woensdag 9 maart 2011

ASEMMERS...

Het moet toch niet gekker worden, wat is nu toch eigenlijk een ASEMMER ? Onze buurman heeft het er altijd over; “dit moet in de ASEMMER, de ASEMMER zus, de ASEMMER zo”. Wij als voormalig jonge (zijn we eigenlijk nog wel zo jong ?) moderne westerlingen konden ons er geen beeld bij vormen. Maar sinds wij een houtkachel stoken is het ons toch werkelijk duidelijk geworden. Dagelijks wordt het aslaatje geleegd… en door deze ervaring gingen wij leren dat je dit laatje niet in de (keuken-) vuilnisbak leeg kiepert. De eerst volgende gelukkige die daarna de vuilnisbak opende kreeg de aswolken in zijn gezicht. Wat is dat spul toch ragfijn.

Dan moesten we maar naar buiten met die aslade… eenmaal buiten moesten wij dan helemaal naar de afvalcontainers wandelen die een eindje verderop in de tuin staan. Met het gevolg dat we zelf gehuld waren in een aswolk. Hoe je kleding er dan naderhand uitzag wil je niet weten. Plus het bijkomend nadeel dat als je een dag later een vuilniszak in de container deponeerde je dan alsnog moest niezen van die fijne stofdeeltjes die opstoven en zo in je neusvleugels terecht kwamen.

Dus moest die as maar in een pedaalemmerzakje en vervolgens in de afvalcontainer gegooid worden, nee… dat is WEER zo’n plastic zakje. Dat zijn dan wel zeven plastic zakjes in de week. Dit vonden wij dus geen GROEN idee. Hoe deden ze dat vroeger eigelijk ? Nou heel simpel… men neme een zware zinken vuilnisbak met zo’n gewichtige klep en men zette deze om de hoek van de deur. Het gemak dient de mens. Als hij vol was werd de as als bemesting over de moestuin uitgestrooid, dit zou de vruchtbaarheid van de tuin bevorderen. Klaar is Kees, dus hebben wij die oude leuke vuilnisbakken ehhh… ASEMMERS weer in ere hersteld.

Als de buurman vervolgens met een vuilniszak naar zijn (plastic) afvalcontainer loopt zegt hij vaak: “even in de ASEMMER gooien hoor !” Hè… het moet niet maller worden… voor hem is het moderne kunststof geval zijn ASEMMER, de buurman gaat wel mee met zijn tijd hoor ! En wij als (hi hi... “oude”) jongelui ploeteren driftig voort met het ouderwetse geval dat waarachtig ASEMMER schijnt te heten.

Eigenlijk vinden wij het gewoon leuke dingen, we hebben er al een aantal op de kop getikt met verschillende plaatsnamen erop geponst. Helaas hebben wij er nog geen een met Scheemda erop, het is wel gelukt om er een uit Lekkerkerk te bemachtigen (dankzij broer Corne). Enig toch zo'n stukje nostalgie om de hoek van de deur, en handig…
Een lieve groet, Suus en Marcel