woensdag 2 februari 2011

Ove(r)nheerlijke GEMBER-koekjes !

Toch maar weer een berichtje over “koekjes bakken.” Het is zo’n leuke bezigheid dat het bijna verslavend is. En als je er wat behendiger in wordt ga je het steeds gemakkelijker doen.
Zo lees ik met grote regelmaat een leuke weblog van een vriendelijke mevrouw die wekelijks heel gezellig schrijft over haar gezinsleven. Het gezin bestaat uit haar man en hun tien kinderen. Ik heb veel bewondering voor deze moeder die met zoveel liefde voor haar gezin zorgt, en de tijd nog vindt om van die heerlijke koekjes te bakken ! Nu vond ik bij haar dit overheerlijke recept, de smaak van deze koekjes is er een om nooit meer te vergeten. Hi hi… het zegt misschien genoeg dat de mevrouw in kwestie op de koektrommel moet gaan zitten om na het bakken nog een koekje over te houden voor visite later op de dag.

Als je op internet gaat lezen hoe gezond gember is, dan ga je met plezier dit koekje eten.
Gember heeft vele goede eigenschappen, het is onder andere ook een goede vetverbrander.   
Ik heb deze heerlijkheden ook gebakken toen wij vorige week logees over de vloer hadden. Zo maakten wij steeds het grapje ; “Wil je ook nog afvallen ?”, en dan werd de trommel met heerlijk geurige koekjes gepresenteerd. Tja…en dan was je verkocht.
Hi hi…van afvallen kwam er dan niet veel meer natuurlijk. Al versneld gember wel het proces van het afvoeren van afvalstoffen . Echter door het koekje zelf zal je niet veel kilo’s verliezen. Wil je dit koekje wel kunnen weigeren moet je van goede huize komen.
Alleen de geur al…

Bij deze het recept van Teunie (met haar toestemming) ;

250 gram bloem, 150 gram suiker, 150 gram margarine ( of roomboter ), een snufje gemberpoeder, 50 gram gemberwortel, een beetje melk.


Schil de gemberwortel en hak deze in zeer kleine stukjes.
Weeg bloem, suiker, margarine ( of roomboter ), gemberpoeder en gemberwortel af.
Meng deze ingrediënten in een schone mengkom tot een samenhangend deeg.
Vorm vervolgens een bal, en creëer van de bal een rol.
Leg de rol ten minste een uur in de koelkast.
Snij de rol in plakjes.
Leg de plakjes op een ingevette of reeds met bakpapier beklede bakplaat.
Bestrijk de plakjes met melk.
Bak het geheel af in een voorverwarmde oven op 200 graden Celsius in 10 tot 15 minuten.
Let op ; de koekjes met een taartschepje uit de oven scheppen en af laten koelen op een taart-rooster. Ze zijn net na het bakken namelijk nog boterzacht en moeten even uitharden !

Zelfs al denk je geen liefhebber te zijn van gember, na het eten van deze overheerlijke koekjes ben je om. Voor de baklustigen onder ons, veel bakplezier ! En ga vooral op de koektrommel zitten anders is deze voor zonsondergang tot op de bodem leeg gegeten. Is het niet om eventuele snoepgrage kinderen er vanaf te houden dan is het wel om jezelf te beschermen !
 
Veel liefs,
Suus en Marcel          
 
( Heel veel dank Teunie voor je overheerlijke koekjesrecept ! )