donderdag 23 juni 2011

Romantische ROZENLIMONADE maken, nu het nog kan…


Zo vlak voordat het weekend aanbreekt wordt er hier in ons kleine huisje nog even ROZENLIMONADE gekookt. Romantisch hè… en het is nog lekker ook! De laatste rozen komen momenteel in de bloei en dat betekend dat ik deze heerlijkheid over een paar weken al niet meer vers kan maken. Nu is daar ook nog het dilemma dat wij natuurlijk niet teveel rozen kwijt willen, ze zijn namelijk ook zo mooi om naar te kijken.  


Als je het ook eens wilt proberen is het van het grootst belang dat je rozenblaadjes gebruikt die niet bespoten zijn met chemicaliën. Ook moeten er geen beschadigingen of beestjes op de blaadjes zichtbaar zijn, en gebruik alleen frisse, gave, jonge blaadjes.
Ik knip een paar goed uitziende rozen af (het liefst rode of donkerroze rozenblaadjes) en trek in een beweging de bloemblaadjes van het kroontje. Vervolgens loop ik ze blaadje voor blaadje na en verwijder eventuele beestjes en vuil. Let op, was de blaadjes NIET ruw af met water, en laat ze al helemaal NIET in een laagje water staan. Dan verliezen zij die geweldige geur, natuurlijke kleurstof en smaak die je nu net in de fles met limonade wilt stoppen.  

Men neme:

·       2 volle koffiekopjes met rozenblaadjes  
·   200 milliliter water
·   200 gram witte kristalsuiker
·   het  sap van 2 citroenen
·   een (schone) beugelfles

·   een trechter
·   een kleine pan
·   een pollepel
·   een fijnmazige zeef

Nu kan je aan de slag, zet de pan op het vuur en los onder voortdurend roeren de witte kristalsuiker op in het water. Laat deze oplossing (blijf roeren) 2 minuten inkoken tot een heldere siroop. Zet de trechter op de schone beugelfles en giet de warme oplossing in de fles. Voeg direct de vers geplukte rozenblaadjes toe, sluit de fles en laat dit geheel afgesloten en wel helemaal afkoelen. Laat de fles ten minste 4 uur staan. Eenmaal afgekoeld open je de fles en voeg het (vers geperste, niet uit zo'n geel flesje) citroensap toe. Sluit de fles wederom af en schud het geheel door elkaar. Zeef vervolgens de rozenblaadjes uit de siroop en giet de limonade terug in de fles. Bewaar de fles in de koelkast.  

Om een lekker glas rozenlimonade te maken neem je vervolgens een klein laagje concentraat en leng dit aan met water. Simpel en bijzonder vinden jullie niet? Over het algemeen kan je deze siroop namelijk niet in een gewone winkel kopen.

Wij wensen jullie alvast een rozig (kijk nog maar eens goed naar die overweldigende rozenpracht want de meeste zijn bijna uitgebloeid) en romantisch weekend toe.
 


Lieve groeten, Suzanne en Marcel