dinsdag 21 juni 2011

Helemaal weg van RABARBER























Tot de langste dag (dat is helaas vandaag al) genieten wij van het plukken van verse rabarberstelen. En wat hebben we dit jaar heerlijk veel kunnen oogsten. Met deze oogst zijn verschillende taarten gebakken, en bakjes reeds gekookte en gezoete MOES in de vriezer gezet om de maaltijd op een grauwe grijze winterdag op te fleuren, ook is er voor het eerst RABARBERJAM (met een vleugje sinaasappel) gemaakt. Dit is trouwens een echte aanrader, deze jam is zo lekker!


Hoe blij waren we niet toen de eerste rabarberscheuten zich lieten zien, en hoe blij zijn we dat we er nu zo heerlijk van kunnen genieten. Even voor de liefhebbers, hier volgt het kinderlijk eenvoudige recept voor RABARBERJAM met een vleugje sinaasappel :
************************************************************
-900 gram in stukjes gesneden en gewassen verse gezonde (zonder bruine plekjes) rabarber.

-1 kg geleisuiker van het welbekende suikermerk.

-het sap van een sinaasappel en enkele schaafjes sinaasappelschil.

(LET OP: alleen de oranje schil raspen met een fijne rasp, neem per ongeluk geen WIT mee, dit is erg bitter van smaak)

-4 (weck-) potten van een halve liter, of meerdere kleine (jam-)potjes.
*************************************************
Was de te gebruiken potten in een heet sopje van water en soda.
                                    ***
Verwarm de oven voor op 140 C (elektrische oven).
                                    ***
Plaats de potten 15 minuten in de oven (steriliseren).
                                    ***
Was de stelen zorgvuldig en snij ze in kleine stukjes.
                                    ***
Doe ze in een hoge pan (bijvoorbeeld een soeppan).
                                    ***
Boen de sinaasappel goed schoon en rasp een beetje van de schil boven de pan.
                                    ***
Pers de sinaasappel uit en voeg het sap bij de stukjes rabarber.
                                    ***
Meng dit geheel met de geleisuiker en breng dit mengsel al roerend aan de kook.
                                    ***
Als de GEHELE massa kookt (borrelt, dus NIET alleen de randen) laat vanaf dit moment de kooktijd van 4 minuten ingaan.
Blijf regelmatig roeren.
                                   ***
Giet na 4 minuten koken de jam in de schone potten en plaats ze 5 minuten op z’n kop.
*************************************************                             
Smullen maar, het is ook heerlijk om een beetje van deze jam op een plakje vers gebakken cake te smeren. Mmm…

Helaas is de langste dag alweer aangebroken, men beweert dat je nadien rabarber beter niet meer kunt eten aangezien de plant hoge concentraties van bepaalde voedingsstoffen (zuren) voor het nieuwe seizoen gaat vormen. Ook jammer dat vanaf heden de dagen alweer korter gaan worden… met een beetje pijn in ons hart nemen we afscheid van de lente. Wat is de tijd toch gevlogen, en de dagen gaan langzaam aan al weer korter en korter worden…

























Tot gauw, vriendelijke groeten, Suus en Marcel