dinsdag 19 juli 2011

GROTE bruine emaillen pan…


Een paar weken geleden op een schattige mini-rommelmarkt in Stootjeshorn vonden wij hem dan eindelijk. Een grote bruine emaillen soeppan voor op onze kookkachel. De pan verkeerd in goede staat en heeft de kleur van de vloerdelen in de kamer. Het is toch wel leuk als er een pan in de juiste kleur en stijl op de kachel staat te pruttelen.

Geëmailleerde keukenspullen in deze kleur kom je niet veel tegen, meestal kun je dit soort pannen nog wel vinden in de kleur groen met een goud biesje of iets minder vaak crème met een groen biesje, en heel af en toe scheert er wel eens een rode pan voorbij. Helaas hebben wij dat geluk nog niet gehad, maar wij zijn uiteraard heel blij met deze aanwinst.

Het kleine kneuterige marktje in Stootjeshorn was echt een unicum. De buurtschap Stootjeshorn ligt tussen Noordbroek en Sappermeer en heeft slechts enkele vrijstaande huizen / boerderijen. In een oude sleurhut (caravan, zo’n lief bolletje) kon je terecht voor koffie thee en een broodje met een of andere worst. Verder hadden de bewoners wat tenten en tafels (het was helaas nogal regenachtig) neergezet om hun waar aan te prijzen. Wij hebben zelden zo’n leuke markt gezien, de kwaliteit van de spullen was uitstekend. Het was echt geen rommel te noemen, we zagen nog veel meer leuke dingen. Maar met een klein huisje moet je jezelf soms beheersen en met de grote soeppan onder je arm gewoon doorlopen en genieten van de sfeer en de locatie. Achter de tenten en tafels schemerden de grote akkers vol met bieten en tarwe, en daarboven pakten zich grote donkere wolkenpartijen samen…

We werden lachend nageroepen door een stel oude mannetjes met slechts nog enkele tanden  in de mond dat we nu aan de snert en bonensoep moesten. Maar dan op z’n Gronings hè… De mannen moesten eens weten dat wij terug in de tijd stappen en dat deze pan op een houtgestookte kookkachel gaat belanden. Vol met snert en bonensoep ? Wie zal het zeggen… eerst moet de kokkin van dit huis nog leren om op OPEN vuur te koken… Jullie gaan het horen hoe dit zich gaat ontwikkelen, allereerst gaan we de zomer vieren alvorens het fornuis zal branden.Vanavond eten we heel gewoon SNIJBIET-stampot gekookt op het gasfornuis.

Wij hopen alleen dat het weer nog een beetje beter zal worden… want momenteel hebben we een Schotse zomer; vol met regenbuien en harde windstoten. En aangezien het Donderdag feest is… bidden wij voor een DROGE dag… De dochter van vrienden David en Viola gaat namelijk trouwen met vriend Sander, daarover meer aan het einde van de week !
      


Wij wensen jullie een fijne verdere week toe, lieve groeten, Suus en Marcel