en al vervullen met vreugde en vrede, zodat uw hoop overvloedig zal zijn door de kracht van de Heilige Geest”

Wij hopen dat je deze diepgaande vreugde en vrede mag ervaren, ook in tijden wanneer de omstandigheden soms onaangenaam zijn. Zodat juist in deze tijd jouw hoop overvloedig zal zijn en je niet bij de pakken neer hoeft te zitten.

Want als vooruit kijken je bang maakt en achteruit kijken je pijn doet, kijk dan naast je, God is altijd bij je !
(citaat van onbekende herkomst)

Veel lieve groeten van Suzanne en Marcel