zaterdag 30 april 2011

Eten wat de pot schaft bij boer Hermans Dijkstra en gezellige KONINGINNEDAGvondsten !Allereerst een hieper-de-piepje voor onze Koningin die vandaag eigenlijk niet jarig is maar het wel viert. Wat heeft ze een prachtige zonnige dag gehad, en wij met haar natuurlijk. Wij hebben er kostelijk van genoten, jullie ook ?

Deze week zijn mijn ouders (Suus) een midweekje bij ons te gast geweest en we hebben het reuze gezellig gehad. Naast gezelligheid is er ook hard geploeterd om ons kleine huisje op te kalefateren. Onze lieve pa heeft ons reuze geholpen door de nok van het huisje te schilderen, iets wat ons slapeloze nachten bezorgde eerlijk gezegd. Verder heb ik (Suus) hard mee geschilderd, tot een hoogte van de dakgoot wel te verstaan, en zijn alle gestuukte buitenmuren geverfd in een romige kleur. In de avond waren pa en ik helemaal versleten en konden we alleen nog maar glimlachen en ja of nee schudden. We rolden daarom deze week aan het einde van de dag zo stijf als een plankje maar vroeg ons mandje in om er de volgende dag weer fris uit te springen. Mijn lieve man heeft buitenshuis hard gezwoegd en bewonderde na thuiskomst dagelijks onze verf-vorderingen. Natuurlijk krijgen jullie het uiteindelijke resultaat nog te zien hoor !

Na deze zware werkweek wilde pa zo graag eens in zo’n echte Groningse boerderij kijken. Zo gezegd zo gedaan, na het zure komt het zoet en was het de hoogste tijd om eens een leuk uitje te maken. Zo kwamen we terecht bij de boerderij van Hermans Dijkstra die gebouwd is in 1858. Deze rijke herenboer boerde goed en liet een mooi stulpje na. Deze boerderij valt onder monumentenzorg en is recent door een speciale stichting helemaal in ere hersteld. Een vriendelijk echtpaar is dit alles gaan beheren en hebben hier een geweldig leuk restaurant in gecreëerd. We hebben letterlijk bij de boer gegeten en het menu bestond uit : “Eten wat de pot schaft !”. Na het overheerlijke drie-gangen-diner kregen we van de heer der huizes een prachtige rondleiding door de gehele boerderij. Van de stallen tot de bedstee waar de rijke stinkerd zelf in sliep, de potten en pannen in de keuken tot de poepdoos aan toe. En leuk… dit restaurant is werkelijk een bezoekje waard. Je waant je helemaal terug in vroeger tijden, en het eten is bijzonder smakelijk te noemen. De gastvrijheid van dit echtpaar spat er vanaf, zij heten hun gasten op zo’n bijzondere warme manier welkom. Het voelt alsof je familie van de boer bent en daar privé komt dineren.


En toen brak Koninginnedag aan, na een rustig ontbijt zijn we met z’n vieren naar het schilderachtige dorp Loppersum afgereisd. Daar wordt op Koninginnedag altijd een geweldige vrijmarkt georganiseerd. Na een toeristische route kwamen we aan in dit schattige Groningse dorp.   Zoals jullie zien hebben we daar reuze leuke dingetjes op de kop getikt voor weinig. Deze spulletjes zagen we de avond ervoor nog in de boerderij van Hermans staan en nu vonden wij ze zelf op deze sfeervolle markt. Inmiddels loopt de dag ten einde en zijn pa en ma gelukkig weer veilig thuis aangekomen. Nu is de tijd aangebroken om bij te komen en een hoop fijne indrukken te verwerken.

Veel lieve groetjes, Suus en Marcel