zondag 13 maart 2011

Trotse kippenmoeders…

Sinds 24 februari is onze Pluis aan het eitjes leggen geslagen. Ja ja… voor het eerst… en tot onze grote verheuging kunnen wij mede delen dat kipje Truus gisteren haar eerste eitje heeft gelegd. Dus het is feest in Villa Kakelbont ! Henkie de haan bewaakt dapper de poort die toegang heeft tot het nachthok met legkistje, en weet precies wie er een ei moet leggen. Als Zwartje denkt eens even een kijkje te gaan nemen heeft ze het mis en wordt ze boos verjaagd. Henkie de haan neemt deze business uiterst serieus en snapt dat de dames in kwestie dan strikte privacy wensen. Dat hij zelf ook steeds om een hoekje gluurt schijnt niet te deren. Dat is toegestaan als je een grote dikke haan bent.

Het grappige aan dit verhaal is dat als er een ei is gelegd, gaat het hele spul luid kakelen. Nadien verlaat Henkie de haan zijn post en komen alle dames het ei aandachtig bekijken. Sterker nog, het kakelverse ei wordt door en door bestudeerd van alle kanten. Pluis neemt deze opdracht helemaal serieus want die rolt haar zojuist gelegde ei zelfs een paar keer om. En trots… je ziet het gewoon aan die kleine kraaloogjes. Als het vrouwtje het ei heeft weggehaald komen ze om de beurt nog een keer kijken “waar” dat ei nu toch is gebleven ?!

Kleine Zwartje is er ooit ook eens aan begonnen, maar die vond het schijnbaar te lastig. Ze is gestopt met het leggen van eitjes en doet alsof er nooit iets heeft plaatsgevonden. Wij hopen dat het aanstekelijk werkt, een extra ei is altijd welkom. Ook omdat het formaat nu niet echt “groot” te noemen is. Als je zo’n lekker spiegelei met spek wil bakken voor 2 personen heb je toch al gauw 4 mini-eitjes nodig. Maar wij zijn dankbaar, wie het kleine niet eert…

Even vreesden wij dat Pluis direct het ware moederschap op zich had genomen. Ze vertoonde na haar eerste ei heel eventjes broedse nijgingen. Het eitje werd toegedekt en omringd door zachte sprietjes hooi en ze ging er zelf steeds bovenop zitten. Inmiddels herkent het vrouwtje deze tekenen en heeft moeder Pluis voorzichtig van het nestje gehaald. Eenmaal buiten het hokje dartelde ze weer vrolijk rond als een losgeslagen puber. En was ze schijnbaar alles weer vergeten.

Zo scharrelt hun leventje gezapig voort en genieten wij enorm van deze kleine wezentjes met al hun eigenaardigheden. Het is een wereld apart die kippenwereld…

Hartelijke groeten, Suus en Marcel