maandag 17 januari 2011

Groningse poffert en een overheerlijk weekend !

Zo…het weekend is weer om gevlogen. Zaterdag hebben we een klein uitstapje gemaakt naar Duitsland om wat speciale boodschapjes in te slaan. Eenmaal thuis aangekomen hebben we ons te goed gedaan aan een heerlijk kopje thee met daarbij een flinke plak zoete poffert.
Daarover straks meer.

Zondagochtend hebben wij een fijne kerkdienst gehad met een bijzondere preek. Na deze dienst mochten wij nog even met David en Viola mee naar hun prachtige huis te midden van de groene velden.
Ja…echt waar, hier en daar komen al weer genoeg groene sprietjes boven, het nieuwe leven kondigt zich aan. Ook de zon liet zich overdadig zien, we hebben zelfs met z’n vieren in een hoekje beschut achter het huis in de zon kunnen zitten.
Heerlijk… daar knapt een mens van op. Helaas was dat ook wel nodig, want ik (Suus) heb de afgelopen dagen weer wat koortsaanvallen en ontstoken vingers, enkels en hielen achter de rug. Eigenlijk ging dit weekend veel te snel voorbij…

Wij, als reeds vergevorderde ingeburgerde Groningers, weten wat poffert is… Even voor de onwetenden onder ons: het is een typische Groningse lekkernij. Vroeger aten de boeren de zoete versie als nagerecht.
Poffert heeft veel weg van cake maar het is vele malen zwaarder. Het deeg lijkt op het beslag van pannenkoeken, met dat verschil dat het deeg van poffert lang moet rijzen en dat van pannenkoeken in het geheel niet. Er is zelfs een klein Gronings dorpje genoemd naar deze vrolijke Poffert. Dit gehuchtje / buurtschap is gelegen tussen Enumatil en Hoogkerk aan het Hoendiep. Daar zouden wij wel eens rond willen neuzen, eens kijken of ze daar deze oude traditie nog behouden hebben. Zouden de straatjes van Poffert ook daadwerkelijk zo zoet ruiken als de naam doet vermoeden ?
Misschien is dit een leuk uitstapje voor straks als het prachtige voorjaar haar intrede doet.
Dan gaan wij weer rondtoeren en wandelen als echte toeristen. Als mensen ons aanspreken met de vraag: ”zijn jullie hier op vakantie?”, roepen wij heel trots:”Nee…wij wonen hier !”.
U begrijpt… die vraag hebben wij al veelvuldig fier mogen beantwoorden tijdens dit soort geweldige ontdekkingstochten door het wonderschone Groningse land.

Even terug naar de Poffert. Die wordt gebakken in een tulbandvorm met een dekseltje erop (een poffert-trommel genaamd). Nu zijn er bijna geen winkels meer te vinden die zo’n vorm nog verkopen, hooguit een gespecialiseerde kookwinkel of met een beetje geluk een kringloopzaak. Al ware het niet dat onze lieve vriendin Viola natuurlijk een poffert-trommel in haar keukenarsenaal had staan en wij die mochten lenen. Dus heeft de vrouw des huizes zich gestort op het bakken van poffert. Vroeger werd de poffert ook wel gekookt in deze trommel (au-bain-de-marie), maar dat duurt nogal lang en kiezen wij liever voor de bereiding in de oven.

Er bestaat een zoete en een hartige versie. Al doet deze hartige versie menig noordeling roepen dat ze daar nog van NOOIT van gehoord hebben. Het recept is toch echt afkomstig van een Groningse website. Hi hi… zelfs de collega’s van manlief hebben zich er al over opgewonden. Afgelopen week kreeg ik zelfs een uiterst aardige collega aan de telefoon die mij de poffert–kneepjes bij wilde brengen. Waarvoor mijn hartelijke dank natuurlijk, in het kader van onze verdere inburgering zijn deze goedbedoelde adviezen meer dan welkom. Marcel zelf is overigens niet zo gecharmeerd van de hartige versie, dus na lang overwegen is deze voorgoed van onze menukaart geschrapt. De zoete versie bevat naast tarwemeel, geraspte citroenschil, diverse gedroogde vruchten als appel en abrikozen, rozijnen, boter, eieren, gist, melk, suiker en zout (heel soms word er ook nog sukade toegevoegd). De hartige versie bestaat uit; tarwemeel, boekweitmeel, eieren, gist, melk, rookworst, spek en rozijnen.

Wij hebben de hartige versie wel als onderdeel van de warme maaltijd verkozen. Dat was eens maar nooit meer, aldus mijn lieve echtgenoot. De zoete versie is meer een heerlijk (machtig) gebakje voor bij een lekker kopje thee. Als echte Groninger doe je er dan nog een beetje stroop op of een klontje boter bij. Voor je het weet ben volledig ingeburgerd en hoor je helemaal bij de Groningse gemeenschap. Er zijn nog veel meer van die typische Groningse heerlijkheden, maar die houden jullie nog tegoed. Wij proberen ze wel uit hoor. Wij wensen iedereen een fijne week toe !

Vanuit Scheemda, hartelijke Groningse groeten, Suus en Marcel