vrijdag 28 januari 2011

Gezellig druk !

Terwijl het weekend zich helder en zonnig aankondigt bevinden wij ons te midden van een gezellige drukte. Er is weer een hoop gebeurd in ons kleine huisje. De afgelopen week hebben wij ons bezoek hartelijk mogen verwelkomen. Tussen het gezellig bakjes koffie en thee drinken, overheerlijk dineren en een zonnestraal opvangen in ons kasje door, zijn een tal klussen geklaard. Wij zijn dan ook zeer dankbaar voor deze helpende handen. Voor veel van dit soort karweien heb je nu eenmaal een grote dosis vakkennis en ervaring nodig. Het gaat allemaal niet vanzelf. Toch moet het ons van het hart dat wij enorm kunnen genieten van het rommelen in en om ons huis, je ziet het steeds mooier worden en daar doe je het tenslotte voor.
 
Tijdens de broodnodige koffie- en lunchpauzes hebben wij met pa en ma in ons sfeervolle kasje gezeten. Daarbinnen is het al snel aangenaam vertoeven. Na afloop, bij het openen van de schuifdeur wachtte ons dan die ijzige snijdende wind die ons deed verbazen hoe koud het toch eigenlijk wel niet is. Het is nog steeds winter, ook al verlangen wij hevig naar het heerlijke voorjaar.

Zoals eerder beschreven is er veel gebeurd, onze keuken is voorzien van prachtige nieuwe keuken-greepjes. En er is een fraaie nostalgisch ogende kraan gekomen.
Ook  kwam er een voorzetwandje voor die afschuwelijke lelijke zwarte keukenmuur.
Daaromheen moest de boel steeds worden opgeruimd en de nodige hapjes en drankjes worden verzorgd.

Ook is onze kelder grondig aangepakt. Als je in het voorjaar en zomer ons keldertrapje afdaalde kwam je met natte voeten weer boven. Zodra de boeren de akkers hebben ingezaaid  zetten ze bij het waterschap de kraan open. Het waterpijl in de slootjes en greppels rondom ons kleine huisje stijgt dan zienderogen en zo ook in ons keldertje.
Hum…die natte voeten waren we toch wel zat. Dus heeft onze lieve pa een of ander goedje voor ons geregeld die de boel goed zou afdichten.
Voor dat dit kon worden aangebracht werd het keldertje ontruimd, geboend en geschrobd (en hoeveel rommel daar dan nog ligt opgeslagen...). Ondanks het grondige schoonmaken leek het alsof er vuil naar beneden bleef dwarrelen. Na het insmeren met deze chemische kougom hebben we een klein kacheltje in de kelder gezet en na een nachtje drogen is deze procedure herhaald. Weer een dag later heeft pa uren in deze donkere grot op zijn knieën doorgebracht om er een tegelvloer overheen te leggen. Zielig hè, maar om het goed te maken hebben we zijn lievelingskostje gegeten. Pa eet graag ouderwets; gesudderd vlees, sperzieboontjes gekookt in water met een bouillonblokje, aardappelrösti uit de oven, huisgemaakte appel- / abrikozencompote en vanillepudding toe. Zo werd iedereen weer blij en ondanks de zware chemische dampen (van het goedje om de kelder waterdicht te maken) in ons kleine huisje heeft iedereen het vol kunnen houden.

De werkweek (buitenshuis) van Marcel is ook ten einde gekomen, samen zien we uit naar een heerlijk rustig weekend. Zo hopen wij straks weer afscheid te nemen van pa en ma, wat vliegt de tijd. Zij zullen het mooie Groningse land weer gaan verlaten om richting Lekkerkerk te tuffen. Ook hopen wij van harte dat de zon zal blijven schijnen want daar doe je tenslotte energie van op. Wij wensen iedereen een genoeglijk weekend !

Veel lieve groeten,
Suus en Marcel.