donderdag 1 september 2011

Een heus BIETENJAAR...



















JA... wij zijn blij... want ook al is dit jaar het zomerseizoen ietwat in het water gevallen, daar hebben onze BIETEN zich in elk geval geen BIET van aangetrokken. Ze groeiden als kool, hebben niet te maken gehad met ziekte of ongedierte en waren op het land een lust voor het oog. Eenmaal uit de klei getrokken konden wij ze daadwerkelijk op waarde schatten en zijn wij zeer verheugd jullie mede te delen dat dit jaar wat ons betreft is uitgeroepen tot "het jaar van de BIET !".

Kilo's met BIETEN zijn inmiddels verwerkt en na het een en ander geproefd te hebben kunnen wij als echte kenners, jullie vertellen dat de smaak voortreffelijk is. Zo zoet hebben wij ze nog nooit gehad, en toen kwam het spinnen op receptmogelijkheden aan de orde. De alom vertrouwde BIETENsoep die ze in de Oekraïne, Polen en Rusland maar wat graag eten (Borsjt) is ons al jaren bekend. Al hebben wij de receptuur ietwat bijgesteld naar onze eigen smaak. Ik maak de Borsjt nog steeds met veel vreugde als volgt;

************************************************************************************************************

-Neem een soeppan en breng daarin anderhalve liter runderbouillon aan de kook.

-Neem de reeds voorgekookte, gepelde en in stukjes gesneden bieten en doe ze in de pan tot driekwart van de soeppan is gevuld.

-Schil een paar aardappels, snij deze in dobbelsteentjes.

-Schrap een hand vol met worteltjes en snij ook deze in kleine stukjes.

-Doe de aardappeldobbelsteentjes en stukjes wortels in de pan bij de runderbouillon en bietjes.

-Breng alles aan de kook en laat het geheel op een laag pitje een kwartier sudderen.

-Na een kwartier sudderen pureer je met een staafmixer dit alles tot een gladde soep.

-Snij een aantal uien in grove stukken.

-Bak deze uien even glazig in een wokpan.

-Voeg de gebakken uien toe aan de gladde soep.

-Neem enkele augurken uit het zuur en snij deze in kleine rondjes.

-Voeg de stukjes augurk toe.

-Breng ik de soep op smaak met flink wat peper en zout.

-Voeg wat (soja-)room toe.

************************************************************************************************************

Wij eten deze soep graag met rookworst erin, of ouderwets vooraf gebraden draadjesvlees.

Maar als tweede ontdekking op BIETENgebied heb ik mij gestort op het maken van een voor ons nog ietwat onbekende maar o zo  lekkere koude BIETENsalade. Na lang proeven wikken en wegen vinden wij deze eenvoudige versie het aller lekkerst ! 

************************************************************************************************************

-Kook een vergiet vol met bieten gaar.

-Ontvel de bieten en snij ze in dobbelsteentjes.

-Neem ongeveer een half vergiet vol met vastkokende aardappels.

-Snij deze piepers in dobbelsteentjes.

-Kook de in dobbelsteen gesneden aardappels kort gaar.

( LET OP; dat ze nog stevig zijn !)

- Maak een dressing door een halve fles met slasaus te mengen met een flinke eetlepel mosterd, een eetlepel ketshup, zout en peper naar smaak.

- Doe deze dressing door de nog warme aardappelblokjes en laat dit geheel in de koelkast goed intrekken.

-Neem de bietjes en voeg daar een flinke hoeveelheid WARME honing (even in de magnetron doen) aan toe.

-Pers een citroen uit en meng het sapje door de met honing besmeurde bietjes.

-Snij enkele augurkjes in plakjes.

-Snij twee zure appels in blokjes.

-Haal de aardappeltjes met dressing uit de koelkast.

-Meng de bietjes met honing en citroensap, de augurken, appelblokjes en aardappeltjes met dressing door elkaar in een grote schaal.

-Laat dit geheel ten minste 12 uur in de koelkast staan alvorens het grote genieten kan beginnen.

************************************************************************************************************

Ik garneer deze salade met in reepjes geknipte eikenbladsla op de top. Het is ook erg lekker om er wat uitgebakken spekjes overheen te strooien.

En dan zijn daar nog de gewone Oudhollandse stoofpotjes met aardappels, BIETJES en rundvlees. Mmm... krijgen jullie al trek ? NEE... wij zijn de KROOTJES (zo noemen ze dat in het westen van ons land) nog niet zat, en JA... wij zijn blij met deze rijk gezegende BIETENoogst ! Alvast een fijn weekend toegewenst allemaal !

Liefs, Suus en Marcel