woensdag 16 maart 2011

Wonderlijke natuur

Allereerst een heugelijke mededeling ; "het longkruid is in bloei gekomen !" Dit is een van de eerste kruiden die bloeit, zij trotseert de koude nachten zonder probleem. Zie de kiekjes van deze schattige bloempjes. Hoe wonderlijk dat zo’n teer plantje al zo vroeg in het seizoen haar schoonheid laat zien.

De natuur is sowieso wonderlijk, maar ook vindingrijk ! Voor ons is het soms niet te bevatten, het is er allemaal zo mooi in geschapen. Het is een rijkdom als je er oog voor hebt, want dan kan je er namelijk ook heerlijk van genieten. Zo kwamen wij afgelopen week nog in de blijde verwondering. Toen Henkie de haan met zijn hennetjes buiten aan het dartelen was vlogen er wat witte pluizige veren in de rondte. Direct fladderden er twee musjes (een gezellig stelletje) om hen heen om deze behendig in te pikken. Vervolgens vlogen ze naar een van de vogelhuisjes aan onze schuur en daar verdwenen de donsveren in. Zo bouwen zij hun liefdesnestje met uiterste precisie, schattig hè ! Dan zitten die kleine babymusjes er straks lekker warm en zacht bij.

Wat ook opvallend is, dat onze kipjes niets liever rond- scharrelen bij het vogel-voeder-huisje. Daarin ligt wat vogelvoer en een verloren broodkorstje. Alsof het hele spul thuis niets te eten krijgt proberen ze dit op alle manieren uit dit huisje te stelen. Vervolgens vliegen de musjes het kippenhok in en verdonkeremanen zij de legkorrel (biks) uit hun voederbakjes. Dieren zijn toch niet te volgen ! Maar wel uiterst komisch om te aanschouwen.

En een gigantische mussen-familie dat we hebben ! Het zijn er echt ontelbare geworden, wat wil je ook met die legkorrel in de buurt. De musjes varen er wel bij. Zijn onze kipjes nog wat kieskeurig aangaande deze saai ogende korrel, de musjes doen er niet moeilijk over.
Zo houden ze met z’n allen het hele kringloopje in stand, en profiteren ze allemaal van elkaar.

Zowel de mussen als de kippen zijn niet bang voor ons. Als wij buiten rond wandelen fladdert er allicht iets om je heen. Bij Truus en Pluis is nu echt het hek van de dam, die zijn er als de kippen bij als je eventjes in een zonnestraal op het plaatsje gaat zitten. Het eerste wat ze doen is op schoot springen om te kijken of daar iets lekkers te halen is. En als je in de keuken bezig bent springen ze op en neer voor het keukenraam om te aanschouwen of daar misschien nog lekkere hapjes zijn. Als je niet oplet, en de keukendeur opent wandelen ze zo naar binnen, want dat is toch wel heel erg interessant !
 
Het wachten is nu op de spreeuwen, zij moeten nog terug keren vanuit het warme zuiden. Dat vinden wij ook zo bijzonder, die kleine spreeuwtjes hebben me daar een uitgebreid navigatiesysteem. Ieder jaar strijken ze weer neer op ons oude schuurdak en bouwen daar hun nestjes onder de dakpannen. Generatie op generatie komt hier terug voor gezinsuitbreiding. En dat zijn me toch een leuke vogeltjes ! Ze fluiten echt fantastisch, en kunnen uren kwetteren. Ze zijn echter ook heel intelligent en imiteren alle geluiden die ze om zich heen vernemen. Als zij hun voorjaarsconcert gaan geven weten wij genoeg… dan gaat de Japanse kersenboom spoedig bloeien, krijgt de boomgaard van de buurman een bruidssluier en is het eindelijk zo ver ! Het GROTE genieten kan beginnen, laat die olijke spreeuwtjes maar komen. Wij zijn er klaar voor…

Lieve groeten, Suus en Marcel