donderdag 7 april 2011

Eten uit de natuurHet fascineert mij (Suus) al jaren, al die prachtige onkruidjes die je in de lente ziet opkomen. Menig tuinder wordt woest van onkruid en verwijderd het vrijwel direct zonder te bedenken dat veel soorten gewoon eetbaar zijn. Veel mensen kopen maar wat graag van die kruidenplantjes bij de supermarkt, maar je kunt het ook eens anders doen. Wat dacht je ervan om eens wat kruiden (en groenten) te verzamelen uit de natuur !? Uiteraard verijst deze wijze van voedsel verzamelen wat kennis maar die heb zo vergaard hoor.

Op dit moment zie je een gigantische berg brandnetels her en der hun best doen om zich te ontpoppen tot een stekelig netelig plantje. De meeste mensen schrikken zich een hoedje als je zegt dat je ze ook kunt eten. De jonge brandnetel-toppen zijn prima te verwerken in verschillende overheerlijke gerechten. Zo staat er bij ons vandaag brandnetelsoep op het menu. En om mijn lieve man van de schrik te laten bekomen vullen we het menu op met zijn favoriete snack; gebakken magere hamburger met saus op een bedje van paardesla (ook geplukt uit de tuin van de buurman !), ui en komkommer in een lekker vers gebakken broodje gestopt. Op de tuin van de buurman hadden we zo’n explosie van deze netelige vrienden dat ik er gewoon iets mee moest doen.Vorig jaar was dit plan al gerezen maar is het er niet van gekomen. Ik heb toen al diverse recepten verzameld (niet alleen van brandnetels) en mij in deze voor mij nieuwe wereld wat ingelezen. Op dit moment is het helemaal in om op deze manier te kokkerellen, want je leest het in de krant, het staat in diverse bladen beschreven, en op internet is er ook veel over te vinden.Dus ben ik vanmorgen vroeg met handschoenen en schaar gewapend op de tuin van de buurman gaan winkelen. Omringt door vrolijk fluitende vogeltjes had ik er helemaal schik in. Soms is het gewoon leuk om een iets anders dan anders te doen. Het voordeel van deze tuin is, dat er geen direct verkeer langs raast. Anders zijn deze groenten / kruiden niet zo heel gezond. Het wordt dan ook ten strengste afgeraden om dit soort plantjes te plukken uit de berm van een drukke weg. Sowieso moet je deze vers geoogste groene groentjes goed wassen.
Ik heb gelezen dat je dat het best kan doen in water met een scheutje azijn en een theelepeltje bakpoeder / baksoda / of zout daarin opgelost. Daarna kan je de boel gaan verwerken. Groenten en of kruiden die je vervolgens kookt zijn nadien helemaal vrij van ongewenste beestjes en hun uitwerpselen. Het is namelijk een bekend gegeven dat bijvoorbeeld vossen (net als honden) overal een plasje doen om hun territorium af te zetten. Dan loop je het gevaar om een of andere lintworm te krijgen. Maar laten we reëel blijven, die kans is klein, en helemaal als je de schoonmaakregels in acht neem. Hebben jullie er wel eens over na gedacht hoeveel gif er zit op netjes gekochte groenten uit de supermarkt ?

Voor een ieder die wil weten wat je allemaal nog meer kan eten uit de natuur daarover een volgende keer meer. Veel meer dan paardesla / molsla en brandnetels is er op dit moment nog niet te plukken, met dat de tijd verder gaat komen er steeds meer kruiden en plantjes te voorschijn. Leuk toch zo’n verrassingssupermarkt !

Brandnetelsoep

1 a 2 uien fijn gesnipperd
1 rode paprika in kleine stukjes gesneden
1 a 2 teentjes uitgeperste knoflook
olie   
200 a 300 gram jonge brandnetels
500 milliliter groentebouillon
een flinke dot room / of een half pakje sojaroom cuisine voor de mensen die niet tegen melkproducten kunnen.
peper en zout naar smaak toevoegen
(evt. kleine gehaktballetjes)

Trek een bouillon van vers geoogste groente en kruiden  / of neem groentebouillonblokjes, en handel volgens instructies van de verpakking.
Snij de uien in kleine snippertjes.
Snij de paprika in kleine blokjes.
Bak deze twee tesamen op totdat de snippertjes ui glazig zijn.
Pers de knoflookteentjes hierboven uit.
Was de brandnetels goed schoon in water met baksoda / zout en azijn.
Spoel ze vervolgens af met schoon water en doe ze met het aanhangende vocht in een wokpan, breng ze aan de kook en laat ze slinken.
Pureer dit goedje met de staafmixer / keukenmachine.
Voeg de bouillon, brandnetelpulp en glazig gebakken ui, paprika en knoflook bij elkaar.
Breng dit alles aan de kook en laat deze soep vervolgens 15 minuten zachtjes doorkoken.
(dit is ook het moment om de (gekruide) gehaktballetjes toe te voegen, ik bak ze het liefs voor in een grillpan zodat ze een lekker bruin korstje hebben)
Breng de soep op smaak met peper en zout.
Voeg nu de room toe.Eet smakelijk, voor diegene die het werkelijk aandurft !
Om een ieder die het misschien wil gaan proberen  wat moed in te spreken; brandnetels zijn heel gezond ! Ze bevatten namelijk veel vitaminen onder andere; ijzer, caroteen en vitamine C en D. Ze zijn goed om diverse huidaandoeningen te bestrijden (eczeem), ze werken uitstekend tegen allergische reacties zoals cara / astma, hooikoorts, ze zijn zelfs (zwak) vochtafdrijvend en zo kan ik nog wel even doorgaan. Probeer het maar gerust, en nee... ze prikken niet meer in de soep !     

Vriendelijke groeten, Suus en Marcel