woensdag 13 april 2011

MOESTUIN-verslag April 2011


Wat staat er zoal bij ons in de moestuin op dit moment ? Dat is bij iedereen weer anders. De een is wat meer afwachtend dan de ander. In het zuiden van ons land is het warmer en ietwat stabieler weer dan in het noorden. Daar waar het weer warmer en stabieler is kan je sneller beginnen met het inzaaien van de meer kwetsbare groentesoorten. Eerlijk gezegd word er bij ons in het Noorden wat traag opgestart, zoals altijd. Maar het plezier is er niet minder om hoor ! We hebben natuurlijk een paar schitterende dagen gehad, inmiddels is het weer alweer omgeslagen en hebben we een verschil in dagtemperatuur van 15 graden Celsius.
Dat vinden al die tere kweekjes niet zo aangenaam kan ik je wel vertellen.


In kleine kweekbakjes zijn verschillende gewassen “voor” gekweekt, zoals kapucijners, peultjes, reuzendoperwten en tuinbonen. Deze vrolijke groene kweekjes staan inmiddels buiten in de koude kleigrond te bibberen en wij hopen er het beste maar van. Deze gewassen kunnen wat kou verdragen maar het moet natuurlijk niet te gek worden. Naast deze stekjes zijn er ook al wat dingen in de volle grond gezaaid. Zoals een aantal rijen worteltjes, afgewisseld met rijen plantuitjes, een zakje lente- / bosuien, een zakje raapstelen, een rij met radijsjes, ook is er een bedje met spinazie ingezaaid. En nu maar afwachten… Spinazie is niet gemakkelijk op te kweken in de koude kleigrond, het is mij persoonlijk nog niet eerder gelukt. Maar wie niet waagt die niet wint.


Binnen op de vensterbank staan een aantal potten met verschillende soorten courgettestekjes (groen, geel, schotelvormig / patisson wit en geel). Buiten in de kas staan nog veel meer potjes en kweekbakken. Hierin hebben wij gezaaid; komkommers, gele peertomaatjes, rode kerstomaatjes, Roemeense puntpaprika’s, kleine oranje patio paprika’s, rode cayenne pepers, ananaskers, ronde mini aubergines, zomerprei, rode uien, grote dikke uien (die schijnen groter te worden dan een mensenhand !), regenboogsnijbiet, diverse koolsoorten, honingmeloen, reuzenpompoenen, citroenmelisse, munt, zachtgele vanille kleurige afrikaantjes, witte en rode geraniums. Ook staan er buiten de kas wat bakjes met onder andere diverse soorten sla. Als je die te warm opkweek schieten ze alleen maar door. In de avond zetten we deze bakjes weer in de kas, zo kunnen ook zij de nacht wat warmer doorbrengen.    
Met veel liefde worden al deze pas ontkiemde zaadjes verzorgt, en dan nog valt er van deze hele berg vast nog wel het een en ander af. Als er zich een koude nacht met nachtvorst aankondigt zouden al deze potjes en bakken eigenlijk met het vallen van de avond in huis moeten worden gezet. Dit is echter een gigantisch werk… maar het is een goede lichamelijke training.


Op de tuin van de buurman zijn we ook druk bezig (zie de foto’s). De mol-vrienden trouwens ook, grrr... Hier en daar zie je al van die ergerlijke hopen ontstaan. Van ons mogen ze best onder het struikgewas wonen, maar liever niet midden in de moestuin. Enige tijd geleden hebben we samen met pa een plastic tunnel-kasje opgezet, het is een koddig ding. Inmiddels hebben we ook de nodige ervaring opgedaan in het opzetten van een plastic kasje aan de rand van de akkers. De wind kan hier echt gieren en brullen, en nam op een kwade dag ons kleine groene huisje met zich mee. Gelukkig is het allemaal goed afgelopen en heeft de buurman ons zeer geholpen door hele grote lange haringen voor ons te lassen. Ja ja... naar eigen ontwerp, dit waarderen wij enorm ! En hoeven wij niet meer te vrezen voor stevige windvlagen.

Arme Marcel is driftig het rozen- / stekel-bos aan het snoeien. De stiekels zoals ze die hier noemen zit tot in zijn hoofd aan toe. Deze rozen zijn totaal verwilderd en overwoekeren de gehele tuin. Er zat werkelijk geen bloei meer in. Omdat ook wij graag doorn vrij willen tuinieren worden deze struiken aan weerszijde van de moestuin verwijderd. Op dit moment hebben we rondom de tuin schattige bedjes met bloeiend speenkruid. Dit kleine gele bloempje omzoomd de tuin met een lieflijk geel groen tapijt. Dit bloempje sterft helaas na zijn overdadige bloei (die tussen de maanden Maart en Mei zich explosief laat zien), onder de grond blijven de knolletjes zitten wachtend op een nieuw seizoen.

Op het veldje waar de aardappels komen is er patent-kali uitgestrooid, de versie die wij hebben gekocht is een volledig natuurlijk product afkomstig van mineralen. Dit product is geheel ecologisch en biologisch, ja ja… wij hebben ons huiswerk gedaan. Afgelopen zaterdag heeft Marcel de eerste rij met een zeer vroege aardappel-soort gepoot. De rest is nog aan het voor-kiemen in de schuur. Het blijft altijd een beetje spannend, waar doe je goed aan ? Al in de grond stoppen of toch nog maar even wachten ?


Zo, jullie zijn weer helemaal bij wat het moestuingebeuren betreft.
Vriendelijke groene groeten van ons beiden !
En je weet het hè, je moet de GROENTE van Suus en Marcel hebben…
Hi hi… daar kunnen geen potjes van H.. tegenop !