maandag 30 mei 2011

Peulvruchten in volle bloei !


Dit jaar staat er een groot en hoog rek in het midden van de moestuin achter ons kleine huisje. Vorig jaar stond deze nog in het meest linker vak van de moestuin. Na een hoop gezeul en gesjouw begin dit jaar hebben wij dit geval weten te verplaatsen. Want we wilden ook dit seizoen graag een heleboel peulvruchten verbouwen. Uiteraard zijn wij verzot op knapperig frisse peultjes, ronde frisgroene erwtjes en voedzame kapucijners, maar zeg nu zelf… zijn deze prachtige bloempjes ook geen reden om deze schoonheden op te kweken !?


Wat een schattige lieve bloempjes zijn het toch! Niet voor niets hebben veel mensen de suikererwt (Lathyrus, de niet eetbare familie van de variant die wij verbouwen) in hun bloementuin. Ze zijn ook vreselijk leuk om te plukken en vervolgens in kleine vaasjes te zetten her en der in huis. Nu is mij ten strengste verboden om dit te doen anders houden wij er natuurlijk geen maaltijd aan over. Moeilijk hoor… want ze zijn zo aantrekkelijk! Nou vooruit… een takje plukken dan maar…


Aangezien deze prachtige klimmers een berg met stikstof opslaan in de grond mag je dit gewas nooit twee maal achtereen in de moestuin op dezelfde plaats zetten. Er zijn zelfs mensen die beweren dat je het pas na zeven jaar weer op dezelfde plaats mag opkweken. Zou je deze regels niet in acht nemen dan bestaat de kans dat je zwakke en zieke planten krijg met weinig  tot geen vruchtzetting. Vandaar onze sjouw en zeul actie begin dit jaar.

Wij zien uit naar een rijke oogst, naar heerlijke maaltjes met verse peulvruchten en tussendoor mogen we ook nog genieten van die lieve tere bloempjes. Zo zie je maar, al het werk dat je er vooraf aan hebt maakt dat wat je er voor terug krijgt weer dubbel en dwars goed. Wij wensen iedereen een fijne nieuwe week toe !


Een lieve groet, Suus en Marcel