woensdag 9 februari 2011

Henkie de haan in bad met de dames !


Er scheen een klein waterig zonnetje, toen Henkie de haan het voorjaar in zijn kleine kopje kreeg. Hij was niet meer te houden, dus liet het vrouwtje hem maar rap uit zijn hokje. Snel spurtte hij richting het grote zinken bad vol met donkere aarde. Hij sprong erin, en begon de hennetjes luid te roepen. Zij gaven natuurlijk direct gehoor en fladderden haastig naar hem toe. Henkie begon te graven of zijn leven er vanaf hing. Na een kwartiertje was er een mooie diepe kuil ontstaan en ging het hele spul zich daarin wassen. Al fladderend en woelend door de klamme zwarte grond probeerde het hele spul zich te ontdoen van kriebelende huidschilfers en stofjes die tussen de veren huizen. Af en toe knepen ze een klein oogje dicht en genoten zichtbaar. Het zinken bad op pootjes biedt genoeg ruimte om ieder kipje royaal te laten badderen, maar niets hoor…het is veel lekkerder om dat allemaal op een kluitje te doen. Zodoende was het een grote berg dons en veren die je naar mate de tijd verstreek steeds zwarter en zwarter zag worden. Onze kipjes zijn alvast aan de grote voorjaarsschoonmaak begonnen !

Hum…kippen zijn toch wonderlijke wezens. Ze waren duidelijk toe aan een lekker (aarde-) bad, of ze daar nu echt schoner van worden is de vraag. Het hele badritueel duurde zeker een uur, helemaal zwart, moe maar voldaan dribbelde het hele spul hun huisje weer in. En begonnen ze aan de grootste klus aller tijden; “ieder veertje grondig poetsen”.

Toch leuk dat ze daar de oude zinken badkuip voor hebben uitgekozen. Afgelopen zomer stond deze badkuip nog vol met vrolijke zomerse bloementjes, en nu staat hij geduldig te wachten op het nieuwe seizoen.
Grappig dat dit oude bad toch ook nog eens dienst mocht doen voor hetgeen hij eigenlijk gemaakt is.

Vorig jaar hebben wij dit bad op de kop weten te tikken voor een appel en een ei. De vorige eigenaar woont gelukkig in Scheemda, want het bad paste namelijk niet in onze auto. Het was nog een hele toer om hem thuis te krijgen. Wel leuk dat dit bad uit deze streek komt, stiekem zit je dan te denken in welk Gronings huisje hij gestaan zou hebben.
Of misschien komt hij wel uit zo’n prachtige Oldamster herenboerderij, wie zal het zeggen. Afijn…op dit moment doet hij dienst als kippenbad, het was enig om te zien hoe die beestje hun instinct volgen en gewoon doen wat ze moeten doen.

Bij ons mensen ligt dat soms heel wat ingewikkelder, we doen wat we eigenlijk niet willen doen, maar doen het omdat het nu eenmaal moet. En wat we eigenlijk eens graag zouden willen doen, doen we niet. Simpelweg omdat we het te druk hebben of we gunnen onszelf er de tijd niet voor. Sterker nog, misschien vindt een ander het wel gek !?
Daar hebben onze kipjes allemaal geen last van hoor !  Heerlijk toch zo’n onbezorgd kippenleven…


Liefs, Suus en Marcel