woensdag 6 juli 2011

KRUISBESSEN-muffins, onweerstaanbaar lekker…


Lieve allemaal, momenteel zijn we helemaal met het hoofd in de kruisbessen (nee… nog niet in de bonen, dat komt nog…). Onze overbuurvrouw heeft achter haar huis een hele berg met kruisbessenstruiken staan waar ze niets mee doet, zodoende heeft Marcel de stoute schoenen aangetrokken en gevraagd of we er misschien een aantal mochten plukken. We wilden dit uiteraard ook voor haar zelf doen, misschien zag zij er tegenop om in deze stekelige struikjes te duiken. En zo lief van haar, want zij gaf haar toestemming om in haar boomgaard te komen plukken.   


Dus met dikke rozenhandschoenen en plukmand gewapend gingen wij de strijd aan. Door die akelige stekels zou je na enige minuten het bijltje er al bij neer willen gooien maar die sappig ogende besjes maakten al het leed weer goed. Eenmaal thuis begon de volgende GROTE klus, de besjes moesten grondig worden gewassen en met een mesje van hun kopje en staartje worden ontdaan. Ongeveer drie kwart van de door ons geplukte bessen wilden we namelijk in z’n geheel verwerken en niet als sap of pulp, dat is namelijk veel minder werk.

Dus was ons keukentje gehuld in de meest zoete overheerlijke geuren en werden er potjes met gelei, jam en compote gekookt. Tijdens het bereiden van de kruisbessencompote zijn er kaneelstokjes en een vanillestokje meegekookt, deze kostelijke geur is met geen pen te beschrijven. Na het afkoelen moest er natuurlijk geproefd worden, de compote is nadien maar snel in de weckpotten gestopt en ingemaakt (geweckt) in de grote ketel anders zouden we er de winter niet mee halen.

Ook zijn er KRUISBESSEN-muffins gebakken, dit recept mag ik jullie niet onthouden, want als je toevallig ook aan kruisbessen kunt komen is een echte aanrader. Ik denk persoonlijk dat je dit recept ook heel goed kan bereiden met verse bramen. Zoiets lekkers is niet te koop, ook niet bij de warme bakker. Zelfs manlief vindt ze heerlijk, en die is normaal gesproken niet zo’n enorme zoetekauw. Uiteraard zijn er ook muffins en jam bij de overbuurvrouw gebracht, dan kan ze eens proeven wat voor heerlijke bessen ze eigenlijk heeft weggegeven. Hi hi… misschien mogen wij nu nooit meer komen plukken, want als je eenmaal ontdekt hoe lekker ze eigenlijk zijn.   RECEPT voor KRUISBESSEN-muffins


***************************************************************************
-    250 gram gewassen kruisbessen (zonder kopje en staartje)
-    100 gram tarwebloem
-    210 gram witte kristalsuiker
-    3     flinke eieren
-    150 gram roomboter
-    een grote eetlepel met citroenrasp van Dr Oetker (uit zo’n klein potje)
-    100 gram geraspte amandelen
-    2     theelepels bakpoeder
-    12   muffinvormpjes (papier)
-    1     muffinvorm (metaal of plastic, om de papieren vormpjes in te zetten)                         
***************************************************************************

Verwarm de oven voor op 200 graden (180 graden voor de heteluchtoven).
 
Was de bessen grondig, ontdoe ze van hun kopje en staartje met een mesje, en halveer ze.

Houdt ongeveer een kwart van de gehalveerde bessen apart voor de garnering

Meng in een kom de boter, suiker, citroenrasp (ik laat de roomboter even in de magnetron zacht worden, zo roer je de boel heel gemakkelijk door elkaar).

Breek en roer vervolgens de eieren een voor een door de suiker / citroenboter.           

Meng in een tweede kom de amandelrasp, bloem en bakpoeder goed door elkaar.

Meng vervolgens in gelijke delen onder voortdurend roeren de goed gemengde amandelrasp, bloem en bakpoeder bij de kom met suiker / citroenboter.

Meng als laatste de gehalveerde bessen (drie kwart) door het beslag.

Verdeel het beslag in de muffinvormpjes.

Bak de muffins in 20-25 minuten gaar, en laat ze helemaal afkoelen op een taartrooster (LET OP; haal de muffins uit de metalen of plastic muffinvorm, anders worden ze vochtig).

Versier de muffins (eventueel) met de overgebleven bessen en strooi daar wat poedersuiker over.

***************************************************************************  

Veel lieve groeten uit een BESSIG Scheemda,

Suzanne en Marcel