vrijdag 4 maart 2011

O die heerlijke vrijdag…

Heerlijk, de vrijdag kondigt zich aan. En deze aankondiging maakt ons blij, wij ruiken de vrijheid en verlangen des te meer om het hele ritme van de week los te laten. Nog beter gezegd: “om de boel is lekker om te gooien”. De klok is tijdelijk buiten gebruik, en we doen waar we zin in hebben. Daar hoort natuurlijk een lekker hapje bij en niet te vergeten; een feestelijk maal. Wij vieren de komst van het weekend ! Eigenlijk past daar natuurlijk kostelijk voorjaars-
weer bij, maar dat hebben we nu eenmaal niet in de hand. Gelukkig maar… anders zou ook dat nog een sleur worden. Nu is het een verassing wat voor weer het weekend ons brengen zal.

Zaterdagmorgen beginnen wij in alle rust; een kakelvers scharreleitje, heerlijk geurend zelf gebakken brood, huisgemaakte marmelade en het genieten kan beginnen. Meestal gaan we daarna even “fladderen”. Oftewel het Groningse land opsnuiven. Voor ons houdt dat in; de kleine slaperige dorpjes ontdekken, hier en daar een rommelmarkt opspeuren (ja… ook dit seizoen is weer geopend !), of een leuke kringloopwinkel ter plaatse bezoeken, een rustgevende wandeling maken, of een rondje fietsen. Maar niets staat vast, het is maar net hoe het op ons pad komt.

Maar ook is het de tuin die ons aantrekt… Er is allicht wat te doen of voor te bereiden. Soms knutselen wij iets in elkaar, of maken we grootse nieuwe plannen. We dromen stiekem weg over een nog mooiere moestuin. En tijdens al dat dagdromen kom je soms weer met beide benen op de grond. Zijn daar belagers die kleine zaadjes op peuzelen, of grote dikke vette slakken die zich te goed doen aan tere kweekjes. En dan blijf je vrolijk roepen dat je toch zo graag “biologisch” wilt tuinieren. De buurman schudt dan lachend zijn hoofd, hij heeft een grote dosis aan ervaring maar is wat dat aangaande niet zo ecologisch ingesteld. Zijn wij van mening dat wij overjarige paardenmest over de tuin uit moeten strooien, is hij er meer van overtuigd om een grote dosis kunstmest te verkiezen. Dit weekend mogen wij van onze overburen een hele berg oude paardenmest wegkruien, dat is toch aardig ! Het is wel een ZWARE klus trouwens…

Willen wij niets van bestrijdings-middelen / gif weten, blijft de buurman lachen als wij op onze knieën mosgroene rupsen zitten te vangen. Gelukkig is er veel wederzijds respect, en wordt ook onze buurman wat dat betreft steeds groener. Wij herhalen natuurlijk constant onze visie en dat begint vruchten af te werpen. Al zijn het nog maar hele kleine vruchtjes hoor, hi hi… maar dan wel biologische hè !.

Om iedere getrouwe lezer te laten weten wat nu werkelijk “biologische landbouw” inhoudt bij deze de definitie volgens het IFOAM. Deze Engelse afkorting staat in het Nederlands voor de internationale federatie van biologische landbouworganisaties.

-    Biologische landbouw is een productiesysteem dat de gezondheid van bodems, ecosystemen en mensen ondersteunt en in stand houdt.
-    Zij is gebaseerd op ecologische processen, biodiversiteit en natuurlijke cycli die zijn aangepast aan lokale omstandigheden, in plaats van input met nadelige effecten te gebruiken.
-    Biologische landbouw combineert traditie, innovatie en wetenschap ten voordele van de gezamenlijke leefomgeving en ter bevordering van rechtvaardige relaties en een goede levenskwaliteit voor alle betrokkenen.

Los van al die moeilijke woorden en ingewikkelde theorieën gaan wij heerlijk weekend vieren. Wij doen ons best om zo groen mogelijk te leven, al is dat niet altijd even gemakkelijk. Maar... onze Hemelse Vader heeft ons zoveel moois gegeven, daar moeten wij toch zuinig mee om gaan ! Gelukkig hebben wij er veel plezier in, en is het zodoende geen straf om ook het weekend daar deelgenoot van te laten zijn.
Wij wensen iedereen een verrukkelijk weekend toe !

Liefs, Suus en Marcel