maandag 21 maart 2011

Koninklijk bezoek !

Wie had dat toch ooit kunnen denken, krijg je hare majesteit op bezoek in Noord- / Oost-Groningen. Ze kwam zomaar, geheel onverwachts noch aangekondigd. Ietwat onwennig inspecteerde de koningin onze tuin die toch enigszins anders zal aandoen dan de koninklijke paleistuinen.

Toch was ze onder de indruk en streek zelfs eventjes neer op ons terras. Zeer vereerd hebben wij haar welkom geheten, doch vriendelijk verzocht of de dame in kwestie misschien toch beter  haar heil elders kon gaan zoeken. Onbeleefd ? Welnee… daar moet je als koningin der Nederlanden maar tegen kunnen hoor. Hoe langer ze blijft der te meer werkers, lakeien en ander personeel ze aantrekt, het zou hier nog druk worden. En dan nog maar niet te zwijgen over de publiciteit, wij zijn ook gesteld op onze privacy !

Hi hi… de koningin der honingbijen zoemde afgelopen weekend lieflijk in onze zonovergoten tuin rond, maar dat was jullie al duidelijk geworden. Het is een prachtig diertje gehuld in een zijdezacht tweekleurig mantelpakje. Precies gekleed zoals het een ware koningin betaamd.
Ze was ietwat onrustig, en zocht duidelijk een nieuw onderko-
men.
Diep in ons hart vinden wij bijen geweldig interessant. Maar om deze diertjes te houden vinden wij dat je echt helemaal in the middle of  nowhere moet wonen. Stiekem proeven wij de geurige roomwitte koolzaadhoning al… Want die is echt overheerlijk. In de zomer gaan wij altijd driftig op zoek naar deze honing, en slaan dan een voorraadje in om de winter mee door te komen. Koolzaadhoning is niet te koop in de gewone supermarkt, wij kopen het doorgaans gewoon langs de kant van de weg. In deze provincie zijn gelukkig nog veel imkers te vinden. Veelal plaatsen zij hun kasten aan de rand van de (koolzaad-) velden. Maak alleen nooit de fout om vlakbij die bijenkasten heel romantisch te gaan picknicken… Het lachen is je dan snel vergaan hoor ! Het is wel goed mogelijk om er op gepaste afstand langs te wandelen. Het is namelijk een pracht ervaring om het gezoem van deze ijverige diertjes eens te beluisteren.   

Genoeg over ons koninklijk bezoek… Het weekend bestond verder uit een hoop gezeul en het doen van nieuwe aankopen.

De nieuwe aanwinsten van deze week zijn diverse (poot)aardappelsoorten, een klein kersenboompje, een tot de verbeelding sprekend pruimenboompje (als je de plaatjes ziet op het kaartje dat er aan hing, mmm... ), potgrond, zand voor in de kippenrennen, graan voor onze kipjes en nog wat zaden. Het autootje draaide overuren, en was afgeladen. We hebben er gelijk maar een mooie toeristische route van gemaakt. Onderweg hebben wij mogen genieten van de zon, de rust, en de ruimte. Het in- en uitladen van de auto was wel een zware klus. Gelukkig zijn de fruitboompjes goed overgekomen ze hebben inmiddels een mooie plaats gekregen. Het zal nog wel heel wat tijd en geduld vergen willen wij kunnen genieten van een overdadige oogst !

Zondag was het feest ! Onze is kerk is verhuist zoals jullie weten. Afgelopen zondag was daar de officiële feestelijke openingsdienst waar zelfs onze burgemeester bij aanwezig was. Het was een prachtige dienst met veel blijdschap en vreugde. Wij hebben genoten, inmiddels zijn we alweer opgestart en ligt er een grote berg met werk te wachten. Wij wensen iedereen een goede en vreugdevolle nieuwe week toe !

Hartelijke groeten, Suus en Marcel