zaterdag 20 augustus 2011

Polen: dag 3 en dag 4

Beste lezers van onze weblog.
Verwonderd mogen wij u berichten dat we nu zelfs een reactie vanuit Polen zelf kregen van mensen die onze weblog lezen. Hierbij het verslag van het vervolg van onze trip.

Woensdag: Op woensdag was het feest, Suzanne was jarig. We hadden weer een heerlijk ontbijt, waarna wij in de auto stapten. We reden naar het zuiden, het Reuzengebergte.
Daar, bij het stadje Swieradow Zdroj parkeerden we de auto, om met behulp van de eerder getoonde gondel de berg te betreden. 1105 meter hoog kwamen we. Het was boven koud, zeker een graad of 7 a 8.
De stoom kwam uit je mond (en dat op 10 augustus). Op de berg was een mooi uitzicht over het stadje en groeiden allerlei woeste struiken en bomen. We plukten er bosbessen en lieten het ons smaken (alleen zijn tong en vingers daarna wel dieppaars). We wandelden naar het zuiddeel van de berg en zagen Tsjechië, onze volgende bestemming. Na een lunch van broodjes en limonade en sap daalden wij de berg weer af naar de auto.


Door een binnenweg reden wij Tsjechië binnen. Een klein stadje vol oude betonnen blokkenflats uit de Oostblok tijd.
De sfeer was er een beetje grimmig, armoedig.
Wij reden verder de bergen in en probeerden met de tomtom een andere pass door de bergen te vinden, maar het apparaatje zei: "Zoek het zelf maar uit." Dus gingen we op gevoel rijden, maar uiteindelijk restte er niets anders dan maar weer dezelfde weg terug te rijden. Bij een meer in het bos, op grote hoogte, dronken we wat sap en reden verder. Onderweg passeerden we kleine bergtreintjes zoals je die ziet bij Railaway.


Al snel reden we Polen weer in en vond onze navigatie de weg weer en bracht ons terug in het pension. We hadden een heerlijk maal. Omdat het deze dag kouder was vroegen wij eigenaar Antonio de houtkachel op te stoken, en dat deed hij.
Soezelend kwam Suus haar verjaardag ten einde.

Donderdag: Vandaag reden wij na het ontbijt naar het dichtstbijzijnde stadje Lwowek Slaski.
We parkeerden aan de rand van de stad bij het station en liepen naar het centrum. Er is een eeuwenoude muur rond de stad, met poorten, torens en uitzichtpunten. In de stad zelf was het minder gezellig. Alle oude huizen zijn vervangen door betonnen blokkenflats, destijds aangelegd door het Rode Leger. Niet mooi, wel een typische indruk van hoe het er in veel steden uitziet.
We liepen de muur rond, wandelden door het centrum weer terug, kochten een broodje en gingen terug naar ons verblijf.


Daar pakten wij de rugzak in en wandelden in oostelijke richting de berg op. Van bovenaf was het dal waar ons pension in lag, goed te zien.
Zoals eerder waren er geen wandelroutes, maar wel wat paden en karrensporen. Onderweg kwamen we langs oude fruitbomen. We lieten ons de appels, peren, pruimen en nectarines goed smaken.
Op een gegeven moment was de vulkaan van dinsdag weer goed te zien en concludeerden we dat we inmiddels van berg naar berg best een stuk gelopen hadden.
Dus daalden we af aan de noordzijde en wandelden door akkers terug.
Daarbij zijn we op een gegeven moment dwars door een bos brandnetels van 2 meter hoog geklauterd en zo kwamen we weer in het dal.
Door het dal, langs het pension, loopt een stroompje. Daar zijn wij lekker gaan zitten onze voeten af te koelen.
Al was dat water wel heel erg koudHet weer was deze dag zo goed, 25 graden en zon, dat wij met Antoni (de pensioneigenaar), Rosa (dochter David en Viola) en Viola's ouders (die op Rosa en de dieren pasten), en onze buurman Warrie (die op de kippen paste) zijn gaan overleggen. Iedereen vond het een goed plan dat we nog een dag bijboekten, en zo geschiedde. Dus in plaats van vrijdag terug te rijden, plakten we er een dagje bij.
Er was ook zoveel te zien .....

Marcel en Suzanne


NB: door computerproblemen en drukke oogsttijd kan ons volgende bericht, antwoorden op mails enzovoort langer duren dan u van ons gewend bent