vrijdag 21 januari 2011

Goed nieuws; "Henkie de haan is aan de beterende hand"

Sinds dat het bericht verscheen van onze arme haan in zijn winterse dipje (06-01-2011) hebben wij nogal wat reacties gekregen. Velen vonden toch zo’n zielig verhaal, en vragen nu steeds hoe het toch met hem is. Dus bij deze het goede nieuws; “Henkie de haan is aan de beterende hand !”.

Hij is (sinds hij in licht-therapie gaat ) zienderogen opgeknapt. Ook krijgt hij tegenwoordig wat meer aandacht. Die pittige kippendames zijn alleen maar met zichzelf bezig of doen een beetje boos tegen hem. Dus hebben wij bedacht dat hij iedere dag even op schoot mag zitten.
Het klinkt wat lachwekkend maar het is waar, hij vindt het erg leuk ! Was hij eerst nog wat aan de bange kant, gaat hij er nu uitgebreid voor zitten en laat zich eens lekker aaien. Hij doet zijn kleine kraaloogjes dicht en na een poosje maakt hij een smikkelend geluid met zijn snaveltje. Het lijkt een beetje op het knisperen van wat andere vogels ook wel doen. Zij doen dit als ze het naar hun zin hebben en helemaal in de rust zijn. Schattig toch…zo’n stoere haan op schoot die zichtbaar geniet van al die aandacht !

Het is ook wel goed om zijn lange pluimveren eens glad te strijken, hij heeft er dagelijks al zo’n werk aan om ze te poetsen. Heel soms wanneer de hennetjes in een goede bui zijn willen ze hem wel eens helpen. Maar het zijn een stel driftige tantes hoor ! Hij moet nog een beetje leren dat hij best wat meer de baas mag spelen, maar hoe leer je zoiets aan een veel te lieve haan ?

Ook is het menu aangepast, het hele spul is behoorlijk kieskeurig wat eten betreft. Zoals je begrijpt gaf dit in het begin de nodige moeilijkheden. Het dieet bestaat momenteel uit bix (korrels), deze ietwat saai ogende korrels gaan door voor een volledige voeding. Al waren onze kipjes de eerste dagen constant aan het brullen en morren omdat ze nog in blijde verwachting waren van overheerlijke graantjes. Inmiddels hebben ze zich over gegeven en eten de bix (korrels) dan toch maar op. Af en toe, als kers op de taart, mogen ze een handje gemengd graan. Eerlijk is eerlijk, ze zijn daar nu eenmaal gekker op. Helaas zitten daar nu net die extra calorieën in, en dat is voor onze dikke Henkie niet verstandig. Kleine magere Pluis en Zwartje krijgen wel eens een handje graan apart bijgevoerd. Ook geven wij ze geregeld groenvoer om lekker bezig te zijn, dat is dan ook een feestje voor hen.

Wat onze Henkie ook graag doet is springen. Wij moedigen dit natuurlijk van harte aan, het zijn goede oefeningen om eens wat af te vallen. Hij gaat het allerliefst op het hoogste punt zitten daar waar hij is. Dus zit hij geregeld op onze fietsen, of op het andere kippenhok. Eenmaal daar aangekomen zet hij het op een kraaien.
Dus zijn wij baasjes opgelucht, het gaat al een stuk beter met hem. De afgelopen weken wilde hij immers niet meer kraaien. Wij waren al zo bang dat hij het verleerd zou zijn. Alleen in de vroege ochtenduren laat hij het nog steeds voor wat het is. Dan zit onze Henkie namelijk zelf nog te dommelen. Pas als het vrouwtje verschijnt komt hij in beweging en springt van zijn stok af.

Wij vinden het een bijzondere haan, wie had ooit kunnen denken dat wij na onze eerste haan-ervaring er nog eens aan zouden beginnen ? Onze eerste haan, meneer Nillson genaamd, was buitengewoon bazig en gemeen. Wij vrezen dat hij elders in de soep is beland.
Daar had hij het ook wel een beetje naar gemaakt. Er was geen keuze, hij moest weg. Anders hadden er zwaar gewonden of zelfs dode kipjes gevallen. Inmiddels zijn Witje en Pipi (die er het beroerdste aan toe was) weer helemaal over dit trauma heen. Dan is onze Henkie maar een lachertje, niets om voor te vrezen.

Wij bedanken iedereen voor zijn medeleven en zijn blij dit goede nieuws te kunnen delen. Ook wensen wij iedereen een fijn weekend toe !
Hartelijke groeten,
(ook namens Henkie de haan)
Suus en Marcel